Antena Meniu Search
x

Video Ministerul Dezvoltării distruge negocierile pentru noua coaliție de guvernare. PNL, speriat că rămâne fără portofoliile cu bani

Pe principiul un pas înainte, doi înapoi, negocierile pentru viitorul Guvern s-au blocat din nou. De data asta, UDMR ameninţă că rupe coaliţia şi se retrage de la guvernare. Totul, pentru ca liberalii au pus ochii pe Ministerul Dezvoltării, după ce social-democraţii au refuzat să cedeze Transporturile sau Finanţele. Practic, PNL s-a speriat că rămâne fără ministerele cu bani. În cazul în care ameninţarea lui Kelemen Hunor se concretizează, şi social-democraţii spun că vor face pasul înapoi, dar vor susține un guvern minoritar. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 19.11.2021, 20:10

Vezi și

Ca să fie primii în rotativa guvernamentală, liberalii trebuie să renunţe la Ministerul de Finanţe, care ar urma să meargă la PSD. Supărat, Florin Cîţu s-ar fi ridicat de la masă şi s-ar fi aşezat într-un colţ. Neclintiţi, social-democraţii au spus că vor şi Transporturile.

Rareş Bogdan l-ar fi rugat pe Marcel Ciolacu să cedeze măcar unul dintre ministere, fără succes însă. Aşa că PNL a pretins Ministerul Dezvoltării, deţinut de UDMR.

Amenințări din partea liderului UDMR, după negocierile dintre PSD și PNL

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: Un singur lucru nu va fi posibil, UDMR să fie element de decor într-un guvern, să stăm noi cu pantalonii dați jos până la genunchi și să așteptăm, zâmbind, poștașul în fiecare lună. 

Pe acelaşi subiect

Kelemen Hunor vrea ca partidul său să păstreze ministerele avute până acum: Dezvoltare, Mediu şi Sport. Altfel, iese de la guvernare. Şi totul se duce de râpă.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Dacă UDMR iese din această coaliţie, automat iese și PSD pentru că nu am alt mandat.

Partidele au deja un termen-limită ca să ajungă la consens. Klaus Iohannis a convocat consultări pentru luni.

Ce s-a decis cu privire la pensii, alocații și salariul minim pe economie

Singurele progrese s-au făcut pe pachetul de măsuri sociale dorite de PSD. Partidele au fost de acord ca pensiile să crească cu 10% de la 1 ianuarie. Iar pensia minimă va creşte de la 800 la 1000 de lei. 

Andreea Milea, reporter Observator: În plus, pensionarii care au o pensie de până la 1.600 de lei vor primi în luna ianuarie un sprijin de 1.200 de lei pentru a suporta creșterile de prețuri la utilități. 

Însă cei care au o pensie de peste 4.000 de lei vor plăti contribuții la Sănătate de 10%. Copiii până la doi ani ar urma să primească 600 de lei lunar, în timp ce pentru cei peste doi ani alocaţia va ajunge la 243 de lei pe lună. Ajutor vor primi şi persoanele cu dizabilităţi. 

Se caută bani pentru măsurile dorite de PSD

Nicolae Ciucă, prim-vicepreşedinte PNL: Se va acorda cea de-a 13-a indemnizaţie pentru persoanele cu handicap. 

Andreea Milea, reporter Observator: Şi salariul minim ar putea creşte de la 1 ianuarie la 2.550 de lei și va fi acordat pentru o perioada de maximum 24 de luni. După aceşti doi ani, angajatul şi angajatorul trebuie să renegocieze o mărire de salariu. 

Nicolae Ciucă, prim-vicepreşedinte PNL: Impactul total este de aproximativ 13,16 miliarde.

Din ce bani vor fi susţinute toate aceste măsuri rămâne un mister. 

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Rămâne în continuare să căutăm venituri, poate din redevențe. 

Nici taxele nu vor fi crescute, dă asigurări PNL. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Ministerul Dezvoltării distruge negocierile pentru noua coaliție de guvernare. PNL, speriat că rămâne fără portofoliile cu bani