Liberalii au depus moțiunea de cenzură la Parlament
Liberalii au depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta vineri la biroul președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, precum și la biroul președintelui Senatului, Călin Popescu - Tăriceanu
Liberalii au depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta vineri la biroul președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, precum și la biroul președintelui Senatului, Călin Popescu - Tăriceanu
"Motivul fundamental pentru care considerăm că trebuie, acum, să retrageți încrederea acestui Guvern este faptul că și-a bătut joc de ceea ce este mai sfânt într-o democrație", susțin semnatarii moțiunii de cenzură.
Potrivit PNL, Guvernul Ponta a încălcat Constituția și a săvârșit abuzuri "inimaginabile".
"Au trecut 25 de ani de la Revoluție și România cunoaște acum cel mai grav regres democratic. Discret, fără avertismente, fără explicații, Guvernul condus de Victor Ponta a început să blocheze și să elimine dreptul politic elementar de vot pentru milioane de români din țară și din diaspora. Guvernul Ponta a săvârșit abuzuri inimaginabile într-o țară democratică, fără scrupule și fără regret. A călcat și calcă în picioare Constituția și legile, deciziile justiției, doar pentru a rămâne în scaunul de la Palatul Victoria", se susține în moțiunea de cenzură.
În opinia liberalilor, modul în care "sultanatul" lui Ponta se raportează la votul prin corespondență și la românii care trăiesc în afara granițelor arată nepăsare.
PNL afirmă că moțiunea de cenzură ar fi putut fi axată pe "incompetența" lui Victor Ponta și a miniștrilor săi, pe "proasta" guvernare, dând ca exemplu gestionarea cardului de sănătate, "operațiunea bacșișul".
"Victor Ponta trebuie să plece! Motivul este atitudinea sa ostilă față de justiție, temă care ar fi putut reprezenta o altă moțiune de cenzură. Guvernul Ponta este guvernul cel mai 'curat', guvernul cu cei mai mulți miniștri puși sub urmărire penală în timpul exercitării funcției. Darius Vâlcov a fost ținut în Guvern până aproape de momentul de a fi arestat. Victor Ponta își dădea cu părerea dacă ar fi sau nu vinovat. Liviu Dragnea, condamnat în primă instanță din poziția de ministru. Victor Ponta acuză acum nici mai mult nici mai puțin că justiția face politică", adaugă liberalii, indicând ca exemplu și cazul Dan Șova.
Liberalii subliniază că singura sursă a politicii este votul. Ei afirmă că Victor Ponta refuză organizarea de alegeri parțiale, iar pentru acest motiv trebuie sancționat, fiind vorba de un derapaj de la normele democratice.
PNL acuză PSD că a blocat proiectul liberal privind votul prin corespondență. "Domnule Ponta, ați vrut să ajungeți președintele României prin sabotarea deliberată a românilor din diaspora. E timpul să recunoașteți și să părăsiți puterea", completează liberalii.
Potrivit liberalilor, Ponta și Dragnea au stabilit un sistem prin care participarea diaspora la vot să fie blocată, nerespectându-se numărul de secții din străinătate.
Votul prin corespondență este necesar, iar acest sistem este o uzanță pentru statele democratice, se arată în moțiunea de cenzură.
"Concluzia este simplă: principalul blocaj privind exercitarea dreptului la vot prin corespondență vine din partea PSD. Dacă în actuala sesiune parlamentară proiectul de lege privind votul prin corespondență nu este adoptat, există riscul ca la viitoarele alegeri parlamentare din 2016 să se voteze prin aceleași metode ca și la alegerile din 2014, iar dreptul la vot să fie în continuare îngrădit. Guvernul Ponta a atins limita incompetenței și a lipsei de bună-credință în privința votului prin corespondență", se mai susține în document.
PNL consideră că singura soluție pentru deblocarea introducerii votului prin corespondență este schimbarea echipei guvernamentale.
Liberalii critică Guvernul și pentru neorganizarea alegerilor parțiale. "Aceeași călcare în picioare a dreptului la vot de către Guvernul Ponta se produce în aceste zile, după ce justiția a constatat 'excesul de putere' al Executivului. Victor Ponta refuză reprezentarea politică a câteva sute de mii de români. Domnule Ponta, de ce nu refuzați să primiți la buget și taxele sau impozitele pe care le plătesc acești oameni? 'Nu există taxare fără reprezentare' este o regulă de aur o democrației pe care dumneavoastră o ignorați cu bună știință", menționează semnatarii moțiunii.
Ei amintesc că există trei decizii ale instanțelor în care Guvernul este condamnat pentru "refuzul" de a organiza alegeri parțiale pentru mandatele vacante de primari, consilieri și parlamentari.
"Dacă veți vota moțiunea de cenzură înseamnă că ați înțeles deja mesajul dat de alegători în decembrie 2014. Atunci, românii din străinătate au ieșit în stradă și au strigat 'Vrem să votăm!'. Acum, românii din țară — mulți dintre ei — nu au reprezentanți. Nu ies și nu-și strigă nemulțumirea în stradă, dar vocea lor e exprimată de instanțele din România, care, rând pe rând, obligă Guvernul Ponta să organizeze alegeri. Dacă nu veți vota moțiunea de cenzură, veți arăta că sunteți rupți de cetățeni, de proprii voștri alegători. A vota împotriva moțiunii de cenzură echivalează cu a gira acțiunile nedemocratice ale Guvernului Ponta, a fi de acord cu blocarea votului în diaspora și în țară, a accepta subminarea principiilor democratice", le transmite PNL parlamentarilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰