Antena Meniu Search
x

Video Legea pensiilor speciale, blândă cu magistrații. Reforma cu efect întârziat va aduce schimbări peste 20 sau chiar 40 de ani

Noile modificări la legea pensiilor speciale au înaintat, ieri, după prima Comisie Parlamentară. În urma criticilor primite, schimbarea ar veni într-o notă mult mai blândă pentru judecători, procurori, dar şi pentru alţi membrii din sfera juridică. În acelaşi timp, este o reformă cu efect întârziat, astfel că aceste modificări majore vor fi puse în practică abia peste 20 sau chiar 40 de ani, atunci când vârsta de pensionare va crește și pentru speciali la 60 de ani, dacă au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţia respectivă. Aceştia pot beneficia de o pensie de serviciu de 80%, calculată din ultimii 4 ani de activitate, înainte de data pensionării, iar pensia nu poate fi mai mare decât venitul din ultima lună. Magistraţii care îndeplinesc condiţiile de pensionare până ce legea intră în vigoare, care trec de condiţia de 25 de ani de activitate, vor mai obţine o majorare de 1% pe fiecare an. În plus, vârsta actuală de pensionare de 47 de ani şi 4 luni va creşte cu câte 4 luni în fiecare an calendaristic, până la atingerea pragului de 60 de ani. 

de Redactia Observator

la 11.10.2023, 08:07

Vezi și

Comisiile juridică, muncă, apărare şi constituţionalitate ale Senatului au adoptat, marţi, raport de admitere pentru proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu. Iniţiativa legislativă privind pensiile speciale ar putea intra la vot în plenul programat pentru miercuri, ora 10.00, acesta fiind prim for sesizat pe proiect.

Astfel, Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială, Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, Comisia pentru constituţionalitate şi Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională supun spre dezbatere şi adoptare, plenului Senatului, raportul comun de admitere, cu amendamente admise şi respinse, a Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, potrivit raportului la proiectul de lege.

Amendamentele USR la pensiile speciale au fost respinse

Toate amendamentel USR la proiectul de lege privind pensiile speciale au fost respinse, în şedinţa de marţi a comisiilor de specialitate ale Senatului.

Pe acelaşi subiect

În schimb, unul dintre amendamentele adoptate de către comisii hotărâşte că judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul juridic "cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei de pensionare de 60 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute din ultimele 48 luni de activitate înainte de data pensionării".

De asemenea, potrivit amendamentului admis la proiect "cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării".

Totodată, comisiile de specialitate ale Senatului au admis un amendament prin care "începând cu data de 1 ianuarie 2024, prin derogare de la prevederile art. 211 alin. (1) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 21 alin (1) din aceeaşi lege, se pot pensiona şi pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de cel puţin 47 de ani şi 4 luni. Această vârstă de pensionare creşte cu câte 4 luni în fiecare an calendaristic, până la atingerea vârstei de pensionare de 60 de ani prevăzută la art.211 alin.(1) din Legea nr. 303/2022. La calculul acestei vechimi se aplică în mod corespunzător dispoziţiile art. II."

Cum vor fi impozitate pensiile de serviciu. Ce prevede legea

Alt amendament admis la iniţiativa legislativă prevede că pensiile de serviciu vor fi impozitate în felul următor: pentru venitul lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului contributivităţii, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, fiind aplicată o cotă de impunere de 10%.

"pentru venitul lunar din pensii care are atât componentă contributivă, cât şi componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, pentru partea contributivă se aplică dispoziţiile lit. a), respectiv o cotă de impunere de 10%, iar pentru partea necontributivă se aplică progresiv următoarele cote de impunere:

     i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;

    ii) 15 %, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;

   iii) 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;

c) pentru venitul lunar din pensii care are doar  componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică progresiv următoarele cote de impunere:

     i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;

    ii) 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;

   iii) 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat", conform amendamentului admis la proiectul de lege.

Comisiile de specialitate au mai adoptat un amendament care are preveri privind pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant din aviaţia civilă din România, cât şi pentru funcţionarul public parlamentar, personalul Curţii de Conturi şi pensiile militare de stat, aceste categori profesionale putând solicita, până la 31 decembrie 2028, acordarea pensiei de serviciu potrivit reglementărilor.

"Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul net al pensiilor de serviciu stabilite în baza Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, Statutului funcţionarului public parlamentar, Legii 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, Legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi şi Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, astfel cum au fost modificate şi completate prin prezenta lege, nu poate fi mai mare decât 100% din media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu. Persoanele care, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, îndeplinesc cerinţele legale pentru obţinerea unei pensii de serviciu în baza reglementărilor din legile menţionate în vigoare, anterior modificărilor şi completărilor aduse acestora prin prezenta lege, pot solicita, până la data de 31 decembrie 2028, acordarea pensiei de serviciu conform reglementărilor respective", arată amendamentul admis la proiectul privind pensiile de serviciu.

Senatul este prim for sesizat pe legea pensiilor de serviciu, decizională fiind Camera Deputaţilor

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni la Varna, referitor la pensiile speciale, că în această săptămână vor fi depuse amendamentele la proiectul de lege, iar cu puţin efort va trece de Senat şi săptămâna viitoare de Camera Deputaţilor. "S-a acceptat impozitarea peste salariul mediu pe economie, încă 10 procente şi calcul pensiei, parcă pe ultimele 48 de luni, la magistraţi", a adăugat şeful Executivului care a mai spus că "s-a încheiat acea anomalie în care câştigai mai mult la pensie decât în activitate".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri politice » Legea pensiilor speciale, blândă cu magistrații. Reforma cu efect întârziat va aduce schimbări peste 20 sau chiar 40 de ani