Antena Meniu Search
x

Nou scandal în Parlament pentru moţiunea de cenzură. PNL şi PSD au votat împreună în BPR un punct de vedere către Curtea Constituţională

Situaţie fără precedent în Parlamentul României. Camera Deputaţilor şi-a însuşit în Biroul Permanent un punct de vedere al unui conflict de natură constituţională adoptat de Comisia pentru constituţionalitate de la Senat, favorabil Guvernului, nu Parlamentului.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 14.09.2021, 17:03

Florin Roman, deputat PNL, îşi dă ochii peste cap la întrebările jurnaliştilor
Florin Roman, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, explică de ce a trecut prin BP punctul de vedere al Comisiei de constituţionalitate
  • Senatul şi Camera Deputaţilor cer Curţii Constituţionale să admită sesizarea premierului Florin Cîţu privind conflictul juridic, pe tema moţiunii de cenzură, dintre Parlament şi Guvern.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor şi-a asumat, marţi, punctul de vedere emis de Senat cu privire la conflictul juridic dintre Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură depuse de USR PLUS şi AUR. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Roman (PNL) a spus că punctul de vedere al Comisiei senatoriale de constituţionalitate, care este unul favorabil poziţiei Guvernului, va fi transmis Curţii Constituţionale din partea Camerei Deputaţilor.

Comisia de constituţionalitate a Senatului solicită CCR, în punctul de vedere, să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern şi să admită sesizarea formulată de prim-ministrul României. 

Punctul de vedere a trecut în Comisia de constituţionalitate cu 8 la 3 voturi.

PNL, PSD şi UDMR au votat punctul Comisiei de constuţionalitate

Pe acelaşi subiect

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, spune însă că va trimite Curţii Constituţionale două puncte de vedere - unul al Comisiei de resort, însuşit de Biroul permanent, şi altul în nume personal - referitoare la sesizarea Guvernului. Asta pentru că pentru prima dată, BP trimite un punct de vedere defavorabil Senatului.

"Punctul de vedere a trecut în Comisia de constituţionalitate cu 8 la 3 voturi, iar în Biroul permanent a trecut cu 9 la 4. Este punctul de vedere însuşit de Biroul permanent. A fost solicitarea de a adăuga opinia USR PLUS la acest punct de vedere, dar a fost respinsă. Ca atare, pentru prima dată, Biroul permanent trimite către CCR un punct de vedere defavorabil Senatului. PSD, PNL şi UDMR au votat pentru acest punct de vedere al Comisiei de constituţionalitate", a afirmat Dragu după şedinţa conducerii Senatului.

"Vom explica că ceea ce susţine Guvernul este incorect, informarea Guvernului a avut loc atunci când am avut Birouri permanente întrunite. Timp de 4-5 zile, aceste Birouri nu s-au întrunit. Ei invocă faptul că nu a fost informat Guvernul în aceeaşi zi, dar cutuma spune că informarea Guvernului se face ataşându-se calendarul stabilit pentru moţiunea ce a fost depusă. Noi, pe 3 septembrie, nu am avut un calendar, nici pe 4, nici pe 5, nici pe 6. (...) Procedural, eu, ca preşedinte, pot să trimit un punct de vedere către CCR. Aşteptăm decizia CCR pe sesizarea formulată de Guvern", a adăugat Dragu.

De ce a trecut Florin Roman punctul de vedere prin BP 

Florin Roman a explicat de ce a trebuit să treacă prin Biroul Permanent punctul de vedere, un gest fără precedent la Cameră.

"Eu am informat colegii că mâine avem termen de răspuns din partea Parlamentului. Colegii de la Comisia de constituţionalitate din Senat au adoptat un punct de vedere. I-am întrebat pe colegii mei, dat fiind faptul că mâine expiră acest termen, dacă avem o poziţie comună Camera Deputaţilor şi Senat. (...) Şi a fost propunerea de a ne însuşi punctul de vedere al Comisiei de constituţionalitate de la Senat, aprobată de Biroul permanent", a afirmat Roman, după şedinţa conducerii Camerei.

El a mai spus că Departamentul Legislativ al Camerei Deputaţilor a transmis că nu are finalizat un punct de vedere pe această temă.

Roman a menţionat că va semna acest punct de vedere, având în vedere că exercită atribuţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Nou scandal în Parlament pentru moţiunea de cenzură. PNL şi PSD au votat împreună în BPR un punct de vedere către Curtea Constituţională