Antena Meniu Search
x

Video Negocieri eşuate, înainte de a începe! Dacian Cioloş, premierul desemnat de Klaus Iohannis, merge singur în Parlament pentru a cere votul de învestitură

USR e pe cont propriu. A doua rundă de negocieri cu PNL și UDMR nici măcar n-a mai avut loc. Ambele partide au spus clar că nu vor vota un Cabinet condus de Dacian Cioloș. Iar fără voturile foştilor parteneri de alianţă, e greu de crezut că liderul Uniunii Salvaţi România va ajunge din nou în fotoliul de şef al Guvernului.

de Redactia Observator

la 15.10.2021, 20:21

Vezi și

Dacian Cioloș - premier desemnat: Noi ne întrebăm câte zile trebuie să mai treacă pentru a avea un guvern care să înceapă să ia măsuri și să ia decizii.

S-au scurs deja 3 din cele 10 zile pe care Dacian Cioloș le are la dispoziție pentru a clădi un guvern care să primească încrederea Parlamentului. Un obiectiv care pare doar un vis.

Florin Cîțu - premier interimar: PNL are o singură variantă de a forma o majoritate: în jurul PNL.

Dacian Cioloș - premier desemnat: PNL refuză deocamdată o negociere cu premierul desemnat de Iohannis.

Pe acelaşi subiect

Florin Cîțu - premier interimar: PNL solicită USR să negocieze mai intâi cu PSD și AUR.

Dacian Cioloș - premier desemnat: USR nu va negocia cu PSD.

Și vechii parteneri de la UDMR i-au întors spatele premierului desemnat. "Liderul Kelemen Hunor spune că refacerea Coaliției a eșuat. Așadar, Cioloș are trei variante: să renunțe la mandat, să facă guvern cu PSD și AUR sau să prezinte un Guvern doar cu miniştri USR. Premierul desemnat, Dacian Cioloș nu a reușit să restabilească un nivel minim de încredere care ar fi permis refacerea coaliției PNL-USR-UDMR", a transmis Kelemen Hunor.

În aceste condiţii, votul din Parlament e previzibil. Acum, Guvernul Cioloș are asigurate doar 80 de voturi. Ar mai avea nevoie să atragă de partea lui încă 154 de parlamentari, lucru practic imposibil. Într-o ultimă încercare, Cioloș l-a sunat inclusiv pe președintele Klaus Iohannis, pentru a-i cere să se implice în negocierile cu PNL și UDMR, potrivit surselor Observator. Șeful statului i-ar fi recomandat să continue discuțiile cu liberalii. Așa că. prim-ministrul desemnat dă un ultimatum:

Dacian Cioloș: Până duminică, dacă PNL e în continuare interesat de discuții, știe unde să ne găsească. Oricum, noi mergem înainte.

Înainte merge și PNL, care acum are o singură opțiune de premier: Florin Cîțu. Sursele Observator spun însă că lideri cu greutate - precum Emil Boc sau Gheorghe Flutur - pregătesc un alt nume pentru fotoliul de la Palatul Victoria: Lucian Bode.

Lucian Bode - ministrul interimar al MAI: Aici nu vorbim de chestiuni personale, aici e vorba de responsabilitate. Aici nu ne jucăm cu propunerile de pe o zi pe alta.

Însă propunerile nu vin de pe o zi pe alta. Potrivit informațiilor Observator, nici președintele Iohannis nu se grăbește cu o nouă rundă de consultări, în cazul în care Cabinetul Cioloș pierde testul încrederii în Parlament. Votul ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » Negocieri eşuate, înainte de a începe! Dacian Cioloş, premierul desemnat de Klaus Iohannis, merge singur în Parlament pentru a cere votul de învestitură