Video Respingerea aderării României la Schengen, dezbătută în Parlamentul European. Decizia a creat probleme între politicienii din Austria
România si Spaţiul Schengen au fost din nou pe agenda Parlamentului European aseară. Legislativul a dezbătut respingerea ţării noastre, iar majoritatea europarlamentarilor a susţinut intrarea celor două state în zona de liberă circulaţie şi a pus la zid Austria.
Veto-ul a fost o greşeală, Ungaria deschide usa migranţilor, nu România şi "Nu trebuie să-i facem cadouri lui Putin", au fost câteva dintre cele mai tranşante declaraţii din plen. Între timp, statul român mută zeci de miliarde de lei din băncile austriece. După exemplul Companiei Naţionale de Drumuri, Căile Ferate si compania de Aeroporturi Bucureşti vor renunţa la băncile austriece.
Comisarul Uniunii Europene pentru Afaceri Interne a specificat cât se poate de clar că jocul Austriei este periculos pentru blocul comunitar.
"Singurul câştigător este Putin, care stârneşte nelinişte şi diviziune în uniunea noastră", a declarat Ylva Johansson. Europarlamentarii români au sancţionat, la rândul lor, veto-ul Austriei.
"Un veto cinic, o practică ilegală, care pune în discuție credibilitatea UE. Șefii de stat și de guvern să găsească cât mai repede o soluție", a spus Dacian Cioloș.
- Noile măsuri de boicot pregătite de români, după votul anti-Schengen al Austriei. Cancelarul Nehammer a făcut...
- Cel mai mare ziar din Austria: Blocarea aderării României la Schengen e un fiasco. Un proces împotriva Vienei, tot...
- Austria nu dă înapoi. Cele 5 noi cerințe ale Vienei, după ce a blocat aderarea României la Schengen
"Poziționarea Austriei, o nedreptate. Vă cer să respingem populismul și să folosim argumente obiective. România nu e sursa migrației", a transmis Siegfried Mureșan.
"Austria a decis să țină țara mea ostatică la poarta Schengen. Îi spunem dlui cancelar că România nu merită așa ceva. Răspunsul trebuie să fie unul european", a spus Dan Nica. La fel de indignat a fost şi reprezentantul Bulgariei.
Decizia a creat probleme şi între politicienii din Austria
"Nu mai pot să aud că nu e momentul oportun pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen și că sunt căutate pretexte", a declarat europarlamentarul bulgar Andrey Kovatchev. Germania şi Portugalia şi-au demonstrat, la rândul lor, susţinerea.
"Decizia Olandei și Austriei a fost o greșeală. Veto-ul a fost greșit. Cetățenii români și bulgari se pot baza pe votul nostru", a declarat europarlamentarul german Manfred Weber.
"E o decizie inechitabilă, ilegală și neconstituțională. Nu putem tolera așa ceva", a transmis europarlamentarul portughez Paulo Rangel. Veto-ul acordat României a creat probleme şi între politicienii din Austria.
"Sunt membru austriac al PE și îmi exprim solidaritatea României și Bulgariei. Noi, verzii, nu înțelegem acest veto. Calculele de politică internă nu pot juca un rol în asemenea probleme", a spus europarlamentar austriac Monika Vana.
"Nu e o dramă că această decizie este întârziată câteva luni. Aștept cu nerăbdare aderarea celor două țări. Migrația nu a fost gestionată suficient de bine. Trebuie protejate mai bine frontierele externe", a declarat europarlamentarul Lukas Mandl.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰