Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Iohannis, mesaj de Ziua Independenței Ucrainei: Agresiunea rusească trebuie să înceteze. Aurescu: Invazia rusă, moment de cotitură pentru întreaga lume

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis miercuri un mesaj pe contul său de Twitter cu ocazia Zilei Independenţei Ucrainei, în care afirmă că agresiunea rusească "nejustificată, neprovocată şi ilegală" trebuie să înceteze. Totodată, și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că "această "agresiune nejustificată şi neprovocată" împotriva Ucrainei reprezintă o "încălcare flagrantă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale" a acestei ţări, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 24.08.2022 , 12:51

Iohannis, mesaj de Ziua Independenței Ucrainei Iohannis, mesaj de Ziua Independenței Ucrainei - Mediafax Foto / Alexandru Dobre

"Cu ocazia Zilei Independenţei Ucrainei reiterez sprijinul puternic şi solidaritatea României cu Ucraina şi cu bravul popor ucrainean care îşi apără cu curaj ţara", a scris Klaus Iohannis, într-un mesaj în limba engleză pe Twitter. "Această agresiune rusească nejustificată, neprovocată şi ilegală trebuie să înceteze! România este alături de Ucraina", a transmis șeful statului.

Aurescu: Invazia rusă, un moment de cotitură pentru întreaga lume

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, un mesaj cu ocazia Zilei Independenţei Ucrainei, în care reflectă întreaga solidaritate pentru această ţară şi poporul ucrainean, precum şi eforturile multidimensionale întreprinse de România în sprijinul Ucrainei pe parcursul celor şase luni de război, inclusiv multiplele măsuri politice, economice, financiare, umanitare, diplomatice, sectoriale şi în domeniul dreptului internaţional.

Articolul continuă după reclamă

"Ca stat membru al Uniunii Europene şi al NATO cu cea mai lungă graniţă cu Ucraina, România şi poporul român au făcut tot ce le-a stat în putere pentru a ajuta Ucraina şi refugiaţii ucraineni care au fugit din faţa ororilor războiului. Sprijinul nostru pentru Ucraina a fost, este şi va fi multidimensional şi cuprinzător, România acţionând ferm şi imediat în plan politic, economic, financiar, umanitar, diplomatic, sectorial, inclusiv prin facilitarea exporturilor de cereale, dar şi prin intermediul dreptului internaţional, acţionând pentru susţinerea atribuirii responsabilităţii şi combaterea impunităţii acelor reprezentanţi ai puterii ocupante care au comis crime internaţionale în teritoriile vremelnic invadate", se arată în mesaj.

Pe acelaşi subiect

Ministrul Afacerilor Externe reiterează faptul că "această "agresiune nejustificată şi neprovocată" împotriva Ucrainei reprezintă o "încălcare flagrantă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale" a acestei ţări.

"Invazia rusă în Ucraina, la 24 februarie 2022, condamnată de România şi de comunitatea internaţională democratică în cei mai fermi termeni posibili, a fost un moment de cotitură pentru întreaga lume. Subliniez din nou ceea ce România a spus răspicat încă din primele momente ale invaziei ruse: această agresiune nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei, care continuă de 6 luni, reprezintă o încălcare flagrantă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, a dreptului internaţional, inclusiv a Cartei ONU şi a principiilor pe care se fundamentează ordinea internaţională bazată pe reguli, ceea ce arată faptul că Moscova nu a pornit un război doar împotriva Ucrainei, ci împotriva valorilor noastre democratice şi a parametrilor fundamentali ai arhitecturii euroatlantice actuale de securitate", subliniază şeful diplomaţiei române.

Aurescu: Guvernul României a răspuns constant solicitărilor Ucrainei

Aurescu evidenţiază, de asemenea, sprijinul constant pe care România îl acordă Ucrainei, încă din primele zile de la declanşarea acestei crize.

"În plan bilateral, încă din primele zile de la declanşarea acestei crize de securitate şi umanitare, cea mai gravă criză din Europa ultimelor decenii, autorităţile române au acţionat pentru a acorda asistenţă de urgenţă. Guvernul României a răspuns constant solicitărilor Ucrainei şi a oferit, printre altele, combustibil, medicamente, alimente şi ambulanţe. Hub-ul internaţional umanitar operaţionalizat la Suceava, la 9 martie, la graniţa cu Ucraina, este o dovadă în plus a sprijinului oferit vecinului nostru în aceste momente extrem de dificile. Astfel, până în prezent, România a facilitat 54 de transporturi umanitare, din state precum Italia, Franţa, Bulgaria, Austria, Slovenia, Cipru, Grecia, Germania sau Republica Macedonia.

Am reacţionat prompt şi consistent, încă de la începutul invaziei ruse, prin numeroase măsuri, pentru a oferi adăpost şi asistenţă refugiaţilor ucraineni. Măsurile umanitare adoptate pentru cei peste 2 milioane de refugiaţi care au intrat deja în România şi cei peste 86.000 de ucraineni care au rămas pe teritoriul nostru au inclus, printre altele, înfiinţarea de tabere mobile în judeţele din zonele de frontieră, acordarea de acces gratuit la servicii medicale, la învăţământ şi pe piaţa muncii.

Pentru că pe termen mediu şi lung refugiaţii ucraineni vor avea nevoie de resurse adecvate pentru a duce o viaţă decentă, motiv pentru care încercăm constant să ne adaptăm infrastructura de sprijin la nevoile lor concrete, la 26 iulie 2022 Guvernul României a lansat Planul Naţional de Măsuri de Integrare a refugiaţilor ucraineni în România", mai precizează ministrul.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri politice » Iohannis, mesaj de Ziua Independenței Ucrainei: Agresiunea rusească trebuie să înceteze. Aurescu: Invazia rusă, moment de cotitură pentru întreaga lume