Antena Meniu Search
x

Video Cine sunt românii care vor lua doar 2.100 de lei pensie, după 35 de ani de muncă

Cotizează la stat toată viaţa, dar mulţi dintre români nu se bucură de o bătrâneţe fără griji. Aproape 1.200.000 de vârstnici primesc pensia minimă, adică numai 1.125 de lei. În plus, cum speranţa medie de viaţă în România este de doar 75 de ani, seniorii nu primesc înapoi nici jumătate din cât au contribuit. Alternative pentru un venit mai mare la bătrâneţe sunt fondurile private de pensii. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 09.10.2023, 15:48

Vezi și

Angelica Grigoraş, pensionară: "Nu mă întind mai mult decât îmi e plapuma, mai am copii care sunt căsătoriţi, mă ajută ei."

Milioane de pensionari din România sunt în aceeaşi situaţie iar viitorul nu sună bine deloc. Peste 15 ani, şase milioane de angajaţi ar putea fi nevoiţi să susţină pensiile a opt milioane de seniori. Ce putem face să ne mărim veniturile la bătrâneţe?

Cât vom avea pensia

Un român cu un salariu mediu net de 4.000 de lei şi care contribuie 35 de ani la sistemul public de pensii va da statului peste 600.000 de lei. Când va ieşi la pensie, ar urma să primească lunar 2.100 de lei. Ţinând cont că speranţa de viaţă e de 75 de ani, va lua, în total, 250.000 de lei. 

Însă mai poate avea o sursă de bani. Pilonul doi, obligatoriu pentru salariaţii până în 35 de ani, dar administrat privat. Aici contribuţia este de aproape 6 ori mai mică decât la pilonul unu, dar câştigurile sunt consistente. În cazul exemplului nostru, 154 de mii de lei. Lunar ar putea primi în plus la pensie 1.200 lei.

Pilonul 3 de pensii este facultativ. Contribuţiile pot fi virate de angajator sau plătite de salariat. La o sumă achitată de 165 de lei lunar, adică 70 de mii de lei în total, după 35 de ani de contribuţie, se vor primi 100 de mii de lei, adică peste 800 de lei lunar.

Pilonul 4 este pensia ocupațională. Se poate beneficia de acest instrument de economisire doar dacă angajatorul vrea să deschidă un fond de pensii şi să vireze acolo bani, în plus faţă de salariul lunar. 8 milioane de români cotizează lunar la pilonul II de pensii. În 15 ani, în fondul privat s-au strâns peste 24 de miliarde de euro. 

Situaţia Pilonului III de pensii

Pentru că este facultativ, Pilonul III s-a dezvoltat mai lent în ultimii ani.  Aproape 700.000 de români contribuie lunar. În fondul privat s-a acumulat o sumă uriaşă - 1 miliard de euro. 

Alexandra Smedoiu, președinte: "Dacă contribuim 400 euro pe an timp de 35 de an, tot cu randament 2%, atunci pensia pe care o primesc din acest al treilea pilon poate să-mi acopere 20% din suma pe care am câştigat-o în ultima perioadă de viaţă activă."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Cine sunt românii care vor lua doar 2.100 de lei pensie, după 35 de ani de muncă