Antena Meniu Search
x

UDMR a decis să continue guvernarea alături de PNL. Când ar putea avea loc votul pentru Guvernul Ciucă şi ce miniştri fac parte din Executiv

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la sediul PNL, că a ajuns la un acord pentru a continua guvernarea alături de liberali. Florin Cîţu a anunţat că votul pentru învestirea Guvernului Ciucă ar putea avea loc joi, iar PNL va negocia până atunci susţinerea în Parlament.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 22.10.2021, 13:33

Kelemen Hunor şi Florin Cîţu au anunţat cum au descurs discuţiile pe programul de guvernare
Kelemen Hunor şi Florin Cîţu au anunţat cum au descurs discuţiile pe programul de guvernare - Observator

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a întâlnit cu premierul desemnat Nicolae Ciucă şi cu liderul PNL, Florin Cîţu, pentru a discuta despre formarea Guvernului. La finalul discuţiilor, cei doi lideri de partid au spus că nu s-a discutat despre portofolii, ci doar despre programul de guvernare, urmând ca structura guvernului să fie stabilită în weekend.

"Astăzi nu am discutat despre structură şi portofolii. Am discutat dacă putem continua guvernarea şi răspunsul a fost da. Mâine, echipele se vor întâlni şi vom finaliza programul de guvernare în weekend.

Despre structură, vom discuta după. Astăzi degeaba ne întrebaţi de portofolii", a declarat Kelemen Hunor.

PNL va negocia susţinerea în Parlament şi cu PSD, şi cu USR

Pe acelaşi subiect

Florin Cîţu a menţionat că structura guvernului va rămâne tot de 18 ministere, dar că abia după discuţiile pe programul de guvernare se vor împărţi cele 6 portofolii care au aparţinut USR, spunând că pot ajunge şi toate la UDMR.

"Mâine pe program de guvernare, apoi o discuţie simplă pe portofolii. Cred că miercuri comisiile şi votul joi. Programul de guvernare răspunde urgenţelor prin care trece România astăzi. Negocierea este în sarcina PNL pentru a se asigura că va avea o majoritate parlamentară la vot. Pentru susţinere în Parlament se va discuta şi cu USR, sigur", a declarat Florin Cîţu.

Ce miniştri vor face parte din Guvernul Ciucă

Președintele Klaus Iohannis a avut o nouă rundă de consultări cu partidele, în vederea desemnării noului premier, după ce Parlamentul a respins varianta unui guvern exclusiv USR, condus de Dacian Cioloș. Klaus Iohannis a acceptat propunerea de premier făcută de PNL şi l-a desemnat pe Nicolae Ciucă pentru poziția de candidat la funcția de prim-ministru.

Acesta a declarat că va negocia "cu toate forțele responsabile astfel încât într-o perioadă de timp cât mai scurtă să reușim să alcătuim Guvernul și, de asemenea, să negociem cu toate forțele responsabile astfel încât Guvernul propus să poată să fie aprobat în Parlament".

Conform informaţiilor obţinute de reporterul Observator Larisa Bernaschi, în mare parte rămân pe funcţii miniştrii actuali, iar din cele şase portofolii ale USR unul sau două vor merge către UDMR.

Robert Sighiartău sau Iulian Dumitrescu ar urma să preia portofoliul la Transporturi, iar Cătălin Predoiu la Justiţie. La Sănătate PNL şi-ar dori să îl numească pe Nelu Tătaru, dacă va păstra acest portofoliu. UDMR s-ar alege sigur cu Ministerul Digitalizării, în timp ce la Apărare se oscilează între Rareş Bogdan, Nicoleta Pauliuc şi şeful Statului Major de acum, Daniel Petrescu.

Ca acest guvern să treacă, PNL şi UDMR au nevoie de sprijinul PSD. Atât lideri PNL, cât şi Marcel Ciolacu au lăsat să se înţeleagă că acest lucru va fi posibil. Preşedintele social-democraţilor a reiterat în discuţiile cu Klaus Iohannis faptul că pentru PSD anticipatele rămân în continuare cea mai bună soluţie, dar că este conştient că acestea nu se pot organiza când în ţară mor 500 de oameni zilnic. Astfel, PSD ar vota un guvern minoritar PNL-UDMR, care ar avea o susţinere fragilă în Parlament. Conform surselor Observator, Marcel Ciolacu are susţinerea liderilor PSD, dar mai trebuie să îi convingă pe Vasile Dîncu şi Paul Stănescu că aceasta este cea mai bună soluţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » UDMR a decis să continue guvernarea alături de PNL. Când ar putea avea loc votul pentru Guvernul Ciucă şi ce miniştri fac parte din Executiv