Antena Meniu Search
x

Video Noi măsuri fiscale vor afecta bugetul a milioane de români. Scumpiri pe bandă rulantă pentru cei care au vicii

Cele două partide aflate la guvernare au discutat luni în şedinţe paralele un nou pachet de măsuri fiscale care vor afecta bugetul a milioane de români. Printre ele se numără şi deduceri ale impozitelor, dar şi taxe mai mari pe tutun, alcool şi jocuri de noroc. Aceste măsuri, deşi au fost discutate intens astăzi de liderii politici, ar urma să fie analizate abia miercuri în Coaliţie. 

de Larisa Bernaschi

la 27.06.2022, 18:08

Vezi și

Au fost două şedinţe paralele. Una la PSD şi una la PNL, în care s-a discutat despre măsurile fiscale pe care fiecare partid le va propune în cadrul coaliţiei de guvernare.

Unele dintre ele coincid, însă există şi decizii şi propuneri cu care nu sunt de acord, fie social-democraţii, fie cei din Partidul Naţional Liberal.

Ceea ce este cert în acest moment este că ambele partide îşi doresc ca TVA să fie majorat de la 1 ianuarie pentru produsele care conţin zahăr, de la 9% la 19% şi, de asemenea, şi în cazul HORECA TVA se va majora de la 5 la 9%.

Există şi alte măsuri pentru care vor exista discuţii în perioada următoare şi anume acele deduceri pe impozitul pe venit. Este propunerea PSD, vedem dacă şi cei din PNL vor fi de acord, în condiţiile în care toate aceste măsuri ar fi trebuit adoptate până cel târziu la 1 iulie 2022, mai ales că unele ar putea intra în vigoare chiar la începutul lunii viitoare (majorarea accizei la ţigări), iar altele la 1 ianuarie 2023.

Pe acelaşi subiect

Deduceri pe impozitul pe venit

  • pentru veniturile de până la 4.500 de lei
  • 15% pentru tinerii până în 26 de ani
  • părinţii care au copii la şcoală: 100 lei/copil

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, le-a prezentat liberalilor reuniţi în şedinţa BPN discuţiile din interiorul coaliţiei privind modificarea Codului Fiscal, potrivit unor surse, mai multe măsuri fiind agreate de principiu, precum mărirea accizelor la alcool şi tutun, TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr şi impozit de 40% pentru jocurile de noroc şi creşterea impozitării dividendelor de la 5% la 8%. Ciucă a mai spus că nu se va introduce impozitul progresiv, liberalii susţinând în continuare cota unică, şi nici nu vor fi introduse taxe noi.

Preşedintele PNL le-a transmis colegilor din partid că în coaliţie s-a aprobat eliminarea unor excepţii din Codul Fiscal, necesare pentru ajustarea fiscală.

Astfel, s-a convenit mărirea accizelor la alcool şi tutun, TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr şi impozit de 40% pentru jocurile de noroc. De asemenea, o măsură pe c are s-a ajuns la un acord este scutirea de impozit pentru salariile din agricultură şi construcţii, prin scăderea pragului de la 30.000 la 10.000 de lei.

Impozite mărite

  • jocuri de noroc: 40% 
  • băuturile cu zahăr: TVA de 19% 

O altă măsură este creşterea impozitării dividendelor de la 5% la 8%,  inclusiv pentru companiile de stat. PSD propusese, în coaliţie, un impozit între 10 şi 16 la sută pentru impozitarea dividendelor.

Nicolae Ciucă a spus în şedinţă că PNL nu sustine si nu va fi de acord cu introducerea de taxe suplimentare, astfel că ideea PSD privind taxa de solidaritate nu se va aplica. Preşedintele PNL le-a spus colegilor că Guvernul va încerca să atragă investitori, în condiţiile în care investiţiile directe au crescut cu 34%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri politice » Noi măsuri fiscale vor afecta bugetul a milioane de români. Scumpiri pe bandă rulantă pentru cei care au vicii