Mircea Geoană: "România ar fi putut mai mult. Vedem cu amărăciune că am rămas de prea multe ori în urmă"
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a opinat, joi, în cadrul unei dezbateri organizate la Alba Iulia, că România a rămas de prea multe ori în urmă şi că nici când invazia Ucrainei a mutat rutele comerţului mondial nu a reuşit să-şi pună în valoare poziţia şi resursele, informează Agerpres.
"România ar fi putut mai mult, mai departe, mai sus. Ar fi trebuit să fie ceea ce încă nu este: un stat puternic, o naţiune prosperă, o ţară perfect conştientă de valoarea şi influenţa ei. Comparându-i condiţia de azi cu cea de acum 40, 30 sau 20 de ani, da, putem spune că România a evoluat, în anumite puncte, chiar spectaculos. Comparând-o însă cu ritmul de dezvoltare şi nivelul de civilizaţie din Europa dezvoltată, vedem cu amărăciune că am rămas de prea multe ori în urmă, uneori la o palidă concurenţă cu vecinii noştri bulgari", a declarat Mircea Geoană.
Geoană a subliniat că ţările din jurul nostru şi întreaga lume nu stau pe loc şi nu ne aşteaptă
El a adăugat că, deşi România a recuperat distanţa faţă de media europeană datorită avansului marilor oraşe, regiuni întregi continuă să se numere printre cele mai sărace din Europa, nereuşind să ţină pasul nici cu economiile şi societăţile fostelor state comuniste. "În ultimii 10-15 ani, liderii politici ai României s-au înverşunat să refuze şanse corecte de dezvoltare judeţelor, şi oraşelor mici şi mediului rural. Prin indiferenţă sau incompetenţă, au lăsat legea darwinismului economic şi social să domnească neîngrădit", a spus acesta.
Geoană a apreciat că nici măcar atunci când invazia Ucrainei a mutat rutele comerţului mondial, România "nu a reuşit să-şi pună în valoare poziţia şi resursele", "n-a arătat că vrea să-şi relanseze economia şi politica externă, să-şi afirme potenţialul şi importanţa, pe scurt, să se trezească din încremenire".
Mircea Geoană a subliniat că ţările din jurul nostru şi întreaga lume nu stau pe loc şi nu ne aşteaptă. "Dacă nu acţionăm energic acum, distanţa României faţă de clubul naţiunilor dezvoltate, acolo unde este locul natural şi legitim al naţiunii române, va fi tot mai greu de recuperat. Pentru că nu stau pe loc şi inovează şi se dezvoltă", a spus acesta. Geoană a dat exemplul Estoniei, "campioana absolută a digitalizării", al Poloniei, "o adevărată putere europeană", al Irlandei, "care a profitat de proiectele europene, devenind a zecea economie a Europei", şi pe cel al Spaniei.
"Şi atunci întrebarea pe care o avem cu toţii: de ce alţii pot şi noi nu? Pentru că de vină, principala cauză, vine de la sistemul politic şi de la conducerea politică a ţării. Nu năvălirile barbare, nu geografia, nu cele trei imperii cotropitoare, nu războaiele. Cu asta s-au descurcat liderii politici din alte epoci. Imperiile străine erau provocarea lui Mihai Viteazul, încoronat la Alba Iulia acum peste 400 de ani. După patru secole însă, problema adevărată a ţării nu mai sunt străinii, ci guvernele româneşti din ultimii ani. Ele au redus şansele României cu aceeaşi eficienţă pe care au avut-o în trecut lăcustele sau birul", a mai spus Mircea Geoană. Acesta a participat joi la Alba Iulia la dezbaterea "Din Inima României în inima Europei", organizată de Mişcarea "România Renaşte!''.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰