Politic

Plan de Relansare Economică anunțat de Guvern. Ajutoare de stat de 1,5 mld.lei pe an pentru investiţii noi și măsuri de protecție socială

De Ana Maria Ghiarasim. Publicat pe 01.07.2020 la 10:48 Actualizat pe 01.07.2020 la 18:27

Guvernul a publicat Planul Național de Investiții și Relansare Economică, un program amplu care pune accent pe investiții, digitalizare și stimulare a capitalului autohton, mai degrabă decât pe consum.

Plan de Relansare Economică anunțat de Guvern

Plan de Relansare Economică anunțat de Guvern

Mediafax Foto / Eduard Vinatoru via Hepta

 • Guvernul propune un model de creștere economică bazat pe investiții, digitalizare și stimularea capitalului autohton.
 • În plans sunt prevăzute și măsuri de protecție socială, printre care și vouchere pentru copiii care provin din familii cu venituri mici.

Potrivit documentului, obiectivul noului model de dezvoltare economică promovat de Guvern este realizarea convergenţei cu economiile europene, astfel încât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media Uniunii Europene, în următorii 5 ani.

#ObservatorUpdate Live: Klaus Iohannis şi Ludovic Orban susţin o conferinţă de presă, în care prezintă Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică.

Publicată de Observator pe Miercuri, 1 iulie 2020

Pentru anul 2020, Guvernul se așteaptă la PIB redus cu 1,9%, unde sunt luate în considerare efectele pandemiei COVID-19, și anunță că o revenire a pandemiei va afecta perspectivele de creștere și va cauza daune semnificative companiilor și locurilor de muncă.

Riscurile asupra dinamicii economice sunt preponderent de natură externă, economia României fiind strâns dependentă de situaţia schimburilor comerciale cu Zona Euro la nivelul unor activităţi din industrie cu valoare adăugată ridicată.

”Probabilitatea unei reveniri cu întârziere a activităţii industriale va fi principalul factor care ar putea conduce la o dinamică negativă a PIB-ului în ultimele două trimestre, concomitent cu o scădere mai accentuată la nivel anual. O revenire a pandemiei va afecta perspectivele de creștere și va cauza daune semnificative companiilor și locurilor de muncă, ceea ce reclamă un stimulent fiscal și economic rapid și direcționat, coordonat la nivel național și la nivelul Uniunii Europene, pentru a limita efectele crizei și pentru a impulsiona relansarea economică”, se arată în document.

Principalele măsuri din Planul de Relansare Economică

Programe de susținere și protejare a locurilor de muncă

1. Plata șomajului tehnic de până la 75% din salariu mediu brut pe lună de la bugetul de stat pentru angajații companiilor afectate de criză și pentru alți profesioniști cu activitatea întreruptă temporar (1,3 mil. beneficiari/ Impact: 4 mld. lei)

Numărul total de suspendări ale contractelor de muncă ca efect al pandemiei de SARS CoV-2 a fost de 1.495.111 în perioada 16.03.2020 – 01.06.2020.

2. Plata șomajului tehnic de către Guvern a salvat locurile de muncă și veniturile românilor în perioada de criză, cu efecte benefice pentru susținerea consumului din economie și pentru disponibilitățile de capital ale companiilor.

La data 15.03.2020, numărul total al contractelor de muncă active era de 6.547.962, iar la data 01.06.2020 numărul contractelor de muncă active era de 6.439.494.

3. Începând cu 1 iunie, pentru reluarea activității angajaților care au fost în șomaj tehnic pentru cel puțin 15 zile, Guvernul susține 41,5% din salariul brut pentru o perioadă de 3 luni (cca. 750.000 beneficiari/ Impact – 3,35 mld. lei).

Granturi de sprijin pentru repornirea întreprinderilor, capital de lucru și investiții

Granturi de sprijin pentru microîntreprinderi: Valoare grant: 2000 Euro/SRL fără salariați; Toate domeniile; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, chirii, utillități; Număr beneficiari: 50.000; Buget: 100 mil. euro

Schema de ajutor pentru activități de comerț și servicii afectate de Covid-19: Finanțarea chiriilor pentru perioada în care desfășuararea activității comerciale sau a serviciilor prestate a fost afectată pe perioada stării de urgentă sau de alertă: valoarea chiriei/beneficiar/lună, pentru o perioadă de 3 luni. Buget: 160 mil. lei.

Capital de lucru pentru repornirea activităților economice pentru IMM-uri: Valoare grant: max. 125.000 Euro; Domenii: HoReCa, turism, transporturi, evenimente; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, echipamente; Buget: 350 mil. euro.

Granturi pentru investiții și pentru reconversia economică a IMM-urilor: Valoare grant: 50.000 – 200.000 Euro; Domenii: Industria sanitară, farmaceutică, alimentară, auto, IT, energie, construcții, transport, turism, confecții; Cheltuieli: producție, achiziția de echipamente, utilaje, tehnologii; Buget: 550 mil. euro.

Programe de finanțare nerambursabilă pentru IMM-uri

Granturi pentru investiții pentru microîntreprinderi prin supracontractarea proiectelor din lista de rezervă din Programul Operațional Regional – Axa 2.1:

- Grant: max. 200.000 euro; Buget alocat: 117 mil. euro; Supracontractare: 130 mil. euro;

Granturi pentru creșterea competitivității IMM-urilor prin alocarea suplimentară de fonduri prin Programul Operațional Regional – Axa 2.2:
- Grant: 200.000 – 1.000.000 euro; Buget (alocare inițială și supracontractare): 450 mil. euro

Granturi pentru dezvoltarea IMM-urilor prin finanțarea investițiilor mari în creșterea productivității prin Programul Operațional Regional:
- Grant: 2.000.000 – 6.000.000 euro; Buget(alocare inițială și supracontractare): 550 mil. euro

Granturi pentru inițiative antreprenoriale și digitalizare

Granturi pentru start-up-uri pentru studenți în domenii competitive și inovative:
- Valoare grant: 40.000 euro/2 locuri de muncă create până la 100.000 euro/5 locuri de muncă create. Domeniile de activitate prevăzute în Strategia Națională de Competitivitate a României și în Strategia de Cercetare Dezvoltare Inovare; Buget: 150 mil. euro

Granturi pentru digitalizarea IMM-urilor
- Valoare grant: 30.000 euro/proiect până la 100.000 euro/ proiect; Cheltuieli: echipamente IT, automatizarea echipamentelor industriale, automatizarea fluxurilor tehnologice; Buget: 150 mil. euro

Star-Tech Innovation (Noul program Start - UP)
- Obiectivul schemei este finanțarea start-up-urilor inovative prin granturi de o valoare estimată la 42.000 euro. Beneficiari: aproximativ 7000 de noi IMM-uri

Finanțarea programelor de educație digitală a angajaților pentru IMM-uri
- Valoare grant: 30.000 euro/proiect până la 100.000 euro/ proiect; Buget: 30 mil. euro

Programe de finanțare pentru investiții noi

Schema de ajutor de stat pentru investiții noi (greenfield)

Obiectiv: Stimularea și atragerea investițiilor noi cu impact major în economie prin finanțarea de proiecte de investiții, inclusiv investiții de tip greenfield.
Valoare ajutor de stat: max. 37,5 mil. euro/investiție; Buget alocat: 1,5 miliarde lei anual până în 2023.

Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională
Obiectiv: granturi pentru dezvoltarea regională prin realizarea de investiții care determină crearea de noi locuri de muncă.
Valoare ajutor de stat: max. 37,5 mil. euro/investiție; Buget alocat: 450 mil. lei anual până în 2025.

Sunt prevăzute și măsuri de protecție socială, printre care vouchere pentru masă caldă pentru persoane în vârstă, vouchere pentru copiii care provin din familii cu venituri mici și pachete pentru persoanele vulnerabile.

Ce investiții promite Guvernul în transport

Rutier: Finalizarea lucrărilor de infrastructură aflate în implementare - 407,3 Km de autostrăzi și drumuri expres. Cost estimat: 4,3 miliarde euro.

- Sibiu – Pitești (Loturi 1, 4, 5), Craiova – Pitești, Autostrada Transilvania (Suplacu de Barcău – Borș), Sebeș - Turda, AO:Inelul de Sud București, Varianta de ocolire Bacău, Podul peste Dunăre de la Brăila.
- Conectarea cu autostrăzi a provinciilor istorice ale României și cu rețelele de transport pan-europene, prin demararea lucrărilor la aproximativ 3.000 de km de autostrăzi și drumuri expres. Perioada: 2020 – 2030. Cost estimat: 31 miliarde euro.
- Sibiu – Pitești (Loturi 2, 3), Autostrada Transilvania: Nădășelu – Suplacu de Barcău, Autostrada Unirii: Tg. Mureș - Iași – Ungheni, A3: Ploiești – Comarnic – Brașov, A7: Ploiești– Suceava – Siret, AO: Inelul de Nord București; București – Alexandria – Craiova - Lugoj, Buzău/Focșani - Brăila – Galați, Măcin – Tulcea – Constanța; Transregio Gilău – Cluj N. – Apahida

Feroviar: Investiții în cca. 3.000 km de cale ferată, în perioada 2020 – 2030, cu un cost estimat de aproximativ 18 miliarde euro
- Finalizarea reabilitării liniei ferate pe traseul Frontieră-Curtici-Simeria, parte componentă a Coridorului IV pan-european, pentru circulația trenurilor cu o viteză maximă de 160 km/h.
- Proiecte noi de modernizare a căii ferate în scopul asigurării obiectivelor de conectivitate: Ploiești-Suceava-Dărmănești, București-Craiova-Timișoara-Arad, Suceava-Cluj Napoca, Buzău-Fetești, Port Constanța-Palas, Predeal-Brașov, Centura feroviară a Municipiului București, Cluj Napoca-Episcopia Bihor
- Tren metropolitan Nădășelu – Baciu – Cluj-Napoca – Apahida – Jucu – Bonțida.

Metrou: Dezvoltarea noilor magistrale și extinderea magistralelor existente
- Finalizare lucrări M5, lansare M6 – tronsonul Gara de Nord – 1 Mai – Aeroport Otopeni, M4 – tronsonul Gara de Nord – Gara Progresu, extensie M2 Pipera – Petricani și Berceni – Linia de Centură Sud
Metrou Cluj Napoca - Magistrala: Gilău – Florești – Cluj-Napoca
Naval: Investiții totale de 4,3 mld. euro
- Modernizarea și extinderea infrastructurii porturilor maritime și fluviale, cu accent pe Portul Maritim Constanța
- Lucrări de dragaj, de exploatare, consolidări și alte investiții pentru asigurarea navigației pe tot parcursul Dunării, pe tot timpul anului

Aerian: Investiții totale de 2,9 mld. euro
- Extinderea și construirea de terminale pentru pasageri, cât și de zone cargo. Crearea de legături inter-modale între infrastructura aeriană, feroviară și rutieră.

Investițiile promise de Guvern în Sănătate

Construirea primelor 3 spitale regionale în perioada 2021 - 2027, cu o valoare totală de 1,64 miliarde euro:

- Spitalul Regional de Urgență Cluj - 539,59 milioane euro;
- Spitalul Regional de Urgență Iași - 500,35 milioane de euro;
- Spitalul Regional de Urgență Craiova - 602,73 milioane euro.

Programe de investiții locale în sistemul sanitar pentru perioada 2021-2027, cu un buget de aproximativ 17,5 miliarde lei prin construirea/modernizarea/reabilitarea a:

- 1.450 de centre medicale în mediul rural;
- 25 spitale județene;
- 110 spitale orășenești.

În articolul

Plan de Relansare Economică anunțat de Guvern. Ajutoare de stat de 1,5 mld.lei pe an pentru investiţii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Trending

Gina Pistol și Smiley vor deveni părinți: "Noi acum înseamnă 3". Ce sex are copilulpe a1.ro
Liviu Vârciu și Anda Călin au făcut un anunț important. Ce au răspuns când au fost întrebați dacă își mai doresc un copilpe a1.ro
Bianca Drăgușanu are o soră complet diferită. Cum a fost pozată recent frumoasa Oanape a1.ro
Alexandra Macesanu este vie. Gheorghe Dinca a anuntat azi cine sunt cei patru rapitori ai fetei si unde se afla tanararape spynews.ro
Antonia a apărut pe Internet cu burtica de gravidă! Cântăreața a luat prin surprindere pe toată lumea! / FOTOpe spynews.ro
FOTO | Gianina este cea mai frumoasă asistentă medicală din România. La 40 de ani, se mândreşte cu peste 10 titluri de misspe antenasport.ro
Lovitură teribilă pentru Mario Iorgulescu, la un an de la accidentul în care a murit un tânăr de 24 de anipe antenasport.ro
Chefi la cuțite | Sezonul 8pe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
17 artiști care au pretenții exagerate de la staff-ul lorpe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
Băutura care ajută bolnavii de cancer colorectal - Și tu o consumi zilnic și nu știai cât e de benefică. Medic: ”Consumul nu e deloc nociv”pe antena3.ro
Mihai Gâdea: Este o super bombă! Avocatul primarului Dan Tudorache: Nu mai putem face niciun demers!pe antena3.ro
Ce salariu au, de fapt, controlorii de trafic de la RAR?pe cars.ro
Ce fac părinții iresponsabili din SUA: Își trimit la școală, deliberat, copiii confirmați cu noul coronaviruspe jurnalul.ro
Horoscop octombrie 2020. Luna octombrie este despre schimbări și energie pozitivăpe jurnalul.ro

urmează pe observator

Inedit • ieri la 23:40

3.300 de euro, premiu pentru cel mai haios animal din lume

 • 40 de animale au rămas în cursa pentru marele premiu.
Politic • ieri la 23:39

PSD ar putea cere renumărarea voturilor în București

 • Gabriela Firea a invocat nereguli la numărătoarea voturilor
 • PSD verifică toate documentele și ar putea cere o renumărare a voturilor
Extern • ieri la 23:36

Românii care au furat cărți de milioane de lire sterline își află sentințele

 • Românii au furat cărți rare, evaluate la 2,5 milioane de lire sterline.
Monden • ieri la 23:28

Celebrul bucătar Salt Bae, obligat să-și închidă restaurantul din Boston

 • Salt Bae are zeci de milioane de urmăritori pe Instagram.
Alegeri locale 2020 • ieri la 23:21

Un candidat din Piatra Olt anunță că a votat atât el, cât și familia, dar procesul verbal a fost încheiat cu zero voturi

 • Rezultatul pentru alegerea consilierilor locali ar fi fost zero, deși candidatul a votat
 • El întreabă autoritățile dacă este normal așa ceva
Extern • ieri la 23:08

Țări din Europa pregătesc restricții pentru combaterea epidemiei de coronavirus

 • Cehia și Slovacia reintroduc starea de urgență.
 • Spania este cea mai afectată țară de coronavirus din Uniunea Europeană.
Vezi toate știrile noi