Update Negocierile PSD-PNL-UDMR pe programul de guvernare, din nou în impas. Partidele nu se înţeleg pe procentele cu care să fie mărite veniturile
Negocierile PNL - PSD - UDMR pe programul de guvernare au continuat azi cu domeniile Muncă, Sănătate, Educaţie, Cultură şi mediu de afaceri. Dacă pe Sănătate, Interne sau Fonduri Europene cele două mari partide s-au înţeles, divergenţele au apărut în cazul Justiţiei şi Muncii.
UPDATE 15:55 - PNL şi PSD s-au înţeles pe domenii precum Sănătatea, Interne, Fonduri Europene, Externe şi Cultură, însă continuă discuţiile pe Finanţe, Justiţie, Agricultură şi Muncă. Conform surselor Observator, la Justiţie blocajul e generat de desfiinţarea SIIJ cu care insistă liberalii, iar la Ministerul Muncii cele două partide nu s-au înţeles încă în privinţa procentelor pentru creşterile de pensii, salarii şi alocaţii.
Au mai fost reluate discuţiile şi în privinţa structurii Guvernului. PSD ar vrea minister pentru IMM-uri, PNL ar vrea pentru Diaspora, iar UDMR îşi doreşte ca Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor să rămână intact şi al lor. În plus, PSD nu vrea un minister al Familiei, Lia Olguţa Vasilescu declarând că nu ştie dacă această propunere a fost făcută în mod serios.
Toate divergenţele vor intra, acum, în dezbaterea echipei politice de negociere, formată din liderii partidelor. Pentru a finaliza, vineri cel târziu, programul de guvernare, va avea loc o discuţie şi cu preşedintele Klaus Iohannis, au precizat surse politice pentru News.ro. Liderii celor trei partide, Marcel Ciolacu, Florin Cîţu şi Kelemen Hunor urmează să aibă o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis, în care şeful statului ar putea să le transmită cine va fi premierul desemnat pentru noua construcţie politică.
Surse politice au precizat că Nicolae Ciucă are şansele cele mai mari să fie desemnat premier, asta deşi Florin Cîţu nu îşi doreşte acest lucru, pentru că va pierde controlul în interiorul partidului. Semnalul a fost dat de Rareş Bogdan, astăzi, el arătând că, deşi decizia PNL este ca preşedintele partidului să fie premier, partidul nu se va bloca într-un nume. Asta pentru că, în cadrul negocierilor, PSD a transmis clar că nu îl doreşte pe Cîţu premier.
- Florin Cîţu dă vina pe USR pentru decizia PNL de a se alia cu PSD: "Asta este, asta este soluţia pentru România!"
- PNL, PSD şi UDMR vor merge cu o propunere de premier la Cotroceni. Liberalii, întâmpinaţi de "moartea cu coasa"...
- Ce ministere ar putea apărea în guvernul PNL-PSD-UDMR. Discuţiile s-au blocat la funcţia de premier
UPDATE 13:15 - Deputatul PSD Marius Budăi a declarat, joi, că social-democraţii şi liberalii s-au pus de acord pe principiul că trebuie să fie majorate veniturile - alocaţiile, salariul minim, salariile şi pensiile.
"Am avut o discuţie extrem de constructivă. Am căzut de acord pe multe puncte de vedere, (...) pe tot ce înseamnă măsura ocupării, măsuri de protecţie socială. Am ajuns de acord şi pe principiul că trebuie să majorăm veniturile oamenilor, atât alocaţiile, cât şi salariul minim, salariile şi pensiile. Urmează o întâlnire între specialiştii din Finanţe şi noi pentru a pica exact pe tot ceea ce înseamnă impact bugetar, după care politicul va anunţa decizia finală politică, dacă procentele sunt cele pe care le-am propus. Noi nu renunţăm la ele. Noi am propus 11%, (...) am justificat de ce 11%, am făcut acel calcul cu inflaţia şi cu tot ce s-a întâmplat în ultimul an cu creşterea de preţuri", a spus Budăi, la Palatul Parlamentului, după întâlnirea dintre social-democraţi şi liberali în care s-a negociat capitolul Muncă din programul de guvernare.
El a adăugat că există sursă de finanţare pentru măsurile propuse de PSD, iar aceasta va fi prezentată la întâlnirea dintre finanţiştii PSD şi PNL. Întrebat dacă PSD ar putea să renunţe la aceste majorări şi să ceară procente mai mici, Budăi a spus: "PSD nu renunţă la aceste majorări pentru că avem şi soluţii şi avem şi justificări de ce solicităm acest 11%".
Şi Raluca Turcan, ministrul interimar al Muncii, spune că începând cu anul viitor alocaţiile urmează să fie indexate, pensiile urmează să fie indexate, dar că astăzi nu va fi anunţat niciun procent privind aceste majorări pentru că va mai exista o discuţie şi cu specialiştii din Finanţe. ”PNL susţine majorări de venituri. Aşa cum am spus, începând cu anul viitor, alocaţiile urmează să fie indexate, pensiile urmează să fie indexate, reformele sunt demarate. Reducarea inechităţilor este o prioritate”, a spus ministrul interimar al Muncii, la Parlament.
Turcan a precizat că astăzi nu vor anunţa niciun procent, pentru că aceste majorări nu ţin de Ministerul Muncii, ci de politica generală a guvernului. ”Avem calculate diferite tipuri de impact bugetar şi în funcţie de veniturile pe care le vom avea la dispoziţie, aşa cum am anunţat şi până acum, stabilim un impact”, a arătat ea.
Ministrul interimar al Muncii a afirmat că se fac proiecţii pentru majorarea pensiilor între 6 şi 12 la sută, majorarea alocaţiilor fiind deja pregătită şi bugetată în proiectele pe care le au. ”Sunt majorări pe care le avem în vedere, urmează să anunţăm ce decizie vom lua”, a completat ea.
Ştire iniţială: Echipele de negociere ale PNL, PSD şi UDMR s-au reunit la Parlament pentru a discuta alte domenii din programul de guvernare, respectiv muncă, sănătate, cultură şi cercetare. Vineri, cele trei formaţiuni doresc să finalizeze programul de guvernare şi structura Guvernului, urmând ca în week-end, forurile statutare să valideze noua formulă de guvernare.
"Am lucrat cu o parte din colegii din PNL şi PSD la punerea de acord a celor două - trei programe de guvernare, programul PNL, programul PSD, UDMR a fost pus de acord cu noi săptămânile trecute, şi, până la momentul acesta, am parcurs zece domenii, zece ministere", a declarat Gheorghe Flutur.
Preşedintele Klaus Iohannis ar urma să cheme partidele la consultări la începutul săptămânii viitoare, iar votul în Parlament este dorit de liberali şi social-democraţi cel târziu miercuri.
Cum a decurs prima zi a negocierilor pe programul de guvernare
Triumviratul PNL-PSD-UDMR a început prima rundă de negocieri cu un blocaj. Numirea unui premier e piatra de încercare. Dacă UDMR este mai maleabil, liberalii şi social-democraţii nu se înţeleg. "Ştiţi mandatul nostru. Prin aceste negocieri să ajungem la soluţia prin care PSD dă premierul", a declarat Sorin Grindeanu. Problema e că acelaşi mandat are şi PNL. Iar Florin Cîţu încă trage speranţă, spun sursele Observator, că ar putea fi tot el prim-ministru. În orice caz, nu îl mai doreşte pe Nicolae Ciucă.
În cadrul discuţiilor pe domeniul finanţelor au apărut şi primele neînţelegeri între PSD şi PNL. Conform surselor Observator, PSD a insistat cu impozitarea marilor averi, dând exemple că o persoană cu Ferrari sau casă cu piscină trebuie să plătească mai mult, însă PNL nu a fost de acord cu taxarea diferenţiată, relatează reporterul Larisa Bernaschi.
Joi sunt aşteptate discuţii la fel de aprinse pe capitolul muncă şi sănătate. PSD are o serie de propuneri pentru gestionarea pandemiei, care vizează testarea extinsă şi vaccinare. Social-democraţii vor reanalizarea restricţiilor şi întărirea imediată a capacităţii de răspuns a sistemului sanitar, prin înfiinţarea a minimum 1.500 paturi ATI în 30 de zile, stocuri de urgenţă suplimentate şi resursă umană atrasă.
PSD mai spune că doreşte susţinerea campaniei de vaccinare, printr-o abordare onestă faţă de populaţie, iar coerciţia să nu fie impusă demagogic prin diverse artificii legislative. De aceea, se propune regândirea conceptului campaniei de informare privind vaccinarea, adaptarea acesteia pentru diversele categorii sociale, dar şi în funcţie de zonele ţării (rural-urban).
Negocierile PSD-PNL-UDMR s-ar putea încheia în weekend
Conform informaţiilor Observator, cele trei paride vor să finalizeze în weekend toate discuţiile, care se desfăşoară pe trei paliere: program de guvernare, politic (componenţa Guvernului) şi acordul politic. Dacă vor ajunge la un consens până duminică, luni sau marţi ar putea avea loc consultările, iar miercuri şi joi Guvernul să meargă în Parlament.
În discuţiile de miercuri, pe lista ministerelor a mai apărut şi al 21-lea portofoliu, care ar putea fi o dedicaţie pentru senatorul Gabriela Firea. De asemenea s-ar fi ajuns la o înţelegere că Ministerul Finanţelor şi Secretarul General al Guvernului (care va avea rang de ministru) vor merge la partidul care nu oferă premierul, iar Ministerul Justiţiei merge în tandem cu funcţia de prim-ministru.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat după negocierile pentru formarea unui Guvern că speră ca în 18 noiembrie să existe un vot în Parlament. ”Noi credem că în 17-18 noiembrie se poate da un vot, audieri în comisii, şi în 18 vot în Parlament”, a spus Kelemen Hunor.
Acesta a explicat că nu s-a discutat cine va da premierul: ”Rămâne în discuţie”. ”Când reuşim să ne înţelegem pe program şi pe acordul politic se poate ajunge şi la funcţia de prim-ministru. Am început discuţiile pe ministere, sunt convins că vom găsi o soluţie care va include atât principiile legate de cifre, de matematică, cât şi principiul politic”, a adăugat Kelemen Hunor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰