Video Filmul decolării ratate de pe Bruxelles. Avionul TAROM a frânat chiar când atinsese viteza pentru a se desprinde de sol
Panică la nivel înalt. Un avion plin cu politicieni si demnitari români s-a stricat înainte să decoleze de la Bruxelles, noaptea trecută, iar pilotul a fost nevoit să frâneze brusc în timp ce rula pe pistă. Spre teroarea tuturor, în cabină a început să miroasă a fum şi oamenii au fost daţi jos din avion de pompieri. Printre ei se aflau Mircea Geoană, ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, dar şi mai mulţi europarlamentari.
- Gheorghe Falcă, europarlamentar: Pentru foarte mulţi poate să fie chiar un moment dificil de a mai urca într-un avion.
Un moment în care pasagerii s-au gândit la cele mai negre scenarii. Oprirea de urgenţă a venit chiar în momentul în care avionul prinsese viteza necesară pentru a se desprinde de sol. La bord se activaseră senzorii de incendiu.
- Sorin Stoicescu, expert în aviaţie: Comandantul a luat aceste măsuri imediat ce a văzut semnalele respective. A acţionat conform procedurii.
- Gheorghe Falcă, europarlamentar: Dintr-o dată am simţit frânarea avionului, toţi ne-am dus în faţă, noroc cu centurile de siguranţă.
93 de pasageri se aflau la bord. Printre ei politicieni cu greutate, care se întorceau de la Bruxelles
- O cursă Tarom care trebuia să ajungă la București, decolare ratată din Bruxelles. La bord erau mai mulți oameni...
- Ryanair reia zborurile spre Tel Aviv. Când vor decola primele avioane ale companiei low-cost spre oraşul din Israel
- Destinația iubită de români unde un pachet de vacanță costă doar 400 de euro. Sunt incluse 7 nopți de cazare...
- Gheorghe Falcă, europarlamentar: Domnul Buda şi domnul Hava, domnul Geoană şi doamna Luminiţa Odobescu.
După oprirea aeronavei, în cabină a început să miroasă a fum.
- Daniel Buda, europarlamentar: Lumea a intrat un pic într-o uşoară panică, în momentul în care a văzut maşinile de pompieri care au sosit instant lângă aeronavă. Potenţat un pic şi cu un uşor miros de fum.
O piesă cât un deget s-ar fi ars şi asta a dus la defecţiunea aeronavei. Asta au spus stewardesele pasagerilor.
- Daniel Buda, europarlamentar: Am aşteptat în aeroport aproximativ o jumătate de oră pentru a se comunica dacă se poate repara sau nu aeronava înţelegând că este vorba, totuşi, de o siguranţă minisculă.
Cursa aeriană de la Bruxelles a fost, în cele din urmă, anulată
- Cristi Popovici, reporter Observator: Rămaşi fără avion de întoarcere către casă, unii pasageri şi-au cumpărat pe banii lor zboruri către România. Alţii au înnoptat într-un hotel plătit de compania aeriană şi au aşteptat să fie reparată aeronava care s-a defectat înainte de decolare.
- Gheorghe Falcă, europarlamentar: Vă vorbeşte un om care are şase salturi cu paraşuta şi ştie ce înseamnă să fii la înălţime şi ce înseamnă să te pregăteşti de incidente.
- Cristi Popovici, reporter Observator: Potrivit Tarom, dupa incident, aeronava a fost supusă unei inspecții tehnice amănunțite de către echipa specializată de pe aeroportul din Bruxelles, fiind identificată o disfuncționalitate. Nu spun cei de la Tarom care a fost exact problema. Susţin însă că pasagerii și echipajul s-au aflat în permanență în siguranță.
- Sorin Stoicescu, expert în aviaţie: Decizia a fost, după ce s-a făcut investigaţia tehnică, că nu poate pleca aeronava într-un timp care să permită pasagerilor să aştepte.
Probleme cu avioanele Boeing, în ultima perioadă
Avionul care s-a defectat este un Boeing 737. Este fabricat în 2013 şi a intrat în flota Tarom în 2018, fiind botezat "Alexandru Ioan Cuza". Astfel de aeronave au fost implicate în mai multe incidente, în ultimul an. O navă ce aparţine Alaska Airlines a rămas în ianuarie fără o parte din fuzelaj. Verificări făcute ulterior pe mai multe aeronave de acest tip au arătat că unele şuruburi lipseau sau erau fixate prost.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰