Antena Meniu Search
x

Guvernul condus de Florin Cîţu a sesizat Curtea Constituţională cu privire la moţiunea de cenzură - DOCUMENT

Guvernul a cerut Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională Parlament - Guvern pe tema moţiunii de cenzură.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 08.09.2021, 15:41

Florin Cîţu, premierul României
Florin Cîţu, premierul României - Hepta / Mediafax Foto / Eduard Vinatoru

Executivul a solicitat Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură USR PLUS - AUR, respectiv din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care moţiunea de cenzură iniţiată şi depusă contrar Constituţiei a fost comunicată ulterior Guvernului.

În documentul semnat de premier, Ludovic Orban este acuzat ccă a încălcat prevederile constituţionale pentru că nu a comunicat Guvernului moţiunea în ziua în care a fost depusă şi pentru că ulterior a comunicat o moţiune ”iniţiată şi depusă cu nerespectarea condiţiilor constituţionale privind numărul minim de semnături valide”.

Parlamentul României prin Preşedintele Camerei Deputaţilor a încălcat dispoziţiile constituţionale cu privire la obligaţia  comunicării moţiunii de cenzură către Guvern în aceeaşi zi cu depunerea acesteia, în speţă în data de 3 septembrie 2021. De asemenea, Parlamentul României prin Preşedintele Camerei Deputaţilor, cu încălcarea Constituţiei şi a prevederilor regulamentare, a comunicat o moţiune de cenzură iniţiată şi depusă cu nerespectarea condiţiilor constituţionale privind numărul minim de semnături valide care să reflecte manifestarea de voinţă a unei pătrimi din numărul parlamentarilor la data iniţierii respectivei moţiuni de cenzură”, susţine Guvernul în sesizarea depusă miercuri la CCR.

Pe acelaşi subiect

 

Când va fi citită moţiunea de cenzură în Parlament

Florin Cîţu a anunţat la finalul Biroul Politic Naţional al PNL că niciun parlamentar PNL nu va face demersuri pentru dărâmarea Guvernului, iar Executivul va depune o sesizare la CCR pe tema moţiunii de cenzură

Ludovic Orban şi Anca Dragu, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, au trecut peste Birourile Permanente şi au convocat plenul Parlamentului pentru a fi citită moţiunea de cenzură.

Luând în considerare convocarea Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului în datele de 3, 4, 6 şi 7 septembrie, în vederea stabilirii calendarului dezbaterii moţiunii de cenzură care însă nu s-a putut realiza din cauza lipsei cvorumului de şedinţă, Ludovic Orban şi Anca Dragu au decis convocarea plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru prezentarea moţiunii de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR.

Moţiunea de cenzură va fi citită în plen joi, de la ora 16:00.

Cei doi preşedinţi ai Parlamentului îşi argumentează decizia de a convoca şedinţa de plen reunit pe faptul că Birourile Permanente Reunite (BPR) au eşuat în patru şedinţe succesive să facă acest lucru.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri politice » Guvernul condus de Florin Cîţu a sesizat Curtea Constituţională cu privire la moţiunea de cenzură - DOCUMENT