Video Polițiștii, pensionari de lux la 40 de ani. Speriați că ar putea rămâne fără pensiile speciale, mulți vor să iasă din sistem
Speriați de înverşunarea cu care politicienii vor să taie pensiile speciale, tot mai mulți ofițeri, agenți de poliţie și jandarmi ies din sistem. În ultima lună au trecut în rezervă jumătate din numărul polițiștilor care s-au pensionat în 2019. Pentru că se poate.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Din decembrie și până în momentul de fața aproape 700 de politisti s-au pensionat.
- Pe lângă cei 700 de ofițeri și agenți care deja au trecut în rezervă, alți 1.500 și-au depus dosarele și așteaptă să-și încheie cariera.
Chiar dacă acum poliţiştii se pensionează în medie la 47- 48 de ani, şi nu la 39 - 40 ca în anii trecuţi, Poliţia pierde cu fiecare cerere de pensionare câte o bucată din stradă. Şi numărul cererilor creşte zilnic.
Dan Barna, vicepremier: ”Este un obiectiv pentru următoarea guvernare abrogarea prevederilor privind pensiile speciale”
Florin Roman, liderul deputaţilor liberali: ”Este nevoie de un moment T0 în privința pensiilor speciale”
Claudiu Năsui, deputat USR: ”Realizăm că nu se poate abroga poate toate peste noapte”.
Sunt declarațiile care i-au speriat pe poliţişti care au făcut coadă la Casa de Pensii a Ministerului de Interne.
700 de polițiști s-au pensionat din decembrie până acum
Din decembrie și până în momentul de fața aproape 700 de politisti s-au pensionat. Este o cifra imensă, daca ne uitam la oricare alt luna din anul 2020, când în medie 300 de ofiteri sau agenti treceau in rezervă.
Ba mai mult, în 2019, lunar, doar 100 de polițiști alegeau să iasă din sistem.
Cosmin Andreica, sindicatul Europol: ”700 de oameni experimentați, 700 de oameni care țineau locul a 4, a 5 oameni, erau structuri decimate din cauza lipsei de personal. Mai avem un numar destul de consistent de polițiști care stau cu dosarele pregatite și care, la prima intenție de a modifica conditiile de pensionare, e clar că vor opta pentru ieșirea din sistem”
Pe lângă cei 700 de ofițeri și agenți care deja au trecut în rezervă, alți 1.500 și-au depus dosarele și așteaptă să-și încheie cariera.
Polițist pensionar: ”Înghețarea salariilor consider ca este un abuz al clasei politice împotriva militarilor și polițiștilor. Neştiind şi călcând pe un teren mişcător cei care îndeplinesc condiţiile legale pentru a se pensiona trec în rezervă”
În cele mai multe cazuri, pensia e egală cu salariul
Iar când vine vorba de banii pe care o să îi primească, polițiști profită din plin de pensiile speciale. Mai toţi primesc o pensie egală cu salariul. Şi asta se întâmplă fie cu complicitatea şefului, fie cu ajutorul orelor suplimentare, plătite cu 175 la sută.
Poliţiştii au dreptul să aleagă şase luni consecutive din ultimii cinci ani lucraţi pentru calculul pensiei, iar orele suplimentare lucrate în aceste 6 luni sunt luate în calcul. În felul acesta veniturile cresc cu 50 la sută.
La fel de bine, pensia poate fi rotunjită cu o funcţie de conducere timp de 6 luni, dar şi prin încasarea primelor de excelenţă, un bonus acordat poliţiştilor care merită.
În realitate, primele de excelenţă se dau câte 6 luni, prin rotaţie, tuturor. Așa se face că Ministerul de Interne cheltuie anual un miliard de euro pentru plata pensiilor.
Cei mai mulți bani se duc la un ofițer care și-a petrecut o mare parte a carierei în penitenciare. El câștigă lunar 22.000 de lei, iar fostul șef al echipelor de curățenie din MAI are o pensie de 12.000 de lei. Şi şoferul unui fost şef al Poliţiei Române încasează o pensie de peste 7500 de lei.
Situația este aproape identică şi în Justiție
De la începutul anului, peste 50 de magistrați, judecători și procurori au depus cereri de pensionare, după ce noul ministru al Justiției a declarat că vrea să crească vârsta la care se poate ieși din sistem.
Laura Radu, preşedinte Tribunalul Bucureşti: ”Au existat fel de fel de comentarii în această zonă. Atunci când eşti judecător timp de 25 de ani este înfricosătoare perspectiva desfăşurării aceleiaşi activităţi de responsabilitate până la 60 de ani”.
Ministrul Justiţiei s-a răzgândit, nu va schimba vârsta de pensionare. Cererile magistraților au rămas însă depuse și vor fi soluționate la finalul săptămânii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰