Moţiunea de cenzură va fi citită joi în Parlament. Ludovic Orban şi Anca Dragu au convocat Plenul Reunit al celor două Camere
Ludovic Orban şi Anca Dragu, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, au trecut peste Birourile Permanente şi au convocat plenul Parlamentului pentru a fi citită moţiunea de cenzură.
Luând în considerare convocarea Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului în datele de 3, 4, 6 şi 7 septembrie, în vederea stabilirii calendarului dezbaterii moţiunii de cenzură care însă nu s-a putut realiza din cauza lipsei cvorumului de şedinţă, Ludovic Orban şi Anca Dragu au decis convocarea plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru prezentarea moţiunii de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR.
Moţiunea de cenzură va fi citită în plen joi, de la ora 16:00.
Surse politice au declarat pentru Osbervator că echipa din spatele premierului Florin Cîţu doreşte să blocheze din nou moţiunea de cenzură, de data aceasta cu o sesizare la Curtea Constituţională a României. Conform informaţiilor obţinute de reporterul Obsevator Larisa Bernaschi, PNL vrea că Guvernul să facă sesizare pentru conflict între Guvern şi Parlament.
Anunţul făcut de Ludovic Orban şi Anca Dragu
Cei doi preşedinţi ai Parlamentului îşi argumentează decizia de a convoca şedinţa de plen reunit pe faptul că Birourile Permanente Reunite (BPR) au eşuat în patru şedinţe succesive să facă acest lucru.
De asemenea, Orban şi Dragu invocă mai multe decizii ale Curţii Constituţionale.
Decizia CCR nr.1525/2010:
- împiedicarea prezentării şi refuzul de a dezbate o moţiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituţiei, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilităţii opoziţiei parlamentare de a cenzura şi controla deciziille guvernamentale de angajare a răspunderii.
Decizia CCR 609/2020:
- Se consideră că lipsa unei sancţíuni exprese în conţínutul textului constituţional pentru nerespectarea termenului nu poate conduce la concluzia că dezbaterea ~i votul moţiunií de cenzură pot avea loc oricând, întrucât, astfel cum a arătat ~i Curtea Constituţională, aceasta atrage caracterul íluzoriu al instrumentului juridic ~ în cele din urmă, lipsa de eficienţă, în măsura în care actualitatea acestuia este afectată de trecerea timpului (...) Astfel, în cel mult 5 zile de la data depunerii, moţiunea de cenzura trebuie prezen tata în şedinţa comună a celor două Camere (...) iar după 3 zile de la prezen tare trebuie dezbătută şi votată
”În conformitate cu art. 14 alin.(1) şi având în vedere prevederile art.94 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului convoacă plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului în data de joi, 9 septembrie 2021, ora 16.00”, se mai arată în decizia emisă de Ludovic Orban şi Anca Dragu.
Patru şedinţe ale BPR fără cvorum
Birourile Permanente reunite ale celor două Camere au fost convocate până acum de trei ori, vineri seara, sâmbătă şi luni, însă de fiecare dată moţiunea de cenzură nu a putut fi dezbătută din lipsă de cvorum.
La şedinţa de luni, reprezentanţii PNL au introdus pe ordinea de zi şi o cerere pentru înfiinţarea unei comisii care să analizeze validitatea semnăturilor de pe moţiunea de cenzură, moment la care reprezentanţii PSD au părăsit şedinţa. Cererea pentru analizarea semnăturilor a fost respinsă la vot, cu 9 voturi pentru, 7 împotrivă şi 2 abţineri, dintre care una chiar a preşedintelul PNL Ludovic Orban, care a explicat că nu poate accepta "o propunere care nu are bază regulamentară şi constituţională, care amână demersul cu două săptămâni şi care trimite la analiză către o comisie care nu are competenţe în acest sens", pentru care nu a votat împotrivă doar pentru că fusese iniţiată de un coleg de-ai săi.
O nouă şedinţă a Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere a fost convocată pentru marţi. Indiferent de ceea ce se întâmplă acolo, Ludovic Orban va informa Guvernul despre depunerea unei moţiuni de cenzură, care în termen de cinci zile va fi dezbătută în Parlament. Nici această a patra şedinţă nu a avut cvorum.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰