Antena Meniu Search
x

Video Lista cu posibilii miniștri din Guvernul Ciucă. Surse Observator: PSD l-ar putea vota, dar cere eliminarea a două nume din Executiv

Formarea unui guvern minoritar în jurul lui Nicolae Ciucă s-a lovit de orgolii politice. Dacă ieri lucrurile pareau ca și rezolvate, astăzi negocierile au eşuat. Liberalii vor nu doar să păstreze aproape toți miniștrii din cabinetul Cîțu, ci îşi doresc şi portofoliile deţinute de USR. Lucru cu care UDMR nu este de acord. Şi PSD vrea să aibă un cuvânt de spus în formarea noului Guvern. 

de Redactia Observator

la 22.10.2021, 20:35

Vezi și

PNL ar vrea să își păstreze actualii miniștri. Dan Vîlceanu, Lucian Bode, Virgil Popescu, Sorin Câmpeanu şi Raluca Turcan ar putea să rămână în fruntea ministerelor pe care le conduc acum. Şi UDMR ar urma să îşi păstreze portofolile şi să mai primească unul sau două posturi lăsate libere de USR. Bătălie mare este însă pe portofoliul de la Justiție, unde sunt vehiculate deja trei nume: Cătălin Predoiu, Iuliana Scântei şi Cristian Băcanu, toţi trei din partea PNL.

Robert Sighiartău este în cărţi pentru nu unul, ci două ministere: cel al Economiei, acolo unde alternativa ar fi Ciprian Dobre şi cel al Transporturilor, unde şi Iulian Dumitrescu este luat în calcul. Iar la ministerul Apărării, premierul desemnat îl susţine pe Daniel Petrescu, actualul şef al Statului Major al Apărării. Însă pentru funcţie sunt luaţi în calcul şi Rareş Bogdan sau Nicoleta Pauliuc, actualul preşedinte al comisiei de apărare. Iar Nelu Tătaru s-ar putea întoarce la sănătate.

Două runde de discuții au avut deja loc între liderii PNL și cei ai UDMR. Urmează şi altele

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: Astăzi nu am discutat de structură şi de portofoliu. Am discutat de programul de guvernare. Astăzi degeaba ne întrebaţi de portofolii. Nu vă pot spune decât că mai vorbim. 

Pe acelaşi subiect

Asta deşi ieri, liberalii promiteau un guvern învestit rapid în parlament. Cu negocieri în impas, lucrurile s au schimbat. 

Florin Cîţu, preşedintele PNL: Haideţi să fim realişti. Cred că miercuri comisiile şi votul pe joi. 

Guvernul Ciucă are nevoie de 234 de voturi

PNL-UDMR și minoritățile ar strânge aproximativ 180. Deci ar mai avea nevoie de cel puțin 60 de bile albe de la social democrați, după ce USR a anunţat că nu susţine un asemenea cabinet. lar calculele politice au fost încurcate și mai mult de fostul președinte PNL, Ludovic Orban. Fostul șef PNL controlează cel putin 10-15 parlamentari liberali, care ar putea să îl respingă pe actualul şef al Apărării. Ceea ce înseamnă că e necesar şi mai mult sprijin din partea social-democraţilor. 

Marcel Ciolacu, președintele PSD: Am luat o decizie în acest moment să ne vedem cu primul ministru desemnat. Solicitarea este din partea primului ministru desemnat. Ne vedem la sediul Partidului Social Democrat.

Tensiuni sunt și în interiorul PSD. Liderii social democrați din teritoriu nu vor să susțină un guvern PNL-UDMR. Ar putea face un compromis însă, dacă premierul desemnat acceptă solicitările lor. Potrivit surselor Observator, printre acestea se numără şi absenţa Ralucăi Turcan sau a lui Nelu Tătaru din viitorul executiv. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Lista cu posibilii miniștri din Guvernul Ciucă. Surse Observator: PSD l-ar putea vota, dar cere eliminarea a două nume din Executiv