Antena Meniu Search
x

Ion Iliescu, mesaj dur pentru politicieni: "UE nu poate fi ţap ispăşitor"

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a transmis clasei politice din România un mesaj dur, cu ocazia preluării președinției Uniunii Europene, transmitând că Uniunea Europeană nu poate fi ţap ispăşitor pentru neputinţele şi eşecurile noastre.

la 13.01.2019, 17:35
Ion Iliescu, fostul preşedinte al României
Fostul preşedinte Ion Iliescu transmite un mesaj dur clasei politice din România - Mediafax Foto via Hepta

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a transmis clasei politice din România un mesaj dur, cu ocazia preluării președinției Uniunii Europene, transmitând că Uniunea Europeană nu poate fi ţap ispăşitor pentru neputinţele şi eşecurile noastre.

Printr-un mesaj publicat pe blogul său, fostul preşedinte Ion Iliescu a transmis un mesaj cu ocazia preluării de către România a preşedinţiei UE, subliniind că noua generaţie de politicieni din România trebuie să dovedească responsabilitate şi angajament în slujirea interesului public şi a binelui comun.

Ion Iliescu susţine şi că Uniunea Europeană nu poate fi ţap ispăşitor pentru neputinţele noastre, pentru eşecurile noastre, pentru egoismul şi iresponsabilitatea unora sau altora dintre liderii politici, de la Bucureşti sau de la Bruxelles.

Iliescu mai transmite, prin blogul său, că îi place să creadă că manifestările de la Ateneul Român, au fost, înainte de orice, un omagiu adus simplilor cetăţeni, care au făcut posibilă împlinirea acestui proiect naţional.

El consideră că pentru România trebuie să înceapă un nou capitol: cel al integrării europene, adică un nou proiect, în care ţara noastră să contribuie pe deplin, cu idei şi soluţii, la reforma Uniunii, la progresul ei.

„Ar fi trebuit să ne definim, deja, profilul nostru, ca ţară, în concertul european. Preşedinţia prin rotaţie a Consiliului European ne pune la încercare capacitatea administrativă, viziunea politică şi solidaritatea, ca naţiune. Vom vedea care ne sunt punctele tari, care ne sunt slăbiciunile. Sper că vom realiza, în sfârşit, că nu confruntarea, ci consensul, face lucrurile să progreseze în sensul dorit de noi, toţi”, adaugă Ion Iliescu.

În prezent, România nu este nici eurosceptică, nici deziluzionată de aderare, este de părere fostul preşedinte.

„Este doar realistă, s-a maturizat, politic şi social, abordează critic realitatea, şi asta este bine. Va rămâne susţinătoare a proiectului european atâta vreme cât el va genera bună guvernare, prosperitate, va reduce decalajele de dezvoltare şi polarizarea economică şi socială. Criza prin care trece acum Uniunea nu are cum să nu aibă ecouri şi în România. Dar putem alege să fim parte a soluţiei pentru problemele Uniunii, şi nu generatori de noi probleme, cum este cazul Brexitului. Pentru asta noua generaţie de politicieni din România trebuie să dovedească responsabilitate şi angajament în slujirea interesului public şi a binelui comun. Uniunea Europeană nu poate fi ţap ispăşitor pentru neputinţele noastre, pentru eşecurile noastre, pentru egoismul şi iresponsabilitatea unora sau altora dintre liderii politici, de la Bucureşti sau de la Bruxelles”, subliniază Ion Iliescu.

Iliescu apreciază că este nevoie, mai mult decât oricând, de solidaritate.

„Şi de democraţie în funcţionarea instituţiilor politice şi economice ale naţiunilor şi ale Uniunii. Criza proiectului european, reală, este înainte de toate, o criză a democraţiei. Şi nu poate fi rezolvată cu măsuri de forţă, cu reducerea la tăcere a vocilor critice, cu etichetarea celor care au o altă viziune despre Uniune şi despre problemele ei. Un populism nu poate fi combătut tot cu un populism, fie el şi de sens opus. Iar reforme de genul Europa cercurilor concentrice nu pot creşte susţinerea cetăţenilor pentru Europa. Cred că a venit vremea să ne întoarcem la politică, să ne vindecăm de iluzia ”tehnocrată”. Pentru că politicul poate fi controlat democratic de popor, tehnocraţii, nu, ei nu-şi asumă erorile şi deciziile greşite, nu răspund în faţa nimănui. Spun aceste lucruri şi pentru că urmează alegerile europene, altă încercare pentru preşedinţia României. Demnitatea de europarlamentar nu este, nu poate fi, o recompensă pentru nişte politicieni, sau clienţi ai lor, ci o împlinire pentru cariere politice exemplare, în slujba cetăţenilor şi a naţiunilor europene. Este momentul ca elitele politice să se întâlnească din nou cu cetăţenii, pe agenda publică, şi cu un proiect comun, acela al integrării europene, de care să se bucure toţi membrii Uniunii”, mai afirmă fostul preşedinte.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » Ion Iliescu, mesaj dur pentru politicieni: "UE nu poate fi ţap ispăşitor"