Antena Meniu Search
x

Legea graţierii, dezbătută din nou de Comisia juridică a Senatului

Comisia juridică a Senatului reia miercuri, după ora 12.00, dezbaterile pe marginea proiectului de lege al graţierii, după ce săptămâna trecută au adoptat o serie de amendamente, printre care graţierea pedepselor de până în trei ani, scăderea a trei ani din pedeapsa de până în zece ani, înjumătăţirea pedepselor femeilor însărcinate şi graţierea integrală a pedepselor persoanelor care au împlinit 70 de ani.

Comisia juridică a Senatului reia miercuri, după ora 12.00, dezbaterile pe marginea proiectului de lege al graţierii, după ce săptămâna trecută au adoptat o serie de amendamente, printre care graţierea pedepselor de până în trei ani, scăderea a trei ani din pedeapsa de până în zece ani, înjumătăţirea pedepselor femeilor însărcinate şi graţierea integrală a pedepselor persoanelor care au împlinit 70 de ani.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Comisia juridică a Senatului a adoptat marţea trecută amendamentul propus de Parchetul General, Asociaţia Magistraţilor şi de Şerban Nicolae la proiectul Legii graţierii conform căruia vor urma să fie graţiate pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani inclusiv, modificând astfel propunerea Guvernului de a graţia pedepsele de până în 5 ani.

Pe acelaşi subiect

Totodată, Traian Băsescu şi-a modificat amendamentul prin care propunea graţierea pedepselor de până în 10 ani de închisoare, însuşindu-şi propunerea Uniunii Barourilor, şi anume reducerea perioadei la 6 ani.

Amendamentul senatorului PMP a fost însă respins de comisia juridică cu un vot ”împotrivă”, un vot ”pentru” şi 8 abţineri.

Traian Băsescu a explicat că a propus amendamentul de graţiere a pedepselor de până în 10 ani deoarece există o diferenţă între codul penal vechi şi cel nou, ceea ce s-ar putea traduce în discriminări la adresa condamnaţilor, iar articolul din lege ar putea fi declarat neconstituţional.

Contraargumentul a venit însă din partea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, prezent la şedinţa Comisiei juridice, care a spus că se aplică legea penală mai favorabilă.

De asemenea, senatorii jurişti au adoptat şi un amendament propus de social-democratul Şerban Nicolae potrivit căruia se scad trei ani din orice pedeapsă cu închisoarea de până în zece ani. Potrivit senatorului PSD, de această prevedere ar urma să beneficieze aproximativ 800 de deţinuţi.

Un alt amendament adoptat la proiectul de lege al graţierii a fost cel potrivit căruia femeilor însărcinate şi întreţinătorilor de copii de până în 14 ani li se înjumătăţeşte pedepsa cu închisoarea, senatorii jurişti respingând amendamentul lui Traian Băsescu de graţiere şi a femeilor condamnate pentru corupţie.

Senatorul PMP Traian Băsescu a insistat ca de această prevedere să beneficieze şi femeile condamnate pentru corupţie.

Amendamentul său a fost însă respins cu 9 abţineri şi doar un vot ”pentru”.

De asemenea, în Comisia juridică a Senatului au fost adoptate alte două amendamente prin care se prevede că pedepsele persoanelor cu vârsta peste 70 de ani se graţiază în întregime, iar ale celor de peste 60 de ani se înjumătăţesc.

Celălalt amendament vizează persoanele care au împlinit 70 de ani. ”Se graţiază în întregime pedepsele persoanelor cu vârsta peste 70 de ani”, se arată în amendamentul adoptat de senatorii jurişti.

Nu în ultimul rând, Comisia juridică a Senatului a dublat la doi ani termenul pentru achitarea despăgubirilor în vederea graţierii, neachitarea cu "rea credinţă" ducând la revocarea clemenţei.

Amendamentul lui Traian Băsescu, care dorea un termen de 3 ani, a fost respins.

Senatorul PMP Traian Băsescu a avut o serie de intervenţii în cadrul dezbaterilor din Comisia juridică a Senatului prin care a cerut graţierea femeilor condamnate pentru corupţie şi a spus că România are un Cod penal prost şi că regretă promulgarea sa, pentru care se simte vinovat.

Fostul preşedinte al României a încercat să-i convingă pe senatorii jurişti, în cadrul dezbaterilor pe marginea proiectului de lege al graţierii, să trateze femeile care au săvârşit infracţiuni mai blând decât pe bărbaţi, recomandându-le ”să le bage mai puţin în pucărie”.

El le-a reproşat procurorilor comportamentul faţă de femeile care au săvârşit infracţiuni.

Sursă: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri politice » Legea graţierii, dezbătută din nou de Comisia juridică a Senatului