Antena Meniu Search
x

Video Pragul pentru abuzul în serviciu, eliminat. Plenul Camerei a adoptat proiectul de modificare a Codului Penal

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 191 de voturi "pentru", 66 "împotrivă" şi 12 abţineri, proiectul de lege care modifică Codul penal şi vizează abuzul şi neglijenţa în serviciu, în forma Guvernului, informează Agerpres.

de Redactia Observator

la 05.04.2023, 13:45

Vezi și

În această formă este eliminat pragul de la care se consideră infracţiune pentru abuz în serviciu, aşa cum a decis marţi Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, care a dat raport de adoptare formei venite de la Guvern pentru acest proiect.

168 de deputaţi au votat "pentru", 75 au fost "contra", iar 20 dintre ei s-au abţinut. Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.

Se renunță la pragul de 250.000 de lei pentru incriminarea abuzului în serviciu

Parlamentul a aprobat, miercuri, modificarea codurile penale. Potrivit, proiectelor votate, deputații au renunțat la stabilirea unei prag pentru abuzul în serviciu și au păstrat posibilitatea folosirii ca probe a interceptărilor făcute de servicii în cazul mai multor infracțiuni, informează Mediafax.

Pe acelaşi subiect

Președintele Comisiei Juridice, Laura Vicol, a anunțat marți, în ședința comisiei, că sunt retrase toate amendamentele și vor fi eliminate și modificările făcute de Senat. Concret, se renunța la pragul de 250.000 de lei pentru incriminarea abuzului în serviciu, introdus la Senat și renunțat la modificarea prin care erau eliminate probele pe baza interceptărilor SRI în cazurile de corupție.

„Am fost sunată de toți reprezentanții guvernului, care au cerut să rămânem la forma inițială trimisă de Ministerul Justiției”, a spus Vicol. „Față de dezbaterile din ultimele zile și numeroase întrebări, doresc să precizez că susțin aceste proiecte în forma adoptată de Guvern pentru că se încadrează în linia Constituției”, spune în plen ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. Proiectul de modificare a Codului de procedură penală, care se prevedea în varianta votată de Senat eliminarea probelor pe baza interceptărilor SRI în cazurile de corupție, a fost primit 168 voturi „pentru”, 70 „împotrivă” și 20 de abțineri.

„V-ați gândit să reintroduceți SRI în anchetele penale. Eu vă sfătuiesc, la câte telefoane ați avut, la câte pauze ați avut și la câte răzgândiri ați avut, vă cer pauză de 30 de minute să mai dați telefoane să știți cum să votați. Deci solicit pauză de 30 de minute”, a spus George Simion. Cererea liderului AUR nu a fost aprobată.

„Proiectul acesta nu se referă la niciun prag. E jalon în PNRR. Promisiunile au fopst deșarte pentru că în cele două proiecte se regăsesc foarte multe vulnerabilități, foarte multe elemente de neconstituționalitate. E inadmisibil ce s-a întâmplat în Comisia Juridică. Din punctul meu de vedere, raportul e la limita săvârșitrii infracțiunii de fals intelectual. Dna Vicol a supus la vot respingerea amendamentelor adoptate de în Senat. O aberație. Multe decizii CCR au fost avute în vedere. Legea e de punere în aplicare cu deciziile Curții”, a afirmat Ion Stelian (USR).

Modificarea Codului penal a obținut 191 voturi „pentru”, 66 „împotrivă” și 12 abțineri. „Au trecut câțiva ani și dl. Iohannis nu mai vede elefanții din clădire, nu mai vede problemele din Justiția penală. Dl Predoiu a trimis un secretar de stat. Este absent. Și-a legat singur șireturile, a încurcat pe toată lumea, a indus în eroare o țară întreagă și a jucat alba-neagra ca la colțul străzii. (...) Că puneți prag, că nu puneți... Ce rezultă din votul Parlamentului va fi în folosul infractorilor”, menționează Stelian Ion.

„E haos rău de tot în coaliție. Nici nu v-ați decis, nici măcar acum, ce o să faceți. Aveți voturi, nu aveți voturile, băgați SRI... Aceste proiecte au toată șansa să nu treacă. Fiecare vot al deputaților din sală contează. Vă sfătuiesc, dacă vă opuneți acestei idioțenii... nu poți să faci lucrul ăsta neconstituțional”, apreciază lșiderul AUR, Geoge Simion.

Andrei Lupu (REPER) i-a felicitat pe parlamentarii coaliției că s-au „speriat și făcut pași înapoi”. „Eu vă felicit că v-ați speriat și ați făcut pași înapoi. Sunt convins că nu v-ați speriat destul de tare. Veți merge spre liderii dvs, vă veți reorganiza și veți reveni. E clar că ceea ce s-a întâmplat în Comisia Juridică încalcă procedura parlamentară. Sunt convins că veți contesta în instanță aceste proiecte”, încheie Andrei Lupu (REPER).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Pragul pentru abuzul în serviciu, eliminat. Plenul Camerei a adoptat proiectul de modificare a Codului Penal