Meniu
Search
x

Video Plafonarea preţurilor la energie. Promisiunile lui Florin Cîţu încing scena politică, în timp ce facturile continuă să crească. "N-a înţeles că a fost demis"

Abia demis, premierul face o nouă promisiune: va plafona preţurile la energie. Nu ştim cum şi nici când, mai ales că e nevoie de un Guvern cu drepturi depline pentru a adopta o ordonanţă de urgenţă. Declaraţia lui Florin Cîţu încinge şi mai mult spiritele pe scena politică. Şi PSD are un proiect pentru plafonarea preţurilor, ba chiar promite că-l va trece săptămâna viitoare prin Parlament.

De Mădălina Chiţac la 07.10.2021, 20:08
Vezi și

"Vă spun din capul locului că nu voi interveni pentru a plafona prețurile. Asta ca să fie foarte clar", declara, pe 31 august 2021, Florin Cîţu, premier interimar. Apoi, pe 6 octombrie, acesta spunea că "vom susține plafonarea prețurilor la energie la prețurile pe care le vedem în această perioadă". I-a luat o lună premierului, acum demis, ca să se răzgândească. Nu voia, dar acum vrea plafonare. Cum anume, nu prea ştie nimeni. Aşa că, între timp, se fac presupuneri. 

"Plafonarea înseamnă că nu permit furnizorului să vândă peste un anumit preţ. Şi dacă el are costul de achiziţie al energiei şi gazelor peste acest preţ, diferenţa este acoperită de la bugetul de stat", explică Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE. "Se pot limita preţurile imediat la nivelul din 2020 plus un 15% şi cu asta basta. Toate contractele făcute pe piaţa liberă nu pot să încalce legea. Evident se fac acte adiţionale, se reduc preţurile la nivelul legii", spune Ionut Purica, expert în energie. "Trebuiau să se gândească din timp. Nu să se certe partidele între ele. Aiurea. De ce? Pentru ciolan? Pentru noi au fost aleşi", comentează un cetăţean.

Preţurile la gaze şi energie electrică, în creştere

Plafonarea s-ar putea stabili prin ordonanţă de Guvern. Doar că acest guvern e interimar, deci nu poate face da ordonanţe. Aşa că românii mai aşteaptă marea plafonare. Până atunci însă, preţurile la gaze şi energie electrică tot cresc. Numai în ultimul an energia electrică s-a scumpit cu 25%, iar gazele cu 20%. "Sunt foarte multe familii în România care nu-şi permit o factură de 300-400 de lei la lumină", povesteşte un român. 

Pe acelaşi subiect

Constanţa Antoni locuieşte în Viena de 30 de ani. "Eu plătesc 100 de euro la 65 de metri pătraţi. statul te ajută. Mergi şi spui ce problemă ai. Şi atunci dânşii consideră că trebuie să fii ajutat. Eu nu pot să-mi imaginez cum puteţi să trăiţi".

În timp ce Florin Cîţu face promisiuni, Marcel Ciolacu dă vina pe el că proiectul PSD în acest sens e blocat. "Cîţu nu dă avizul de două săptămâni, avizul Guvernului, legea cu plafonarea nu a intrat în circuit. Luni, în schimb, veţi vedea că o să deblocăm legea şi la Senat", a declarat Marcel Ciolacu. "Sunt de acord cu plafonarea preţurilor la energie acum, pentru această iarnă. Dar decizia este, evident, în altă parte", spune Klaus Iohannis.

Politologii spun că afirmaţia premierului demis vine pentru a câştiga capital de imagine. "O declaraţie care probabil a fost făcută în calitate de preşedinte de partid. Dacă e dată din perspectiva unui prim-ministru înseamnă că domnul Cîţu nici măcar n-a înţeles că a fost demis", precizează Andrei Ţăranu, politolog. Până se va lua decizia plafonării, e nevoie de o reglementare a întregii pieţe de energie. Numai luna trecută ANPC a sancţionat 38 de firme din energie pentru majorări de tarife peste valorile din contracte. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » Plafonarea preţurilor la energie. Promisiunile lui Florin Cîţu încing scena politică, în timp ce facturile continuă să crească. "N-a înţeles că a fost demis"

Breaking News

Trupele ucrainene au încercuit orașul Lîman

Trupele ucrainene au încercuit orașul Lîman