Antena Meniu Search
x

Pericei a dat României doi premieri: Iuliu Maniu şi Dacian Cioloş! Aceeaşi zi, 87 de ani distanţă

Pericei, judeţul Sălaj! Până mai ieri, comuna era cunoscută doar datorită cultivării cepei. Astăzi, este singura care a dat naţiunii doi prim miniştri: Iuliu Maniu şi Dacian Cioloş. Ambii au fost numiţi premieri pe 10 noiembrie. Maniu în 1928, Cioloş în 2015

Pericei, judeţul Sălaj! Până mai ieri, comuna era cunoscută doar datorită cultivării cepei. Astăzi, este singura care a dat naţiunii doi prim miniştri: Iuliu Maniu şi Dacian Cioloş. Ambii au fost numiţi premieri pe 10 noiembrie. Maniu în 1928, Cioloş în 2015

Are mai puţin de 4.000 de locuitori, însă era deja în Cartea Recordurilor pentru monumentul dedicat... cepei! Ieri, a mai realizat o performanţă de invidiat. Micuţa comună transilvăneană a dat României doi premieri.

Unul a rămas în istorie - IULIU MANIU!

Născut în satul Bădăcin, comuna Pericei, judeţul Sălaj, Iuliu Maniu avea să devină, de trei ori, prim ministrul naţiunii (noiembrie 1928-iunie 1930; iunie 1930-octombrie 1930; octombrie 1932-ianuarie 1933).

Pe fondul unei crize regale, când România a rămas o bună perioadă fără rege, dar şi pe fondul unei dispute intense între ardeleni şi munteni pe teme religioase, Maniu a reuşit să formeze o majoritate a PNŢ în Parlament şi să fie numit, la 10 noiembrie 1928, premierul României.

In această perioadă s-a ocupat de punerea în aplicare a numeroaselor legi şi mai ales cu caracter economico-social, dar n-a neglijat nici perspectiva politicii externe.

Guvernarea Maniu s-a caracterizat prin iniţierea unor proiecte de lege care să transpună în viaţă programul şi doctrina Partidului Naţional Ţărănesc.

Totodată, Maniu a promovat o politică de continuitate, apreciind că România trebuie să fie un membru activ al Societăţii Naţiunilor, să contribuie la consolidarea Micii Înţelegeri şi a relaţiilor cu Marea Britanie şi Franţa.

Iată ce spunea Iuliu Maniu:

Cred, din tot sufletul meu, că numai întronând în ţara noastră un sistem de legalitate, moralitate şi de libertate pentru toţi, ea va putea să dăinuiască. Cred, nestrămutat, că idealul naţional, prin întregirea între hotarele de astăzi, nu este încă împlinit. Vai de naţiunea care nu este în stare să-fi fixeze noi fi noi ţinte nobile, idealuri măreţe, tot mai desăvârşite, demne de frământări, de lupte, de jertfe şi de martiri. Viitorul este al unităţilor mari sociale fi economice, fie că ele se numesc State, Confederaţiuni, în materie politică, cooperative sau întovărăfii, în materia economică.

Statul român, mai curând sau mai târziu va trebui să facă parte din o astfel de unitate mare fi rolul lui în această perspectivă va depinde de modul cum a ştiut să se organizeze şi să se conducă până-n momentul acelei noi fi mari prefaceri. De la destoinicia sa de azi şi de la măsura în care va putea să-şi câştige autoritatea fi prestigiul, încrederea fi respectul vecinilor săi fi ai lumii civilizate în viitor, va depinde dacă Statul român va fi un obiect de târguiala, ori un factor hotărâtor, dacă va fi un centru al formaţiunii grandioase ce va veni, ori îşi va târî viaţa umilită - dacă o va mai avea - de pe o zi pe alta, din graţia altora fi servind pe alţii.

Cred, şi trebuie să creadă întreg neamul românesc, în măreaţa chemare a poporului românesc de a deveni în aceste părţi ale lumii, de-a lungul Dunării şi la Marea Neagră, centrul de gravitaţiune al unei formaţiuni puternice, mondiale, compusă din State fi popoare libere, în stare să-şi asigure existenţa lor naţională fi având forţe de a contribui la progresul culturii, ordinei şi propăşirii veşnic ascendente al civilizaţiei omeneşti...".

CELĂLALT ARE DE DOVEDIT MULTE - DACIAN CIOLOŞ!

Dacian Cioloş a fost numit, ieri, de către preşedintele Klaus Iohannis premier al României. Rămâne de văzut dacă îşi va pune amprenta în vreun fel asupra viitorului unei naţiuni "mâncate" de corupţie, minciună, furt şi egoism...

Declaraţia sa, 10 noiembrie 2015:

”Doresc să-i asigur pe toţi cei care ne privesc acum că voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru a mă ridica la înălţimea încrederii care mi-a fost acordată. Sunt conştient de faptul că trecem printr-o perioadă, cred eu, cheie pentru societatea românească, o perioadă în care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezenţă publică a Guvernului, în aşa fel încât să asigure puntea de legătură între diferite instituţii ale statului, şi aş spune mai precis: între politic şi între societate. Şi sunt conştient de faptul că acest lucru se aşteaptă de la viitorul Guvern, să fie în măsură să aibă urechea aplecată la cei care au idei nu doar pentru a ridica problemele cu care ne confruntăm, dar şi pentru a identifica soluţiile pentru a merge mai departe, şi în acelaşi timp să aibă acest Guvern înţelepciunea şi maturitatea să poată să lucreze cu Parlamentul, cu cei care sunt în măsură să ia deciziile care să ne permită să progresăm. Cred că acest mod de lucru ne va dovedi maturitate şi ne va permite să schimbăm ceea ce este de schimbat în societate.

Sunt conştient, totodată, că un an de zile este o perioadă lungă, dar în acelaşi timp scurtă. Este o perioadă lungă în sensul că n-o să ne putem limita doar la anumite acţiuni şi la anumite decizii strict administrative; pe de altă parte, este o perioadă prea scurtă pentru a declanşa şi pentru a finaliza reformele pe care foarte mulţi din societate le aşteaptă. Am intenţia, însă, să deschid Guvernul şi administraţia guvernamentală spre societate, să ascultăm şi să pregătim decizii împreună şi, totodată, în măsura în care Parlamentul va decide să dea mandat acestui Guvern, voi lucra îndeaproape cu Parlamentul, cu grupurile politice din Parlament, chiar dacă vorbim de un Guvern de tehnocraţi, pentru a progresa împreună pe proiectele pe care o să le propunem".

Coincidenţe izbitoare dintre cei doi PREMIERI:

- Au fost numiţi pe data de 10 noiembrie!

- La fel ca şi acum, Maniu a fost numit premier după o luptă împotriva Bisericii Ortodoxe din România. Disputa era la acea vreme aprinsă de romanii trasnilvaneni, care cereau ca şi Biserica Romano Catolică, care era majoritara în Transilvania, să fie considerată biserica neamului. În acest context, Iuliu Maniu, greco-catolic, nu a participat la încoronarea Regelui Ferdinand I de la Alba Iulia din 15 octombrie 1922, motivând că ceremonia religioasă a fost monopolizata de ortodocşi, iar Transilvania, implicit Alba Iulia, era dominată de religia greco-catolica, care cerea şi ea să fie reprezentată.

- Perioada pe care Maniu a prins-o la guvernare a fost, ca cea actuală, marcată de Marea Criză, fiind nevoit să întreprindă măsuri pentru a redresa ţară şi a reforma clasa politica suprasaturată până atunci de politrucii din capitală.

- Cei doi premieri se aseamănă şi din punct de vedere al studiilor. Ambii au studiat în străinătate. Dacian Ciolos este doctor în ştiinţe agricole la Universitatea din Montpellier, în timp ce Maniu a urmat studii la Budapesta şi Viena. De remarcat este faptul că cei doi au fost la liceu în Şimleu Silvaniei, iar primele cursuri universitare le-au urmat amândoi la Cluj-Napoca.

CITEŞTE ŞI Premieră în politica românească! O franţuzoaică, soţie de premier. Cine este Valerie Cioloş-Villemin

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri politice » Pericei a dat României doi premieri: Iuliu Maniu şi Dacian Cioloş! Aceeaşi zi, 87 de ani distanţă