Antena Meniu Search
x

Curs valutar

România, la preşedinţia Consiliului UE. Liderii europeni au aterizat la Bucureşti

România preia oficial preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, la 12 ani de la aderarea în spaţiul comunitar. În următoarele şase luni, 30.000 de europeni vor vizita ţara noastră. Primii veniţi sunt şefii Uniunii, care au aterizat în urmă cu scurt timp în Bucureşti.

de Redactia Observator

la 10.01.2019 , 22:17

România preia oficial preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, la 12 ani de la aderarea în spaţiul comunitar. În următoarele şase luni, 30.000 de europeni vor vizita ţara noastră. Primii veniţi sunt şefii Uniunii, care au aterizat în urmă cu scurt timp în Bucureşti.

Liderii Uniunii Europene, Jean-Claude Juncker şi Antonio Tajani, precum şi cei 28 de comisari au fost întâmpinaţi la scara avionului, pe Aeroporul Băneasa, de înalţi oficiali români, la ora 18 si 10 minute. Jumătate de oră mai târziu, la Aeroportul Otopeni a sosit şi  preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. El şi delegaţia care îl însoţeşte au fost primiţi în Salonul Oficial. 

Pentru sosirea lor au fost montate uşi automate şi monitoare noi, s-au schimbat mocheta şi mobilierul şi chiar a fost construit un separeu. De aici, colonalele oficiale au mers direct spre Piaţa Revoluţiei. 

Vezi și

Oficialii europeni îşi vor petrece prima noapte in Romania intr-un hotel de lux de langa Ateneul Roman. In camere ii asteapta vinuri romanesti dar si cadorui cu tematica nationala. 

Zona, devenită punctul zero al Bucureştiului, a fost curăţată de zăpadă şi împânzită de forţe de ordine. 

Toate strazile aflate de jur imprejurul Ateneului Roman au fost inchise inca de la orele pranzului. Canalele au fost verificate si sigilate si in acest moment toate autoturismele din zona sunt verificate de trupele speicale.

Ofiţerii SPP şi geniştii au adus câini special antrenaţi pentru a detecta eventuale pericole. 

Până la ora 23, traficul este restricţionat pe străzile Benjamin Franklin, Constantin Esarcu, Nicolae Golescu. Nici pietonii nu vor mai putea intra pe strada Episcopiei între 19.30 şi 20.00, atunci când oficialii europeni se vor îndrepta spre Ateneu, la concertul care marchează preluarea Preşedinţiei Consiliului UE. Acolo, vor susţine discursuri   Klaus Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu, Florin Iordache, Antonio Tajani, Donald Tusk, Jean Claude Juncker şi Viorica Dăncilă.

Calea Victoriei va fi total inchisa la 21 si 30 de minute atunci cand oficialii romani impreuna cu cei europeni vor iesi din Ateneu si vor merge la Palatul Regal acolo unde va avea loc dineul oficial. 

Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este un efort logistic uriaş.  Peste 1.500 de reuniuni vor fi prezidate de România în următoarele şase luni. Ţara noastră va reprezenta Consiliul UE la sute de întâlniri în cadrul Parlamentului European. Vor fi negociate peste 200 de dosare de mare importanţă pentru spaţiul comunitar, printre care pregătirea alegerilor europarlamentare şi Brexit. 

Mâine, comisarii europeni vor avea întalnire cu oficiali români la eprezentanţa Comisiei Europene de la București. Aici e anunţat un miting al transportatorilor care protestează faţă de un nou pachet de reglementări ce va închide piaţa vest europeană pentru transportatorii rutieri din est. Un protest similar a avut loc azi la Bruxelles. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri politice » România, la preşedinţia Consiliului UE. Liderii europeni au aterizat la Bucureşti