Antena Meniu Search
x

Video Facturile la curent şi gaze s-ar putea dubla, în timp ce coaliţia caută vinovaţii pentru criza energetică. Se cere remanierea lui Virgil Popescu

Preţurile la curent şi gaze ating valori şocante, însă coaliţia îşi consumă energia pe jocuri politice. PSD îl acuză pe ministrul liberal Virgil Popescu de "incompetență" şi cere să fie remaniat. În lipsa unor soluţii de la autorităţi, companiile din energie propun dublarea facturilor. I-au trimis o scrisoare premierului Ciucă în care spun că doar aşa poate fi redusă datoria uriaşă pe care statul o are către furnizori. 

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 23.08.2022, 19:34

Vezi și

1 septembrie e data-limită pentru schimbarea măsurii plafonării, una prea scumpă pentru bugetul de stat. În loc să găsească soluţii, coaliţia pare mai preocupată de remanierea lui Virgil Popescu din funcţia de ministru al Energiei, considerat principalul vinovat pentru haosul din piaţă. "Întotdeauna există remanieri. Dacă eram premier eu, Marcel Ciolacu, și PSD, cred că colegii mei deja îmi săreau în cap să fac anumite remanieri", a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD. 

Remanierea ministrului Energiei, discutată în coaliţie

Potrivit informaţiilor Observator, şi liderii PNL l-ar vrea plecat pe Virgil Popescu din Executiv. Însă, fără undă verde de la Palatul Cotroceni, liberalii nu pot face nimic. I-au întrerupt, în schimb, vacanţa ministrului şi i-au cerut să vină cu propuneri concrete. "Remanierea este un atribut al premierului. Din câte ştiu, a revenit la minister. Au fost doar câteva zile de concediu", spune Ionuţ Stroe, purtător de cuvânt PNL. 

O remaniere ar putea fi, totuşi, făcută în septembrie. Până atunci, însă, pe Virgil Popescu îl aşteaptă noua sesiune parlamentară cu o nouă moţiune simplă împotriva sa, depusă de USR. "Cred că are sigur şansa de a devoala ipocriza PSD şi PNL. Dacă, într-adevăr, sunt nemulţumiţi de acest ministru catastrofal, să voteze moţiunea", susţine Cătălin Drulă, preşedinte USR.

Pe acelaşi subiect

Soluţii pentru criza energetică din România

Pe termen scurt, supraimpozitarea tuturor companiilor din energie ar putea fi soluţia agreată şi de PSD, şi de PNL. În acest fel, Guvernul ar mai face rost de câteva miliarde, bani care s-ar duce pe compensări, spun sursele Observator. Doar că, în lipsa unui consens politic, companiile din industria energetică propun dublarea facturilor şi restrângerea beneficiarilor. În loc de 240 de lei la curent, de exemplu, să plătim peste 400. 

"Creşterea actualelor plafoane, pentru a se apropia de ceea ce este în prezent preţul pe pieţele de energie. O serie de excluderi din categoriile celor care sunt potejaţi de această lege, mai ales companii. Nu cred că birourile, restaurantele, mallurile, magazinele trebuie să fie protejate. E nevoie de un efort. Energia nu o putem ieftini", afirmă Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie. 

Companiile propun ca producătorii mari de energie să fie puşi în contact direct cu furnizorii mari de energie. Astfel vor fi eliminaţi traderii din schemă. Până la o soluţie concretă, firmele şi statul fac profituri uriaşe. Iar preţurile cresc continuu.

România a înregistrat al doilea cel mai mare preț la energie electrică din Europa

"România a înregistrat ieri al doilea cel mai mare preț la energie electrică din Europa. Ieri, MWh-ul s-a vândut pe piaţa spot de la noi cu 616 euro, cea mai mare valoare din istorie. Tariful este egal cu cel din Bulgaria și cu doar un euro sub cel din Ungaria. La polul opus, cel mai ieftin megawatt s-a vândut în Spania şi Portugalia cu 183 de euro", arată Lucia Cujbă, reporter Observator. Şi pe piaţa gazelor sunt preţuri mari. Megawattul se vinde cu aproape 300 de dolari, pentru prima dată din luna martie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri politice » Facturile la curent şi gaze s-ar putea dubla, în timp ce coaliţia caută vinovaţii pentru criza energetică. Se cere remanierea lui Virgil Popescu