Antena Meniu Search
x

PNL nu va participa la Plenul Reunit pentru citirea moţiunii de cenzură. Florin Cîţu: Depunem sesizare la CCR, e o mascaradă

Florin Cîţu a anunţat la finalul Biroul Politic Naţional al PNL că niciun parlamentar PNL nu va face demersuri pentru dărâmarea Guvernului, iar PNL nu va face guvern cu PSD.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 08.09.2021, 13:53

Vezi și

Principalele declaraţii făcute de Florin Cîţu

  • Niciun parlamentar PNL nu va face demersuri pentru dărâmarea Guvernului PNL; 
  • PNL nu va face guvern cu PSD;
  • Parlamentarii PNL nu vor participa la plenul reunit, până la verificarea legalităţii semnăturilor de pe moţiunea de cenzură;
  • Guvernul va sesiza CCR pentru conflict în Parlament şi Guvernul României;
  • Au venit a doua oară cu semnăturile, asta înseamnă acceptarea tacită a faptului că prima oară nu erau în regulă;
  • Vrem să ne asigurăm întâi că totul este legal. Nu putem participa la această mascaradă, ca apoi CCR să vină şi să spună că nu a fost legal;
  • PNL nu poate fi şantajat;
  • Există cale de discuţie, se pot retrage semnăturile celor de la USR de pe această moţiune toxică;
  • Am trimis demisiile miniştrilor USR PLUS la Cotroceni pentru a-i scoate din ridicolul situaţiei de a fi nevoiţi să voteze o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern;

Florin Cîţu a convocat BPN al PNL, după demisiile miniştrilor USR 

Pe acelaşi subiect

Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri dimineaţa că a cerut reunirea Biroului Politic Naţional al PNL pentru a avea câteva decizii clare în ceea ce priveşte situaţia politică.

"În primul rând, o decizie ca toţi parlamentarii PNL să susţină prin toate demersurile Guvernul PNL, ca niciun parlamentar al PNL să nu facă vreun demers în Parlamentul României împotriva propriului guvern, indiferent de funcţia pe care o au în PNL - fără scuze cu constituţionalitate ş.a.m.d., Curtea Constituţională spune ce e constituţional şi ce nu, nu noi spunem - şi în al treilea rând, o decizie clară că PNL nu face guvern cu PSD, să fie foarte clar pentru toată lumea", a precizat Florin Cîţu.

Liberalii din echipa premierului Florin Cîţu au convocat pentru miercuri, la ora 10,00, BPN al PNL, prin videoconferinţă, pentru a discuta situaţia politică.

Moţiunea de cenzură va fi citită joi în Parlament

Ludovic Orban şi Anca Dragu, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, au trecut peste Birourile Permanente şi au convocat plenul Parlamentului pentru a fi citită moţiunea de cenzură.

Luând în considerare convocarea Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului în datele de 3, 4, 6 şi 7 septembrie, în vederea stabilirii calendarului dezbaterii moţiunii de cenzură care însă nu s-a putut realiza din cauza lipsei cvorumului de şedinţă, Ludovic Orban şi Anca Dragu au decis convocarea plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru prezentarea moţiunii de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR.

Moţiunea de cenzură va fi citită în plen joi, de la ora 16:00.

Cei doi preşedinţi ai Parlamentului îşi argumentează decizia de a convoca şedinţa de plen reunit pe faptul că Birourile Permanente Reunite (BPR) au eşuat în patru şedinţe succesive să facă acest lucru.

De asemenea, Orban şi Dragu invocă mai multe decizii ale Curţii Constituţionale.

Decizia CCR nr.1525/2010:

- împiedicarea prezentării şi refuzul de a dezbate o moţiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituţiei, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilităţii opoziţiei parlamentare de a cenzura şi controla deciziille guvernamentale de angajare a răspunderii.

Decizia CCR 609/2020:

- Se consideră că lipsa unei sancţíuni exprese în conţínutul textului constituţional pentru nerespectarea termenului nu poate conduce la concluzia că dezbaterea ~i votul moţiunií de cenzură pot avea loc oricând, întrucât, astfel cum a arătat ~i Curtea Constituţională, aceasta atrage caracterul íluzoriu al instrumentului juridic ~ în cele din urmă, lipsa de eficienţă, în măsura în care actualitatea acestuia este afectată de trecerea timpului (...) Astfel, în cel mult 5 zile de la data depunerii, moţiunea de cenzura trebuie prezen tata în şedinţa comună a celor două Camere (...) iar după 3 zile de la prezen tare trebuie dezbătută şi votată

”În conformitate cu art. 14 alin.(1) şi având în vedere prevederile art.94 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului convoacă plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului în data de joi, 9 septembrie 2021, ora 16.00”, se mai arată în decizia emisă de Ludovic Orban şi Anca Dragu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri politice » PNL nu va participa la Plenul Reunit pentru citirea moţiunii de cenzură. Florin Cîţu: Depunem sesizare la CCR, e o mascaradă