Antena Meniu Search
x

Premierul Ciolacu vrea ca giganţii de la Lockheed Martin să investească în România. Ce speră să obţină şi de la Google

Premierul Marcel Ciolacu şi-a petrecut ultima zi la Washington discutând cu reprezentanţi importanţi din mari companii ale industriilor apărării şi tehnologiei, precum Lockheed Martin şi Google. Astăzi, şeful Guvernului ajunge în New York, unde va avea întrevederi cu alţi înalţi oficiali americani.    

de Redactia Observator

la 06.12.2023, 13:45

Vezi și

Premierul s-a întâlnit, ieri, la Washington, cu reprezentanţii Lockheed Martin, gigantul american din industria de apărare, dar şi cu şefii companiei Google.

Florentina Lazăr, reporter Observator: La întâlnirea cu reprezentanţii companiei Google, delegaţia română şi-a exprimat intenţia ca gigantul tehnologic să investească în ţara noastră aşa cum a făcut-o şi în alte state europene şi să creeze un centru de date. Asta ar însemna mii de locuri de muncă pentru români. 

Marcel Ciolacu a avut întâlniri şi cu senatori dar şi cu membri ai Camerei Reprezentanţilor, iar temele abordate au fost legate de securitatea în zona Mării Negre, dar şi investiţiile americane în industra de apărare din ţara noastră.

Florentina Lazăr, reporter Observator: Investiţiile americane în industria de apărare a ţării noastre depind de votul Congresului, tocmai de aceea Marcel Ciolacu a ajuns la Capitoliu pentru a purta discuţii în perioada în care, în Statele Unite, se decide bugetul pentru anul următor. 

Pe acelaşi subiect

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că un subiect discutat cu reprezentanţii Lockheed Martin vizează realizarea unui "joint venture" cu compania americană pe teritoriul României privind mentenanţa şi reparaţiile capitale la avioanele F16.

"Ştim cu toţii de programul de training al piloţilor, în primul rând români, dar şi ucraineni, împreună cu Olanda şi cu compania Lockheed Martin. A fost normal că am avut o vizită astăzi de dimineaţă şi discuţii, fiindcă totul s-a realizat, cred că şi datorită domnului ministru al apărării, domnul Angel Tîlvăr, foarte repede, tot demersul a durat câteva luni şi deja este operaţional acest program. Am discutat ca pentru mentenanţele la F-16, în momentul acesta, şi reparaţiile capitale să se facă un joint venture, pe teritoriul României. Deja există o colaborare cu Lockheed Martin pentru sistemul de mentenanţe, dar dorim să extindem un pic aria de interes", a afirmat Marcel Ciolacu.

Şeful Guvernului contează pe sprijinul Congresului american pentru includerea României în Programul Visa Waiver. Dacă acest lucru se va îndeplini, americanii îi vor primi cu braţele deschise pe români. Însă părerile lor sunt împărţite.

Când am putea merge în SUA fără vize

Bărbat: Eu cred că oricine vrea să vină în America ar trebui să fie liberi să vină în America şi să îşi obţină vizele, atâta timp cât fac ce e bine. 

Bărbat: Eu cred că este o idee bună să se elimine viza pentru români, pentru că e o ţară europeană în dezvoltare. Îmi amintesc un jucător bun din România, Hagi, este cel mai bun jucător.

Femeie: Toată lumea ar trebui să aibă o viză ca să vină aici, chit că este viză pentru muncă sau de oricare. Dar toată lumea ar trebui să o facă într-un mod corect, nu doar să intre direct, să sară gardul. 

De la Washington, Marcel Ciolacu a plecat cu un autocar spre New York, unde va avea întrevederi cu alţi înalţi oficiali americani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri politice » Premierul Ciolacu vrea ca giganţii de la Lockheed Martin să investească în România. Ce speră să obţină şi de la Google