Antena Meniu Search
x

Video Fostul parlamentar Eugen Nicolicea, revoltat că va rămâne fără pensia specială de 11.000 de lei. "Eu am îndeplinit şapte mandate"

După ani de discuţii şi promisiuni, parlamentarii şi-au tăiat pensiile speciale. Renunţă primii la aceste privilegii pentru ca, mai apoi, să le modifice şi pe cele ale magistraţilor sau militarilor. Statul plătește acum, pentru cei peste 800 de foști parlamentari, 12 milioane de euro pe an. Votul a fost unul cu scandal. 

de Redactia Observator

la 26.06.2023, 20:46

Vezi și

Dezbaterile pe tema eliminării pensiilor speciale ale parlamentarilor au fost bruiate de Diana Şoşoacă. Senatoarea a încercat să blocheze votul.

Simonis Alfred: Cu 382 de voturi pentru, 3 abțineri 3 colegi care nu votează, pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate. La circ, doamnă. Vă invit în bancă sau pe stadion, doamnă! 

Scandal între Şoşoacă şi Ciolacu în Parlament

Scandalul din plen a continuat pe hol.

Pe acelaşi subiect

Diana Şoşoacă​: Ruşine, domnule Ciolacu, nu permiteţi neafiliaţilor să vorbească.

Marcel Ciolacu​: Duceţi-vă la Ambasada Rusiei!

Diana Şoşoacă​: Du-te la America şi linge-i clanţa!

Marcel Ciolacu​: Sunteţi o mincinoasă ordinară.

Izometric După un mandat în Parlament, un ales primea până azi aproape 4.500 de lei net atunci când ieşea la pensie. Adică, în patru ani câştiga de trei ori mai mult decât beneficiază, în medie, un român după 35 de ani de muncă. După două mandate, suma creștea la aproape 9.000 de lei, iar după 3 mandate, parlamentarul lua aproape 11.000 de lei.

"Aproape 600 de foști deputați beneficiază de pensii speciale, iar alți peste 250 de senatori primesc aceasta indemnizație. Statul plătește 5 milioane de lei pe luna pentru acordarea acestor indemnizații care vor fi eliminate. Parlamentarii nu vor mai primi nici cele 7 salarii brute pe care le încasează acum, în momentul în care ies la pensie", potrivit Florentina Lazăr, reporter Observator.

Traian Băsescu, Petre Roman, Călin Popescu Tăriceanu sau Adrian Năstase sunt printre foştii parlamentari care rămân fără sume consistente. Eugen Nicolicea primea şi el, pe lună, aproape 11 mii de lei pensie specială. Fostul ales susţine că proiectul va pica la Curtea Constituţională şi că este nevoie de acest supliment "pentru ca parlamentarii să fie feriţi de tentaţii de corupţie".

Eugen Nicolicea, fost parlamentar: Acest proiect este neconstituţional. Aventura de data trecută se va ridica cu o pagubă de vreo 10 milioane de euro dobânzi şi actualizare cu rata inflaţiei. Cu toate acestea, ştiind că acest proiect este neconstiţional, se votează din nou, ca să mai creăm o pagubă. Eu am îndeplinit şapte mandate. În loc de 10.951 de lei o să iau zero lei. Există pensia pentru activitatea pe care am desfaşurat-o la alte funcţii, în alte slujbe. Acesta este un supliment acordat de stat pentru demnitatea pe care a-i îndeplinit-o.

Gabriel Biriş, analist fiscal: Sunt câteva zone unde putem avea o discuţie despre necesitatea unor pensii speciale, dar în niciun caz la parlamentari şi nici la aleşii locali. În mod normal, ar trebui acum le scoată pe toate.

Şi celelalte categorii de speciali vor rămâne fără privilegii. Forma finală a legii pensiilor speciale, care va intra miercuri la vot, prevede creșterea vârstei de pensionare. De asemenea, se va aplica și un impozit de 15% pentru indemnizaţiile mai mari decât salariul mediu net.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri politice » Fostul parlamentar Eugen Nicolicea, revoltat că va rămâne fără pensia specială de 11.000 de lei. "Eu am îndeplinit şapte mandate"