Antena Meniu Search
x

Condițiile Austriei pentru intrarea României în Schengen. Ministru austriac: Aderarea se poate face "pas cu pas"

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen este legată de progresele reformei politicii de migrație a UE, a declarat ministrul austriac pentru Afaceri Europee, Karoline Edtstadler, potrivit publicației newsorf.at.

de Redactia Observator

la 26.12.2022, 17:26

Condițiile Austriei pentru intrarea României în Schengen. Ministru austriac: Aderarea se poate face "pas cu pas"
Condițiile Austriei pentru intrarea României în Schengen. Ministru austriac: Aderarea se poate face "pas cu pas" - Profimedia Images

„Extinderea Schengen este ceva despre care, bineînțeles, dorim să discutăm în continuare în coordonare cu partenerii noștri, Bulgaria și România, astfel încât să o putem readuce pe ordinea de zi după ce au fost făcuți pașii corespunzători în politica de migrație și azil”, a declarat Edtstadler.

Ministrul austriac a subliniat că în ianuarie, Suedia va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene, o țară „care a fost încercată și care are experiență în ceea ce privește fenomenul migrației. Mă aștept ca și acest subiect să rămână pe primul loc pe ordinea de zi”.

Decizia privind extinderea spațiului Schengen nu va fi amânată până când întregul pachet privind azilul va fi decis la nivelul UE cu numeroase acte juridice, deoarece aceasta “va dura ceva timp. Dar trebuie să faci aceste demersuri pas cu pas și să stabilești un plan. Apoi putem vorbi foarte bine despre extinderea Schengen pentru a include Bulgaria și România”, a spus Edtstadler.

„Este nevoie de oportunitatea de a solicita azil în țări terțe sigure”, a cerut ministrul austriac pentru Afaceri Europene. „În plus, sunt necesare proiecte-pilot pentru gestionarea rapidă a procedurilor de azil la frontierele externe ale UE – și, desigur, sprijin financiar pentru țările care sunt situate geografic la frontiera externă”.

Pe acelaşi subiect

Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen

Reamintim că, pe 8 decembrie, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a respins aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate.

Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse de la Bruxelles.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Condițiile Austriei pentru intrarea României în Schengen. Ministru austriac: Aderarea se poate face "pas cu pas"