Antena Meniu Search
x

Video Guvernul nu are în plan majorări de taxe şi impozite. Promisiunea lui Ciucă, privind salariile bugetarilor: Reducerea cheltuielilor, fără concedieri

Veşti liniştitoare de la Guvern. Taxele şi impozitele nu vor creşte, iar salarile bugetarilor nu vor fi tăiate, promite premierul. Declaraţia sau explicaţia vine după ce ministrul Fondurilor Europene a vorbit acum două zile despre reducerea numărului de bugetari şi tăieri de salarii la stat. Guvernul are de acoperit o gaură de 20 de miliarde de lei. Nicolae Ciucă le-a cerut ieri miniştrilor să facă în 48 de ore un plan de reducere a cheltuielilor care să nu includă concedieri.

de Redactia Observator

la 11.04.2023, 12:55

Vezi și

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat, la Timişoara, că a solicitat fiecărui ordonator de credite să reducă cheltuielile din cauza deficitului bugetar de 1,4 la sută la finalul primului trimestru al acestui an, dar că nu se pune problema de concedieri masive sau reduceri de salarii. "Nu putem să venim acum şi să îi înspăimântăm că urmează să rămână fără locuri de muncă, fără salarii, pentru că sunt soluţii la îndemâna Guvernului şi le-am cerut ca până miercuri să vină să îmi prezinte o situaţie de principiu cu modul în care pot să îşi chibzuiască cheltuielile", a declarat, marţi, Nicolae Ciucă, premierul României.

PSD nu e de acord cu reducerea salariilor

"Scenariul ministrului Marcel Boloș, care a menționat „o revizuire” a salariilor în sistemul bugetar, ca modalitate de a diminua cheltuielile, trebuie eliminat din start din discuțiile care vor avea loc în cadrul Coaliției, pentru a nu risca compromiterea altor măsuri bune și necesare. Să nu lăsăm un măr bolnav să strice o grămadă mare de mere sănătoase. Trebuie să ajustăm cheltuielile publice, dar acest obiectiv nu se va face prin soluții imorale, de tristă amintire, precum tăierile salariale din perioada Băsescu. Deja inflația a avut o contribuție negativă asupra veniturilor românilor", a declarat Paul Stănescu, secretarul general al PSD.

"Partidul Social Democrat și coaliția de guvernare au ca scop sprijinirea populației și a companiilor românești în această perioadă complicată și protejarea veniturilor acestora. Sub nicio formă nu vom discuta despre tăieri de salarii. Este exclus! Dimpotrivă, misiunea coaliției de guvernare este să apere veniturile și puterea de cumpărare a tuturor cetățenilor țării. Ceea ce a și făcut de când PSD a intrat la guvernare și a ales consensul, stabilitatea și cooperarea politică în locul unui conflict permanent și al instabilității. Vom găsi cu siguranță soluțiile cele mai potrivite pentru a eficientiza cheltuielile bugetare pentru că, în asemenea momente, această decizie este o dovadă de solidaritate față de români", adaugă Paul Stănescu, secretarul general al PSD.

Pe acelaşi subiect

Nicolae Ciucă: Fără tăieri de salarii

Premierul Nicolae Ciucă a spus luni, în cadrul ședinței PNL Timiș, că i-a cerut ministrului de Finanțe să nu taie niciun leu de la salarii și investiții și a anunțat că actuala coaliție reprezintă singura formulă prin care se poate guverna eficient România, potrivit unor surse liberale. Condiția PNL de a rămâne în coaliția de guvernare este respectarea viziunii liberale.

"Pragmatic vorbind, actuala Coaliție reprezintă singura formulă prin care putem guverna eficient România. Dacă PNL va fi pus în situația de a nu-și putea pune în aplicare viziunea de guvernare, prezența noastră în actuala formulă ar putea fi revizuită", a spus președintele PNL, Nicolae Ciucă, potrivit surselor.

Liberalii au discutat și despre zvonurile privind reducerea salariilor bugetare. "Principalul deficit, în instituții nu este cel bugetar, ci cel de voință, viziune și caracter. I-am cerut ministrului de Finanțe să nu taie niciun leu de la salarii și de la investiții", a mai spus liderul PNL. Nicolae Ciucă a mai dezvăluit că "garnitura membrilor în viitorul Guvern va fi stabilită în funcție de competențe și de experiența profesională", au precizat sursele.

Premierul le-a cerut miniştrilor un plan de reducere a cheltuielilor

Ciucă a declarat, luni, la Focşani, că le-a cerut miniştrilor ca până miercuri să vină să îi prezinte o situaţie cu modul în care pot să îşi chibzuiască cheltuielile şi a cerut instituţiilor să îşi facă datoria şi să ajungă să realizeze o colectare aşa cum este planificată. El a mai spus că este responsabilitatea lor faţă de români şi nu pot să vină acum şi să îi înspăimânte că urmează să rămână fără locuri de muncă, fără salarii, pentru că sunt soluţii la îndemâna Guvernului şi a menţionat că a dat sarcină în guvern ca orice opţiune să fie discutată, mai puţin cea vizând salariile şi investiţiile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Guvernul nu are în plan majorări de taxe şi impozite. Promisiunea lui Ciucă, privind salariile bugetarilor: Reducerea cheltuielilor, fără concedieri