Video O mare companie de stat și-a mutat banii de la BCR, după votul privind Schengen. Rula 12 miliarde de lei anual
România ia primele măsuri după ce Austria a fost singura ţară care ne-a respins aderarea la Schengen. Compania Naţională De Drumuri a decis să îşi mute banii din conturile Băncii Comerciale Române, deţinută de grupul Erste. Cancelarul Karl Nehammer susţine că boicotarea companiilor austriece din România ne face noua mai mult rau pentru ca ele aduc bani și oferă locuri de muncă.
Lucia Cujbă, reporter Observator: "CNAIR este prima instituţie de stat care a decis să-şi mute conturile de la BCR, bancă deţinută de grupul Erste. Compania de drumuri rulează prin banca austriacă cel puţin 12 miliarde de lei anual. Banii vor fi mutaţi, cel mai probabil, în banca românească CEC Bank."
Cristian Pistol, şef CNAIR: "Am luat în calcul mutarea conturilor companiei către o altă bancă pentru a încerca să găsim o variant mai bună pentru CNAIR. Este o decizie adminstrativă a noastră. Nu trebuie să-ţi ţii toate ouăle într-un singur coş."
Primele reacții după decizia guvernului austriac
Şeful grupului bancar austriac Erste a reacționat imediat după ce ţara sa a blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.
- Reacția cancelarului Karl Nehammer după ce a aflat că românii vor boicotarea firmelor austriece: Ar face mai mult...
- Prima măsură de răzbunare a României, după ce Austria ne-a blocat accesul în Schengen
- Un hotel din Alba Iulia renunță la toate rezervările făcute de turiștii austrieci. Nici cardurile emise de...
"Pentru noi, #believeineurope nu este doar o formulare, ci este expresia convingerilor noastre profunde. Nu este doar despre faptul că noi credem în Europa, ci este despre faptul că susținem Europa și apărăm ideea europeană. Acest lucru este valabil mai ales astăzi, când o decizie a Consiliului JAI are impact direct asupra a peste 5.000 dintre colegii mei și a peste 2,8 milioane dintre clienții noștri din România." a scris Willi Cernko pe contul său de Linkedin în urmă cu trei zile.
Şi cancelarul Karl Nehammer a reacționat la apelurile din România de boicotare a firmelor cu acționariat austriac. Susține că astfel de demersuri ar afecta în primul rând țara noastră. Austria s-a opus aderării României la Schengen, deşi cu doar două săptămâni înainte de vot susţinea că este şi va fi mereu prietena ţării noastre.
Ministrul de Interne de la Bucureşti i-a trimis omologului său de la Viena o scrisoare prin care condamnă votul de respintere a aderării.
Lucian Bode: ministrul de Interne: "Este o scrisoare deschisă în care îmi exprim revolta şi nemulţumirea şi indignarea faţă de modul în care a procedat ministrul de interne şi Austria la întâlnirea din 23 noiembrie s-a ridicat în picioare la masă şi a spus - Lucian, sunt un prieten al României şi aşa voi rămâne."
Viena joacă în continuare aceeaşi carte a zecilor de mii de migranţi.
Karl Nehammer, cancelarul Austriei: "Este o problemă gravă şi pentru Uniunea Europeană, nu doar pentru Austria şi asta a stat la baza votului negativ în ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Schengen. În Austria, avem 75.000 de imigranţi, care au trecut graniţele şi nu au fost înregistraţi. Graniţele nu funcţionează. Din cei 75.000 de imigranţi neînregistraţi, o parte vin şi din România."
Peste 100.000 de migranţi au fost preluaţi de la graniţele Austriei, iar dintre aceştia 75.000 încă nu sunt înregistraţi. 20.000 ar fi venit din România şi Bulgaria, susţin autorităţile din Austria. Experţii susţin însă că cifra celor care au trecut prin ţara noastră nu ar trece de 3.000. Întâmplător sau nu, ieri au fost arestaţi 2 români pentru trafic de persoane, în Bulgaria. Ar fi transportat într-un autocar 70 de migranţi, unii dintre ei de orgine afgană, printre care şi minori.
Klaus Iohannis și PNL, considerați vinovați pentru eșecul României
Românii cred că principalul vinovat pentru eşec este preşedintele Klaus Iohannis, iar statul român trebuie să ia măsuri împotriva Austriei, potrivit unui sondaj de opinie CURS. În interiorul PSD, se arată cu degetul spre PNL. În şedinţa social democraţilor de astăzi, Marcel Ciolacu ar fi spus că miniştrii responsabili dau vina pe toată lumea, mai puţin pe ei.
Marcel Ciolacu, președintele PSD: "A fost o mare greşeală de organizare. Mandat restrictiv, totul sau nimic. Nu au avut un plan B sau nu au ştiut cum să reacţioneze."
Marcel Ciolacu, președintele PSD: "Victoriile au mai mulţi părinţi, înfrângerile sunt orfane. Noi suntem în acest moment în care nimeni nu este de vină şi a fost un complot internaţional. Românii au întotdeauna dreptate, cred că au fost nişte scăpări şi de la reprezentanţă, a fost o abordare, din punctul meu de vedere, gresită."
Prima măsură luată de București ar urma să fie, potrivit surselor Observator, blocarea intenției Vienei de a prelua președinția OSCE, o instituție-cheie pentru securitatea în Europa. Deocamdată, preşedintele Iohannis nu a cerut ca blocarea aderării să fie discutată joi, la Bruxelles.
Victor Negrescu, europarlamentar: "Putem spera ca din acele discuţii să ieşim cu un calendar sau măcar cu o perspectivă reală de aderare anul viitor sau cel târziu în 2024."
Votul ar putea să fie reluat la Consiliul JAI din martie 2023, însă acest lucru este puţin probabil fără o schimbare a poziţiei Austriei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰