Ajută Austria pe Bulgaria în Schengen? De ce se duce de fapt cancelarul austriac Karl Nehammer la Sofia pe 23 ianuarie
Gestul cancelarului austriac Karl Nehammer de a-l invita pe preşedintele Bulgariei Rumen Radev la Viena, în prima zi a Anului Nou şi vizita sa în Turcia pe 23 ianuarie nu înseamnă că Austria va ajuta Bulgaria, este de părere europarlamentarul Siegfried Mureșan. Rareş Bogadn crede şi el că Nehammer încearcă să arate o altă faţă propriilor alegători după ce a dat cu mucii în fasole refuzând România şi Bulgaria în Schengen.
Karl Nehammer şi a ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, vor vizita frontiera Bulgariei cu Turcia, pe 23 ianuarie. Tot ce face cancelarul Austriei este doar pentru propria sa imagine, susţine eurodeputatul Siegfried Mureșan într-un mesaj publicat pe Facebook. "Tot ce face cancelarul Austriei este doar pentru propria sa imagine în Austria. Singurul lucru care îl interesează este să câștige capital politic în Austria. Faptul că va vizita Bulgaria pe 23 ianuarie nu înseamnă că Austria va ajuta Bulgaria. Sunt convins că în cadrul vizitei nu va face nicio promisiune Bulgariei, nu va face nicio declarație pozitivă privind Schengen, ci va continua cu discursului agresiv pe tema migrației. Merge în Bulgaria doar pentru a avea o nouă ocazie de a comunica pe tema migrației publicului din Austria înaintea alegerilor regionale din 29 ianuarie." a scris Siegfried Mureșan pe Facebook.
Rareş Bogdan: Încearcă să îşi arate o altă faţă propriilor alegători după ce a dat cu mucii în fasole
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan e de părere că gestul cancelarului austriac Karl Nehammer de a-l invita pe preşedintele Bulgariei Rumen Radev la Viena, în prima zi a Anului Nou este o încercare a acestuia de a arăta o altă faţă propriilor alegători.
"Gestul cancelarului austriac arată o nouă abordare a Vienei în raport cu extinderea Schengen vizavi de România şi Bulgaria. Gestul lui Nehammer pare tipic de manual de diplomaţie asimetrică, încearcă să trateze diferit, să dea un şah României. Nu cred că domnul Radev sau Karl Nehammer sunt mari iubitori ai muzicii simfonice. E un gest prin care, înainte cu şase zile de alegerile din landul Austria inferioară, care asigura 33% din totalul PIB al Austriei, e programată şi o vizită a cancelarului în Bulgaria. Nehamer încearcă să îşi arate o altă faţă propriilor alegători, un fel de bunăvoinţă, că un dibaci diplomat, după ce a dat cu mucii în fasole,după ce a căzut cu nasul în ţărână, după ce a refuzat accesul pentru România şi Bulgaria", a afirmat Rareş Bogdan, luni la Digi 24.
- Preşedinţia Uniunii Europene se schimbă de la 1 ianuarie. Cehia predă ştafeta Suediei: nordicii promit că ne...
- Austria şi-a dat seama că blocarea aderării României la Schengen este o "greșeala capitală". Cancelarul...
- Condițiile Austriei pentru intrarea României în Schengen. Ministru austriac: Aderarea se poate face "pas cu pas"
Întrebat dacă şeful statului Klaus Iohannis la rândul său la Viena, la fel ca preşedintele Bulgariei, Rareş Bogdan a răspuns: "Nu ştiu, dar nu cred că preşedintele Klaus Iohannis a primit invitaţie pentru concertul de Anul Nou de la Viena". Europarlamentarul PNL a adăugat că gestul lui Karl Nehammer, care l-a invitat la Viena pe preşedintele bulgar trebuie privit în contextul în care social-democraţii austrieci vorbesc pe mai multe voci.
"Nehammer, consultat de strategi, a făcut această mutare că să încerce o abordare diferenţiată a României şi Bulgariei, ca să capteze electoratul de peste tot. E un şah, o încercare de a arăta o deblocare, prin care Nehammer încearcă să arate că nu e contra extinderii Spaţiului Schengen, privit în cheia jocului electoral pentru alegerile din 29 ianuarie din acest land care a avut o conducere conservatoare timp de 40 de ani, iar acum conservatorii îl pot pierde. Nehammer încearcă toate formulele pentru a agăţa puţin electoratul”, a completat Rareş Bogdan.
Liberalul a mai spus că ţara noastră are de dat un examen diplomatic dificil, referindu-se la accederea sau nu în spaţiul Schengen.
"Diplomaţia românească îşi da examenul suprem, dacă partidele de la guvernare, cu preşedintele Iohannis, cu premierul nu vor duce România în Schengen, va avea de înfruntat critici extrem de serioase, mai ales în faţa unui val de euroscepticism care, pentru prima dată în 15 ani, a crescut la limita de avarie. Dacă Bulgaria va fi decuplată de România, situaţia va fi alarmantă şi extrem de gravă pentru PNL şi PSD. România stă net superior Bulgariei. Va trebui să ne gândim extrem de bine paşii dar să nu depăşim decembrie 2023, pentru că atunci nu mai există niciun fel de explicaţie în faţă unui posibil eşec. Părerea mea e că noi trebuie să ducem nu o diplomaţie a capului plecat care ne-a dus la eşec, ci una a capului sus, a forţei, un pumn băgat într-o mănuşă de catifea. Modul în care am încercat să captam bunăvoinţa fără a ne arăta atuurile nu a dus decât la eşec. Trebuie să jucăm extrem de puternic influenţă României, că e o zona stabilă într-o zona uriaşă de conflict", a conchis eurodeputatul PNL.
Preşedintele Bulgariei Rumen Radev s-a întâlnit la Viena, în prima zi a anului, cu cancelarul austriac Karl Nehammer. Deplasarea preşedintelui Bulgariei la Viena şi discuţiile cu oficialii austrieci în prima zi a anului vine în contextul în care Austria s-a opus în decembrie, la Consiliul JAI, intrării Bulgariei şi României în Schengen, pe motiv că nu ar fi protejate suficient graniţele externe ale UE. În plus, cancelarul austriac Karl Nehammer a venit ulterior la Consiliul European din decembrie cu propunerea de a fi construit un gard la frontiera Bulgariei cu Turcia.
2023 şi spatiul Schengen pentru România e marea rezoluţie de an nou pentru autorităţile de la Bucuresti şi cele de la Bruxelles. Preşedintele Klaus Iohannis a asigurat Austria că nu vor exista boicoturi după ce cancelarul Karl Nehammer a blocat aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen! Însă Ministerul Transporturilor s-a răzvrătit. Prima dată, companiile din subordinea sa au renunţat la colaborarea cu băncile austriece şi şi-au mutat conturile la CEC. Acum pregătesc o nouă lovitură: vor să mute şi asigurările parcului auto de la firmele austriece tot la CEC. Iar, pe persoana fizica, ministrul Transporturilor şi-a anulat vacanţa în Austria, în care urma să plece împreună cu familia. Sosită la Bucureşti, pentru o întâlnire cu oficialii români, preşedinta Parlamentului European - Roberta Metsola - şi-a exprimat încă o dată susţinerea pentru ţara noastrăşi ne-a asigurat că nu va dura foarte mult până când vom intra în zona de liberă circulaţie. Ar trebui să se întâmple în prima jumătate a anului viitor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰