Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Klaus Iohannis anunță că e posibil să crească numărul militarilor activi în România

Klaus Iohannis a declarat joi seară, la Bruxelles, unde a avut loc o reuniune a NATO, o întâlnire a liderilor G7, dar şi un summit UE, că "este posibil" ca România să crească numărul de militari activi. Președintele a precizat, însă, că o decizie în acest sens nu a fost încă luată.

de Veronica Micu

la 25.03.2022 , 07:17

Klaus Iohannis anunță că e posibil să crească numărul militarilor activi în România
Klaus Iohannis anunță că e posibil să crească numărul militarilor activi în România - Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat, aseară, la Bruxelles, dacă România intenționează să își majoreze numărul de militari activi.

Șeful statului a răspuns că "este posibil", dar că o decizie în acest sens nu a fost luată. 

"Acum ştiţi că în CSAT s-a luat decizia şi ea a fost asumată de politicieni să creştem cheltuiala pe Apărare de la 2%, cât este acum, la 2,5%, însă până la sfârşitul anului se va lucra la un plan care, evident, când este gata, va fi prezentat publicului şi atunci vom spune unde vom investi aceşti bani suplimentari. Este posibil, încă o dată posibil, dar nu există o decizie, să se crească numărul de militari activi, dar cred că este destul de clar că noi vom avea la dispoziţie bani mai mulţi pentru instalaţii defensive mai performante, ca să zic aşa", a declarat Klaus Iohannis. 

Articolul continuă după reclamă

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Klaus Iohannis: Vedeţi foarte bine că războiul se poartă şi în continuare cu puşca şi cu tancul

Președintele a precizat armele foarte moderne, "care au multe electronică", devin tot mai importante. 

"Vedeţi foarte bine că războiul se poartă şi în continuare cu puşca şi cu tancul, însă din ce în ce mai importante devin armele moderne şi foarte moderne, care au multe electronică, mult high-tech, în general, şi care evident sunt şi mult mai scumpe, iar sistemele de apărare sunt la fel de complicate şi la fel de scumpe. Dacă aţi urmărit evoluţia conflictului din Ucraina, aţi observat că foarte multe atacuri s-au făcut cu rachete, ori pentru a preveni aşa ceva, este nevoie de sisteme foarte sofisticate antirachetă şi aşa mai departe. Deci, eu am discutat în CSAT şi i-am rugat pe cei responsabili să se gândească cum să folosim cel mai bine aceşti bani pentru a avea militari mai bine pregătiţi, deci pregătirea să fie de calitate, salarizarea să fie de calitate şi dotarea să fie la nivelul anului în care trăim", a mai spus președintele Klaus Iohannis, potrivit presidency.ro.

Iohannis: Flancul Estic trebuie consolidat fiindcă agresorul este Rusia şi Flancul Estic trebuie să fie puternic

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi seară, după participarea la reuniunea Consiliului European, că a fost o zi în care s-a demonstrat din nou unitatea. "Flancul Estic trebuie consolidat fiindcă agresorul este Rusia şi Flancul Estic trebuie să fie puternic. O apărare puternică pe Flancul Estic este singura garanţie pentru noi, pentru întreaga Europă", a spus Iohannis..

"Astăzi a fost o zi foarte specială aici la Bruxelles, cred că a fost ziua în care am demonstrat din nou că suntem uniţi. Summit-ul NATO a dovedit că în NATO există o abordare unitară, suntem uniţi şi vom merge uniţi mai departe. Unitatea noastră este arma cea mai puternică în această confruntare şi acest lucru trebuie subliniat de fiecare dată. În afară de faptul că am demonstrat unitate, am reuşit să discutăm şi chestiuni legate de felul cum putem să sprijinim Ucraina, în special în zona umanitară, şi aici România deja a demonstrat că ştie ce trebuie făcut şi ştie cum trebuie făcut", a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

Garanţii de securitate sporite pentru România în urma summitului NATO

NATO a aprobat ieri înfiinţarea unor noi grupuri de luptă, unul chiar în România. Este de departe cel mai mare câştig al ţării noastre în urma întâlnirii de astăzi a şefilor de stat la summitul Alianţei.

"Este important pentru noi, în România, fiindcă Flancul Estic este relativ mai puțin populat în partea Mării Negre și asta ne-a îngrijorat, de aceea am solicitat încontinuu să avem o prezență permanentă, și acest Grup de Luptă va constitui o prezență aliată permanentă la noi, la Marea Neagră. Prin aceste mișcări pe care le facem, clar, România va fi mai bine apărată, dar, după părerea mea și după părerea noastră, nu trebuie să ne oprim aici, ci să facem un plan pe termen lung pentru a face Flancul Estic mult mai solid şi mult mai bine apărat", a subliniat președintele.

"Flancul Estic trebuie consolidat fiindcă agresorul este Rusia şi Flancul Estic trebuie să fie puternic. O apărare puternică pe Flancul Estic este singura garanţie pentru noi, pentru întreaga Europă.  (...) Nu suntem singuri, avem vecini, avem parteneriatul estic, pentru noi Moldova este foarte importantă, ne preocupă, îi ajutăm şi îi convingem şi pe alţii să facă acelaşi lucru", a mai spus Klaus Ioahnnis.

Veronica Micu Like

Absolventă a Şcolii Superioare de Jurnalism (SSJ). A început la "Gardianul", ca reporter de investigaţii, apoi s-a alăturat echipei "Jurnalul Naţional", unde a scris mai bine de 11 ani. A urmat site-ul miscareaderezistenta. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri politice » Klaus Iohannis anunță că e posibil să crească numărul militarilor activi în România