Ordonanţele de Urgenţă pe legile justiţiei şi procurorul european, publicate în Monitorul Oficial
Ordonanţele de Urgenţă privind legile justiţiei şi desemnarea procurorului european au fost publicate în Monitorul Oficial.
Ordonanţele de Urgenţă privind legile justiţiei şi desemnarea procurorului european au fost publicate în Monitorul Oficial.
Potrivit OUG care modifică legile justiţiei, procurorul general, şefii DNA, DIICOT, adjuncţii acestora şi şefii de secţii sunt numiţi la propunerea sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au începlinit funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Este scoasă cerinţa de vechime de 10 ani pentru aceştia.
Procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din parchete pentru care Preşedintele României face numirea, mai stabileşte actul normativ.
„Ori decâte ori Codul de procedură penală sau alte legi speciale fac trimitere la «procurorul ierarhic superior» în cazul infracţiunilor de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, prin acesta se înţelege procurorul şef al secţiei, inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţionalizării acesteia", mai prevede ordonanţa.
Ordonanţa prin care se modifică legile justiţiei a fost criticată vehement de opoziţie, dar şi de Secţia pentru procurori a CSM, DNA, DIICOT, procurorul general Augustin Lazăr şi asociaţiile magistraţilor. Inclusiv Comisia Europeană a cerut explicaţii în acest sens.
Ministrul Justiţiei a prezentat, la finalul şedinţei de Guvern de marţi, mai multe modificări realizate prin Ordonanţă de Urgenţă şi care privesc legile justiţiei. Astfel, funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public nu mai pot fi ocupate prin delegare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰