Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Fără restricţii de nume, în viitorul Guvern PSD-PNL. De ce nu pot lua social-democraţii Ministerul Justiţiei

PNL şi PSD au convenit să nu pună condiţii în privinţa niciunui nume care să facă parte din viitorul Guvern. Astfel, Sorin Grindeanu, despre care s-a spus că nu este dorit din cauza asocierii cu Ordonanţa 13, ar putea face parte din viitorul Executiv.

de Redactia Observator

la 11.11.2021 , 14:19

Rareş Bogdan, prim vicepreşedinte PNL Rareş Bogdan a explicat de ce PSD nu poate prelua Ministerul Justiţiei - Hepta

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, joi, că PNL şi PSD au convenit să nu pună condiţii în privinţa niciunui nume care să facă parte din viitorul guvern, menţionând că nu au fost discuţii în privinţa lui Sorin Grindeanu în acest sens.

"Nu există aşa ceva. Noi am cerut PSD, în cazul în care vom ajunge la constituirea unui guvern cu domniile lor, să nu condiţioneze niciun nume din partea PNL, noi obligându-se la rândul nostru să nu condiţionăm niciun nume. Discuţia pe subiectul Grindeanu nu a existat", a afirmat Rareş Bogdan la Parlament, întrebat în legătură cu informaţiile conform cărora liberalii ar pune condiţii ca unii social-democraţi, printre care Sorin Grindeanu, să nu facă parte din noul executiv.

El a spus că şi liderul PNL, Florin Cîţu, este de acord cu acest lucru. "Sunt absolut convins că Florin Cîţu este de acord cu mine, pentru că a fost la aceeaşi discuţie", a adăugat acesta.

Articolul continuă după reclamă

Sorin Grindeanu, asociat cu Ordonanța 13

Pe acelaşi subiect

Surse din PNL susţin că liderii liberali sunt reticenţi în a-l accepta pe prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu în viitorul guvern, din cauză că ar asocia PNL cu adoptarea OUG 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă începând cu 2017.

Sursele liberale au mai explicat că, în discuţiile de marţi cu PSD, liberalii nu au transmis nimic legat de Sorin Grindeanu, dar Florin Cîţu a subliniat că dacă social-democraţii pun condiţii pentru numele viitorului premier, atunci şi PNL are o listă lungă de nume de pesedişti pe care nu-i vrea în guvern.

Social-democraţii au declarat public că nu-l vor accepta pe Florin Cîţu ca premier al viitorului guvern.

De ce nu poate avea PSD Ministerul Justiţiei

Rareş Bogdan a susţinut că este complicat ca PNL să cedeze PSD conducerea Ministerului Justiţiei. "Nu s-a discutat la a renunţa ceva sau a da ceva. S-a discutat despre ministere avizatoare, sunt două. Eu am spus că, din punctul meu de vedere, având în vedere că eu cunosc destul de bine societatea civilă, rolul presei şi reacţiile din stradă, este complicat pentru PNL să cedeze justiţia spre PSD. PSD nu are cum şi sunt convins că înţeleg exact şi pentru dânşii e complicat să intre pe domeniul justiţiei în acest moment", a adăugat el.

Întrebat ce se va întâmpla dacă PSD nu doreşte Ministerul Justiţiei, ci vrea Ministerul Finanţelor, Rareş a replicat: "Da, dar şi noi ne dorim Ministerul Finanţelor, că este un minister cheie".

"Dar de asta există negocieri, discuţii, de asta există între oameni politici raţionali posibilitatea de a ceda unii, de a mai lăsa alţii, de asta este arta negocierii", a mai declarat Rareş Bogdan.

Negocierile PSD-PNL-UDMR s-ar putea încheia în weekend

Conform informaţiilor Observator, cele trei paride vor să finalizeze în weekend toate discuţiile, care se desfăşoară pe trei paliere: program de guvernare, politic (componenţa Guvernului) şi acordul politic. Dacă vor ajunge la un consens până duminică, luni sau marţi ar putea avea loc consultările, iar miercuri şi joi Guvernul să meargă în Parlament.

În discuţiile de miercuri, pe lista ministerelor a mai apărut şi al 21-lea portofoliu, care ar putea fi o dedicaţie pentru senatorul Gabriela Firea. De asemenea s-ar fi ajuns la o înţelegere că Ministerul Finanţelor şi Secretarul General al Guvernului (care va avea rang de ministru) vor merge la partidul care nu oferă premierul, iar Ministerul Justiţiei merge în tandem cu funcţia de prim-ministru.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat după negocierile pentru formarea unui Guvern că speră ca în 18 noiembrie să existe un vot în Parlament. ”Noi credem că în 17-18 noiembrie se poate da un vot, audieri în comisii, şi în 18 vot în Parlament”, a spus Kelemen Hunor.

Acesta a explicat că nu s-a discutat cine va da premierul: ”Rămâne în discuţie””Când reuşim să ne înţelegem pe program şi pe acordul politic se poate ajunge şi la funcţia de prim-ministru. Am început discuţiile pe ministere, sunt convins că vom găsi o soluţie care va include atât principiile legate de cifre, de matematică, cât şi principiul politic”, a adăugat Kelemen Hunor.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri politice » Fără restricţii de nume, în viitorul Guvern PSD-PNL. De ce nu pot lua social-democraţii Ministerul Justiţiei