Video "Dă-te, uzurpatorule, jos, de acolo", "Cine eşti tu să confişti Parlamentul?" Momentul în care Florin Roman este îndepărtat din Plen. Deputatul face plângere penală
Florin Roman, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, a anunţat că va depune plângere penală împotriva celor care l-au îmbrâncit în Parlament şi l-au împiedicat să conducă şedinţa Plenului reunit. Florin Roman a fost acuzat că el conduce în mod abuziv şedinţa şi a fost îndepărtat de la tribuna Parlamentului.
Şedinţa celor două camere ale Parlamentului pentru citirea moţiunii de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR a început cu scandal. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Roman (PNL), căruia preşedintele Camerei Ludovic Orban i-a delegat atribuţiile, nu a fost lăsat să conducă şedinţa, fiind determinat cu scandal să plece de la tribună.
Şedinţa de plen a fost condusă de preşedintele Senatului, Anca Dragu, ceea care ar fi trebuit de la bun început să conducă şedinţa, conform celor implicaţi în scandal. Florin Roman a fost acuzat că el conduce în mod abuziv şedinţa, întrucât preşedinte de şedinţă ar trebui să fie unul dintre preşedinţii Senatului sau Camerei Deputaţilor. Chiar dacă îi ţinea locul lui Ludovic Orban, Florin Roman nu deţinea şi rangul acestuia, cât timp Anca Dragu era prezentă. "Am fost împiedicat să îmi exercit dreptul constituţional de a conduce şedinţa Plenului. Am solicitat o copie după filmarea din interiorul Parlamentului şi voi depune o plângere penală", a declarat Florin Roman.
Unul dintre cei mai vehemenţi contestatari a fost liderul AUR, George Simion, care i-a strigat în repetatate rânduri lui Florin Roman să plece de la tribuna Parlamentului:
"Dă-te, uzurpatorule, jos, de acolo.
- Moţiunea de cenzură a fost citită în Parlament, cu scandal. Liberalul Florin Roman, lăsat fără scaun; Alina...
- Klaus Iohannis, liniștit în plină criză guvernamentală: "Nu este absolut deloc îngrijorătoare. Guvernul merge...
- Ludovic Orban: Prestațiile premierului Cîțu din ultimele săptămâni mi-au crescut șansele. Amânarea votului pe...
Omul ăsta nu are de ce să conducă şedinţa.
A venit chestorul, părăsiţi scaunul. Haideţi, domnul Roman, nu vă mai ţineţi de scaun. Că a plecat scaunul dumneavoastră. "
Florin Roman depune plângere penală
Florin Roman face plângere penală împotriva celor care l-au îmbrâncit. Senatorul PNL Alina Gorghiu i-a numit huligani pe parlamentarii AUR care au intervenit determinând cu scandal plecarea lui Florin Roman de la Tribună. George Simion spune însă că acesta ocupa ilegal scaunul.
"A fost nevoie de intervenţia chestorilor pentru a reinstaura ordinea. Domnul Roman şi-a înşuşit calităţi care nu îi aparţineau. Nu trebuia să conducă o şedinţă de plen. A fost delegat să îi locul lui Orban, dar nu a fost delegat din punctul de vedere al ierarhiei, preşedintele Senatului e peste vicepreşedintele Camerei Deputaţilor. Ocupa un scaun care nu i se cuvenea, o să aibă o plângere penală din partea noastră pentru uzurpare de calităţi oficiale. El trebuie să cedeze microfonul. Chestorii îşi fac datoria, dacă lângă Roman e preşedintele Senatului, preşedintele Senatului trebuie să prezideze şedinţa", a explicat George Simion.Şedinţa este condusă de Anca Dragu.
Co-preşedintele USR PLUS, Dan Barna, şi preşedintele Senatului, Anca Dragu, l-au acuzat şi ei pe Florin Roman de încercare de uzurpa conducerea şedinţei. ”Ne aduce aminte exact de momentele cu Iordache şi Dragnea”, afirmă Barna. La rândul său, Anca Dragu a afirmat că nu s-a aşteptat la o asemenea încercare de preluare a puterii.
”Am văzut o încercare disperată a unui membru din echipa lui Forin Cîţu de a uzurpa conducerea şedinţei. Ceea ce a făcut astăzi domnul Florin Roman ne aduce aminte exact de momentele cu Iordache şi Dragnea, momente pe care România le credea depăşite”, a afirmat, joi, Dan Barna.
Moţiunea de cenzură a fost citită în Plen, dar va fi dezbătută după decizia CCR
Moţiunea de cenzură a fost citită în Plen. Deputatul Bogdan Rodeanu a citit textul moţiunii de cenzură. Deputatul PSD Alfred Simonis i-a atras atenţia să respecte formulele de adresare exacte din document.
După citirea moţiunii de cenzură, liderul AUR George Simion a solicitat preşedinţilor celor două camere să convoace şedinţa comună marţi, 14 septembrie, de la ora 16.0 pentru dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură. Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat şedinţa închisă, spunând că se va consulta cu preşedintele Camerei Deputaţilor.
Anterior, însă, în şedinţa Birourilor Permanente Reunite, s-a decis ca votul pe moţiune să fie amânat, mai exact după ce Curtea Constituțională se pronunță pe sesizarea făcută de Guvern. Asta înseamnă cel puţin după jumătatea lunii, exact ce-şi doreau liberalii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰