Video O nouă tragedie, o nouă poliţă plătită între partenerii de guvernare. USR, reacţie la demiterea preşedintelui ANMCS: "Premierul avea nevoie de un țap ispășitor"
În urma tragediilor, apar demisii şi demiteri. Uneori prea târziu şi mult prea mici, ale unor persoane puse de cele mai multe ori pe un singur criteriu - sprijinul politic. Aşa că, de la Palatul Victoria, premierul stinge iar incendii cu un pistol cu apă.
De la Victoria, premierul Florin Cîţu a pus pe listă la prima demitere pe şeful agenţiei de management al calităţii în sănătate - Vlad Berbecaru. Agenţia care trebuia să verifice spitalele, să găsească neregulile şi să-şi dea termen pentru soluţionare. Doar că premierul se foloseşte de o tragedie pentru a mai plăti o poliţă USR şi a scapă de ultimii oameni în funcţie din partea partenerilor de guvernare.
Şi premierul are şi o listă de propuneri pentru demitere - managerul spitalului de la Constanţa. Cererea premierului a fost adresată primarului Constanţei să o elibereze din funcţie pe cea care a declarat că tragedia de azi dimineaţă este un necaz.
Până ne vom lămuri cine şi de ce, problema reală rămâne - prevenirea incendiilor în spitale pe hârtie şi în declaraţii.
Primele reacţii după demiterea președintelui ANMCS
- Cîţu a demis şi prefecţii USR PLUS. Premierul anunţă că, în funcţie de decizia CCR, va cere demisiile lui...
- Premierul Cîțu, după tragedia de la Constanța: "Am cerut demiterea managerului Spitalului de Boli Infecțioase....
- Incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Florin Cîţu i-a cerut lui Raed Arafat să meargă la fața...
La rândul său, cei de la USR Plus au reacţionat după demiterea lui Vlad Berbecar şi au spus că premierul avea nevoie de un ţap ispăşitor.
"Premierul Florin Cîțu avea nevoie de un nou țap ispășitor pentru incendiul de la Spitalul din Constanța și l-a demis astăzi pe președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, Vlad Berbecar. Era ultimul om propus de USR PLUS într-o instituție publică din subordinea Guvernului.
Poate Florin Cîțu nu știe, dar în cadrul întregului proces de evaluare și acreditare a unităților sanitare sunt suspendate vizitele de evaluare pe durata stării de alertă, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 28 din aprilie 2021, adoptată de același premier. Practic, Florin Cîțu a suspendat vizitele de evaluare din spitale în 15 aprilie 2021, cu o lună de zile înainte ca Vlad Berbecar să fie numit în funcție.
Vlad Berbecar este medic și co-fondator al Asociației Caravana cu Medici, care organizează caravane medicale cu medici voluntari în diverse zone rurale din țară pentru a acorda, în regim gratuit, consultații medicale de specialitate populației locale cu o situație financiară precară sau care nu beneficiază în mod frecvent de servicii medicale. Un profesionist, la fel ca Octavian Berceanu de la Garda de Mediu, a fost înlăturat dintr-o răzbunare politică", transmite USR PLUS.
Şi Vlad Berbecar a avut o reacţie pe pagina sa de Facebook: "Am aflat de la televizor că am fost demis de premierul Florin Cîțu. Motivul oficial este că de la numirea în funcție nu au mai avut loc evaluări ale unităților sanitare.
Poate Florin Cîțu nu știe, dar în cadrul întregului proces de evaluare și acreditare a unităților sanitare cu paturi sunt suspendate vizitele de evaluare pe durata stării de alertă, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 28 din aprilie 2021, adoptată de același premier. Practic, Florin Cîțu a suspendat vizitele de evaluare din spitale în 15 aprilie 2021, cu o lună de zile înainte ca eu să fiu numit în funcție.
Chiar și în această situație, activitatea de acreditare a continuat, dovadă fiind ordinele cu unitățile sanitare cu paturi încadrate în categorii de acreditare, care au fost publicate lunar în Monitorul Oficial, inclusiv în luna septembrie.
Chiar dacă se decisese cu ceva timp în urmă suspendarea vizitelor de evaluare, din cauza faptului că multe spitale și-au schimbat structurile de funcționare, transformându-se în spitale pentru pacienții COVID, ANMCS-ul și-a continuat activitatea prin mijloacele legale pe care le are la dispoziție, anume vizite de monitorizare tematică.
Astfel, în perioada februarie-iunie au fost vizitate 94 de unități sanitare din toată țara, urmând ca din ianuarie să reînceapă un nou proces de monitorizare. Printre temele de monitorizare tematică desfășurate anul acesta s-a aflat și siguranța echipamentelor și a instalațiilor. În ciuda faptului că verificarea instalațiilor de oxigen sau a instalațiilor electrice nu intră în atribuțiile Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, în cadrul procesului de monitorizare tematică au fost incluși și unii indicatori meniți să diminueze riscurile care pot apărea în actualul context pandemic.
Premierul Florin Cîțu avea nevoie de un nou țap ispășitor pentru incendiul de la Spitalul din Constanța și eram ultimul om propus de USR PLUS într-o instituție publică din subordinea Guvernului", a scris preşedintele demis al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰