Antena Meniu Search
x

Video Legea pensiilor speciale, reforma pensiilor publice, legea salarizării, pe lista priorităților în noua sesiune a Parlamentului

Coaliţia PSD-PNL a rămas cu restanţe majore în sesiunea parlamentară de toamnă. Trei legi esenţiale pentru pensii şi salarii trebuie votate până la sfârşitul anului. Toate sunt refome obligatorii. Fără ele, România nu primeşte banii din PNRR. 

de Redactia Observator

la 07.09.2023, 08:44

Vezi și

Marius Gîrlaşiu, reporter Observator: Parlamentul este obligat să corecteze legea pensiilor speciale în sesiunea de toamnă. Este o lege care de altfel a picat la controlul CCR, după ce a fost adoptată iniţial în luna iunie. Surse politice spun că ultima variantă negociată în coaliţia de guvernare ar fi un impozit de 20% pentru partea necontributivă din pensiile speciale. Este acea parte plătită lunar din bugetul de stat, adică din taxele şi impozitele care sunt plătite de toţi românii.  

Se schimbă din nou formula de calcul a pensiilor

Pensiile speciale ne-au costat, în 2022, 12 miliarde de lei, adică aproape 1% din PIB. Dacă nu va corecta această lege, coaliţia de guvernare riscă să piardă peste 3 miliarde de euro, bani din fonduri europene, mai exact din PNRR. Reforma pensiilor publice este o altă prioritate în sesiunea de toamnă. Este legea care va schimba formula de calcul a pensiilor, iar surse politice spun că Ministerul Muncii are deja un scenariu în acest caz acela în care indexarea se va face în luna martie şi nu în ianuarie, la început de an, cum se întâmplă pe legea în vigoare.

Asta înseamnă că 5 milioane de pensii ar putea fi majorate, însă cu un procent mai mic decât cel care s-ar aplica de exemplu pe legea pe care o avem astăzi în vigoare. Pentru că majorarea ar ţine cont de inflaţia de 10% de anul acesta şi nu de inflaţia de anul trecut care a atins, aşa cum ştim cu toţii, nivelul de 16%. Noua lege a pensiilor este una obligatorie pentru marea recalculare, un proces care ar trebui finalizat anul acesta la 31 decembrie.  

Legea salarizării unitare este legea care va sta la baza recalculării pentru toate salariile din sistemul public, vorbim aici despre peste 1,2 milioane de bugetari. În cazul lor vor fi revizuiţi coeficienţii de ierarhizare şi vor fi introduse acele grile de salarizale în administraţia locală şi centrală, o condiţie obligatorie impusă de comisia europeană este aceea ca statul român să taie masiv din sporurile pe care le acordă astfel bugetarilor pentru că astăzi suma totală a sporurilor pe lega în vigoare este de 30%. Condiţia pe care o propune comisia este ca suma totală a sporurilor să fie plafonată la doar 20% din salariul de bază. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri politice » Legea pensiilor speciale, reforma pensiilor publice, legea salarizării, pe lista priorităților în noua sesiune a Parlamentului