Oprea: Măsurile de securitate la frontiera cu Serbia au fost întărite
Măsurile de securitate la frontiera cu Serbia vor fi întărite, a anunțat joi, la Palatul Victoria, vicepremierul pentru securitate națională Gabriel Oprea
Măsurile de securitate la frontiera cu Serbia vor fi întărite, a anunțat joi, la Palatul Victoria, vicepremierul pentru securitate națională Gabriel Oprea
"Le-am cerut tuturor membrilor Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență să avem o atitudine responsabilă și să acționăm în mod preventiv pentru limitarea oricăror riscuri la adresa securității naționale care pot fi generate de dinamica contextului regional actual.Am decis astăzi să întărim măsurile de securitate la frontiera cu Serbia pentru a evita riscurile colaterale pe care le-ar reprezenta atragerea României in fluxul migraționist care afectează statele din vecinătate", a declarat vicepremierul la finalul reuniunii Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.
Potrivit acestuia, din punct de vedere geostrategic România securizează 2.070 de km la apropierea frontierei externe a UE din care 546 la granița cu Serbia.
"Pe această zonă de frontieră vom intensifica măsurile de securitate prin acțiuni comune, în sistem integrat, potrivit atribuțiunilor tuturor instituțiilor abilitate din domeniul securității naționale. Avem în vedere intensificarea cooperării dintre autoritățile naționale de aplicare a legii, ca aspect de interes privind securitatea frontierei de stat, creșterea capacității operative la frontiera cu Serbia, creșterea capacității operative a frontierelor în zona de risc prin mijloace tehnice și aparatură de observare fixă și mobilă pe timp de zi și pe timp de noapte", a declarat vicepremierul pentru securitate națională.
Oprea a adăugat că în cadrul reuniunii s-a decis ca instituțiile abilitate ale statului să monitorizeze orice modificare a situației din regiune, astfel încât să se poată adapta măsurile în planul securității naționale în mod gradual și în raport cu dinamica situației operative.
Totodată, s-a decis "analizarea oportunității dezvoltării preventive a infrastructurii necesare pentru creșterea capacității de primire și gestionare a unui număr sporit de imigranți".
"Aceasta în condițiile în care avem la dispoziție, la nivelul întregii țări, șase centre regionale de cazare pentru solicitanții de azil, cu o capacitate totală de aproximativ 1.500 de locuri, rata de ocupare a acestora fiind în prezent de aproximativ 20%", a adăugat Oprea.
De asemenea, autoritățile române vor menține o cooperare permanentă cu statele membre ale UE, cu Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, cu Biroul European de Sprijin pentru Azil, cu Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite și cu celelalte organisme regionale și internaționale cu responsabilități în domeniu.
"Fenomenul migraționist este unul cu un impact deosebit în planul securității, în cel economic și social pentru toate statele europene. În fața acestei situații, pe lângă pragmatismul de care trebuie să dăm dovada în protejarea propriilor interese de securitate națională, trebuie să demonstrăm solidaritate cu partenerii noștri europeni. (...) România este și trebuie să rămână un stat generator de securitate în regiune, așa cum ne impune statutul de membru al Uniunii Europene și al NATO", a mai afirmat Gabriel Oprea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰