Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Negocieri în impas pentru USL 2.0. Florin Cîţu vrea să fie iar premier şi încearcă să convingă PSD-ul să-l susţină - surse

Unul mie, unul ţie. Cam aşa se desfăşoară negocierile coaliţiei PNL-UDMR-PSD privind ministerele. Însă cele trei partide nu se pot pune de acord sub nicio forma în ce priveşte viitorul şef al Guvernului. Liberalii vor premier de la PNL, în timp ce social-democraţii si ar dori prim-ministrul lor. Nici pe programul de guvernare, discuţiile nu stau prea bine.

de Larisa Bernaschi

la 10.11.2021 , 20:10

Triumviratul PNL-PSD-UDMR a început prima rundă de negocieri cu un blocaj. Numirea unui premier e piatra de încercare. Dacă UDMR este mai maleabil, liberalii şi social-democraţii nu se înţeleg. "Ştiţi mandatul nostru. Prin aceste negocieri să ajungem la soluţia prin care PSD dă premierul", a declarat Sorin Grindeanu. Problema e că acelaşi mandat are şi PNL. Iar Florin Cîţu încă trage speranţă, spun sursele Observator, că ar putea fi tot el prim-ministru. În orice caz, nu îl mai doreşte pe Nicolae Ciucă.

PSD vrea ca salariile mari să fie suprataxate

Ca să fie toată lumea împăcată, ministrul Finanţelor şi secretarul general al guvernului, cu rang de ministru, vor merge la partidul care nu dă premierul. Iar Ministerul Justiţiei vine la pachet cu premierul. Am putea avea chiar două ministere în plus: unul pentru IMM-uri şi unul pentru familie. Nici discuţiile pe programul de guvernare n-au mers mai bine. Social-democraţii vor renunţa la cotă unică în favoarea impozitării progresive.

Vezi și

Potrivit surselor Observator, social-democraţii au spus că marile averi, de la salariul preşedintelui încolo, ar trebui suprataxate. Klaus Iohannis câştigă de 12 ori salariul minim, aproximativ 15 mii de lei pe lună. "Vrei iaht, plăteşti în plus. Vrei maşini de sute de mii de euro, plăteşti în plus", a declarat Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedintele PSD. "Dacă ai o valoare mai mare nu e un delict şi eu te sancţionez pentru că tu ai fost mai harnic şi ai avut noaptea mai scurtă şi ai muncit", a declarat Gheorghe Flutur, prim-vicepresedinte PNL.

Pe acelaşi subiect

S-a ajuns la un acord privind majorarea pensiilor

În schimb, cele trei partide au ajuns la un acord privind majorarea pensiei. Social democrații vor ca de la 1 decembrie pensiile să se majoreze cu 11%, iar pensia minimă să ajungă la 1.000 de lei. "Există spaţiu de creştere şi au fost şi colegii de la PNL de acord", a declarat Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedintele PSD. Reversul medaliei, spun sursele Observator, e că liberalii cred că majorarea pensiilor se poate doar dacă vor creşte taxele.

Iar în timp ce social-democraţii vor ca cheltuielile cu pensiile să ajungă la 10% din PIB, liberalii au în plan să se oprească la 9,4%. PSD insistă ca salariul minim să crească de două ori anul viitor. Liberalii susţin că singura variantă ar fi o reformă a salarizării şi concedieri din administraţia publică, iar social-democraţii au fost de acord.

Larisa Bernaschi Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri politice » Negocieri în impas pentru USL 2.0. Florin Cîţu vrea să fie iar premier şi încearcă să convingă PSD-ul să-l susţină - surse