Marcel Ciolacu cere compensare la energie cu 85% pentru IMM-uri și firmele din industria alimentară. Cum va arăta ordonanţa de urgenţă pe energie
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, anunţă marţi într-o postare pe Facebook că PSD se bate ca în noua Ordonanţă de urgenţă privind pachetul de măsuri pe energie, toţi actorii din energie, producători, traderi, distribuitori, furnizori să plătească o contribuţie de solidaritate şi de asemenea pentru reglementarea pieţei energetice pentru cel puţin doi ani. Liderul PSD mai spune că miercuri, ministrul Muncii, Marius Budăi, va prezenta în detaliu măsurile sociale propuse de PSD pentru a susţine salariaţii şi pensionarii ţării.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
”PSD îi va proteja atât pe români, cât şi companiile care produc în România pentru a rezista şocurilor produse de criza energetică! În urma insistenţei noastre, Guvernul va adopta rapid soluţiile corecte care să apere populaţia şi economia pe timpul iernii şi să pună capăt lăcomiei noilor băieţi deştepţi din energie”, scrie liderul PSD. Marcel Ciolacu arată că ”PSD a insistat ca cetăţenii să plătească în continuare, în această iarnă, preţuri plafonate la energie şi gaze. La fel şcolile, spitalele, căminele de copii şi de bătrâni şi alte instituţii publice cu un rol social major”.
”Aşa cum au anunţat, astăzi, colegii mei Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose, IMM-urile şi firmele din industria alimentară sunt pentru noi o prioritate strategică, de aceea consumul acestora trebuie compensat în proporţie de 85%. Este singura soluţie pentru a ne putea susţine economia, locurile de muncă şi necesarul de hrană al ţării!”, spune preşedintele PSD în postare.
Marcel Ciolacu cere energie compensată cu 85% pentru IMM-uri și firmele din industria alimentară
Ciolacu mai afirmă că, totodată, ”PSD se bate ca în noua ordonanţă de urgenţă toţi actorii din energie – producători, traderi, distribuitori, furnizori să plătească o contribuţie de solidaritate, calculată ca procent din ceea ce depăşeşte preţul de referinţă, plus o marjă decentă de profit”.
- Statul vrea supraimpozitarea "băieților deştepți" din Energie. Traderii ar rămâne cu doar 10% din profit,...
- Ciolacu acuză “jocuri subterane” prin care producătorii de energie plătesc taxe prea mici. USR: PNL şi PSD se...
- Plafonarea prețurilor la energie a determinat o creștere a costului reglementat de achiziție de 5,85 de ori,...
”Este esenţial să înţelegem că energia este principala sursă a inflaţiei şi că situaţia de criză nu se va rezolva în câteva luni. De aceea, pe lângă aceste decizi urgente, avem nevoie şi de o soluţie pe un termen mai lung, iar PSD va lupta în continuare pentru reglementarea pieţei energetice pentru cel puţin doi ani”, mai spune Ciolacu.
”Mâine, ministrul Muncii, Marius Budăi, va prezenta în detaliu măsurile noastre sociale pentru a susţine salariaţii şi pensionarii ţării. Fiindcă aceasta a fost şi rămâne principala preocupare a PSD: să cautăm cele mai bune soluţii de Sprijin pentru România!”, mai declară Ciolacu.
Ordonanţa privind măsurile din energie, pe ultima sută de metri
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a declarat, marţi, că premierul Nicolae Ciucă va prezenta miercuri proiectul de Ordonanţă privind măsurile din energie, aflat pe ultima sută de metri. El a mai spus că există un principiu pe baza căruia ar trebui să fie o taxare a tuturor intermediarilor de pe piaţa de energie şi că în coaliţie s-a ajuns la un acord în acest sens. ”Există în momentul de faţă un acord de principiu pentru proiectul de Ordonanţă care urmează să fie avansat foarte probabil în şedinţa de Guvern de mâine. Există nişte reguli definite foarte clare, nişte principii care vor guverna şi pe baza cărora s-a construit acest act normativ”, a spus Stroe.
”Acolo sunt lucruri pe care noi liberalii le-am considerat a fi oportune şi bine de continuat, în sensul menţinerii plafonării, ca şi principiu pe baza căruia statul trebuie să facă un efort suplimentar, pentru a nu transfera această povară a creşterii preţurilor în buzunarele consumatorilor sau a companiilor”, a arătat purtătorul de cuvânt al PNL.
El a precizat că există, la fel, definit şi ţin foarte mult la preţurile care trebuie să fie fixate, să continue la aceeaşi valoare ca şi cele de până acum, apropo de ce s-a stabilit în ordonanţa 27. ”Există un principiu pe baza căruia ar trebui să fie o taxare a tuturor intermediarilor de pe piaţa de energie, pentru că, dacă din punct de vedere legal nu sunt probleme, din punctul de vedere al moralităţii este absolut normal ca acest efort să fie susţinut de întreg lanţul de producători, intermediari şi consumatori. Există un acord şi pe acest lucru. Varianta finală o vom avea mâine, probabil că o şi anticipaţi, vă pot confirma că în momentul de faţă suntem pe ultima sută de metri”, a mai afirmat Stroe.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰