Antena Meniu Search
x

Video Klaus Iohannis a semnat intrarea României în Alianța Solară Internațională. Ce înseamnă pentru țara noastră

Vizite importante pentru preşedinte şi şeful Guvernului. Prim-ministrul a vizitat Muzeul Memorial al Holocaustului din capitala SUA şi se va întâlni cu reprezentanţii comunităţii de români din zona Washington-Virginia-Maryland. Iar în Dubai, Klaus Iohannis a participat la evenimentul care a marcat intrarea României în Alianța Solară Internațională, un pas menit să contribuie la creşterea securităţii energetice a ţării. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 03.12.2023, 21:04

Vezi și

Vizita la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington D.C. a fost prima activitate publică a premierului Marcel Ciolacu în cadrul vizitei pe care o face în Statele Unite, alături de o delegaţie formată din trei miniştri. Premierul a ţinut un moment de reculegere, a aprins o candelă şi a semnat în Cartea de Onoare a muzeului. 

Cu cine se va întâlni Marcel Ciolacu la Washington

Florentina Lazăr, reporter Observator: După vizita la acest muzeu, Marcel Ciolacu se va întâlni cu reprezentanții comunității de români din zona Washington DC, Virginia și Mary land. Premierul va discuta cu peste 60 de români care au ales sa trăiască visul american. Aceștia sunt profesori, oameni de afaceri și studenți.

Premierul stă trei zile la Washington, unde va avea întrevederi cu secretarul de stat Antony Blinken și cu secretarul apărării, Lloyd Austin. Apoi va merge la New York pentru discuții cu secretarul general al Națiunilor Unite, dar și cu președintele Consiliului Evreiesc Mondial.

Pe acelaşi subiect

Pe agenda întâlnirilor cu partenerii americani figurează avansarea proiectelor economice comune, creșterea investițiilor americane în România și consolidarea sprijinului politic și de securitate. 

Klaus Iohannis este la Dubai, unde a participat la evenimentul de intrare a României în Alianța Solară Internațională

La mii de kilometri distanţă, în Dubai, preşedintele Iohannis a participat la evenimentul care a marcat intrarea României în Alianța Solară Internațională. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Acest lucru arată angajamentul ferm al României de a deveni o ţară neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon şi de asemenea prin utilizarea surselor regenerabile de energie.

Iohannis susţine că acest moment va ajuta la creşterea securităţii energetice a ţării noastre

Klaus Iohannis, preşedintele României: Până în 2030, România îşi propune să aibă instalată o capacitate de peste 8 Gigawaţi de energie solară, reprezentând 24% din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile.

Preşedintele a precizat că prin aderarea la Alianţa Solară Internaţională, România va avea o cooperare mai largă cu India, gazda Secretariatului Alianţei, precum şi cu alte ţări interesate să accelereze măsurile de atenuare a efectelor schimbărilor climatice.

Mesajul lui Iohannis, după intrarea României în Alianța Solară Internațională

”Sunt foarte bucuros că România se alătură astăzi Alianţei Solare Internaţionale. Acest lucru arată angajamentul ferm al României de a deveni o ţară neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon şi prin utilizarea surselor regenerabile de energie. Această decizie importantă va creşte securitatea energetică a ţării noastre.  alianţa Solară Internaţională a fost fondată în marja COP21 la Paris graţie eforturilor vizionare ale Indiei şi Franţei, pentru care suntem cu toţii recunoscători. Doresc, de asemenea, să îmi exprim aprecierea faţă de celelalte ţări membre ale Grupului Director ISA: Australia, Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii”, a declarat Iohannis  în cadrul evenimentului care a marcat intrarea României în Alianţa Solară Internaţională, la Dubai, Emiratele Arabe Unite.

El s-a declarat convins că, prin aderarea la Alianţa Solară Internaţională, România va avea o cooperare mai largă şi mai profundă cu India, gazda Secretariatului Alianţei, precum şi cu alte ţări interesate în accelerarea atenuării schimbărilor climatice.

”România urmăreşte să îşi extindă capacitatea de producere a energiei solare şi să îmbunătăţească accesul naţional la energia electrică solară la preţuri accesibile. De asemenea, pentru asta este necesar să cooperăm la nivel global, prin alianţe precum aceasta, în ceea ce priveşte finanţarea, dezvoltarea tehnologiei şi consolidarea capacităţii solare. Alăturarea la această alianţă va susţine România în implementarea obiectivelor ambiţioase privind energia solară incluse în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice. Până în 2030, România îşi propune să instaleze o capacitate de energie solară de peste 8 Gigawaţi, reprezentând 24% din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile. Angajamentul României de a-şi creşte capacitatea instalată de energie solară este pe deplin aliniat la Strategia UE privind Energia Solară şi va contribui la implementarea Acordului de la Paris”, a subliniat preşedintele.

În opinia sa, o ambiţie mai mare în domeniul climei se traduce, de asemenea, în mai multe oportunităţi pentru economia şi cetăţenii noştri.

”România intenţionează să contribuie la lanţurile valorice globale ale energiei solare şi să îşi sporească competitivitatea în această industrie prin valorificarea capacităţilor actuale de manufactură ale României în produse conexe. Cetăţenii României sunt deschişi şi susţin noile tehnologii de generare a electricităţii. Până în septembrie 2023, aproape 97.000 de prosumatori au instalat peste 1,2 Gigawaţi de surse de energie distribuită conectate la reţea, majoritatea covârşitoare bazându-se pe tehnologia solară fotovoltaică. În plus, România găzduieşte la Constanţa cel mai mare centru de calificare pentru locuri de muncă în domeniul energiei verzi din Europa de Sud-Est. Centrul a pregătit deja mii de tehnicieni din România şi din străinătate, toţi lucrând în industriile eoliană şi solară, inclusiv foşti mineri. De asemenea, intenţionăm să deschidem noi centre de formare şi să le punem la dispoziţia cursanţilor din ţările în curs de dezvoltare. Vă încurajez să lucrăm împreună şi să învăţăm unii din experienţele altora pentru a profita la maximum de această sursă energetică valoroasă, soarele! Alianţa Solară Internaţională constituie o platformă excelentă în acest sens”, a afirmat Klaus Iohannis.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi se par deplasate unele declaraţii ale Înaltpreasfinţitului Teodosie?

Observator » Stiri politice » Klaus Iohannis a semnat intrarea României în Alianța Solară Internațională. Ce înseamnă pentru țara noastră