Antena Meniu Search
x

Cea mai lungă zi pentru Laura Codruţa Kovesi: filmul revocării şefei DNA

După cinci ani, o lună şi 24 de zile, Laura Codruţa Kovesi pleacă de la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat în această dimineaţă decretul de revocare din funcţie, obligat de hotărârea Curţii Constituţionale.

Vezi și

După cinci ani, o lună şi 24 de zile, Laura Codruţa Kovesi pleacă de la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat în această dimineaţă decretul de revocare din funcţie, obligat de hotărârea Curţii Constituţionale. Ameninţat cu suspendarea şi după ce a amânat decizia mai bine de o lună, Klaus Iohannis şi-a trimis purtătorul de cuvânt să anunţe că respectă Constituţia şi că o demite pe Kovesi.  "Nu este o înfrângere" - a răspuns aceasta. Se întoarce la Sibiu, ca simplu procuror. Dar tensiunea creşte pe scena politică. Şeful statului nu şi-a făcut astăzi apariţia în public, în timp ce Liviu Dragnea a transmis că revocarea şefei DNA nu este o victorie pentru nimeni. 

După 32 de zile de tăcere, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care Laura Codruţa Kovesi este demisă. 

"Preşedintele României a semnat azi decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcţia de procuror şef DNA", a anunţat, la ora 10.00, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.

"Decretul lui Iohannis lasa un mare semn de intrebare. Va exista o subordonare a procurorilor fata de ministrului Justitiei? (...) Episodul de azi nu e o infrangere! "Dupa 6 ani la conducerea Parchetului General si 5 ani, o luna si 24 de zile in fucntia de procuror sef al DNA va spun ca nimic nu poate fi pus in balanta fata de continuarea acestei lupte", a replicat Laura Codruţa Kovesi, într-o conferinţă de presă, la ora 12.00.

Judecătorii Curţii Constituţionale au spus, încă de acum o lună, că există un conflict constituţional între Ministerul Justiţiei, care a cerut revocarea, şi Preşedinţie, care a spus iniţial că nu sunt motive pentru demitere. Motivarea Curţii a fost clară - şeful statului trebuie să o revoce pe şefa DNA. 

"Preşedintele Iohannis a anunţat mereu că respectă Constituția şi legile ţării", a spus Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei României.

"Nu comentez decizia CCR. Motivarea sugereaza ca procurorii ar putea fi in viitor subordonati Ministrului Justitiei", a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Marele anunţ a produs mai multe suprize. Deşi a venit la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a vrut să fie asociat cât mai puţin cu revocarea. Strategia a fost sa arate ca a fost obligat sa semneze decretul de revocare asa că şi-a trimis purtătorul de cuvânt sa faca anuntul in locul său.

Două ore mai târziu, a venit şi reacţia Laurei Codruţa Kovesi. Pentru a doua oară în mandatul său, i-a invitat pe jurnalişti la conferinţă în sediul DNA. Şi a apărut în faţa lor înconjurată de procurorii din subordine. 

"DNA a demonstrat ca legea e egala pentru toti. Procurorii au facut invetigatii fata de persoane care poareau de neatins, indiferent de functie, statut si avere. Coruptia poate fi invinsa, nu abandonati! Si voua va multumesc", le-a spus Kovesi jurnalistilor. 

În aplauzele colegilor, Kovesi a părăsit biroul de procuror şef. Ea ar urma să se întoarcă la Sibiu, ca simplu procuror. Plecarea lui Kovesi creşte tensiunea pe scena politică.

"Este un moment important. Nu putem decat sa luam act de el. cu dezamagire multi dintre noi. unii cu bucurie, mai ales puterea actuala", a spus Stelian Ion, de la USR.

"Ii avertizez pe cei care jubileaza azi să nu işi frece mainile de bucurie. Nu vor scăpa oricate, oricâte invenţii fac", a declarat liderul PNL, Ludovic Orban.

Ambasada SUA, care şi-a arătat mereu susţinerea faţă de Laura Codruţa Kovesi, a făcut un apel la autorităpţile române să menţină şi să sprijine instituţiile de luptă împotriva corupţiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri politice » Cea mai lungă zi pentru Laura Codruţa Kovesi: filmul revocării şefei DNA