Antena Meniu Search
x

Update PSD a votat demararea negocierilor cu PNL şi vrea modificarea Constituţiei: preşedintele României să fie ales de Parlament

Liderii PSD au stabilit mai multe condiţii pentru a intra la guvernare alături de PNL, printre acestea fiind modificarea structurii guvernului, dar şi a Constituţiei României, astfel încât ţara noastră să devină republică parlamentară.

de Redactia Observator

la 08.11.2021, 14:56

Presedintele ales, Klaus Iohannis (D) si presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, isi strang mainile inaintea inceperii ceremoniei depunerii juramantului in plenul Parlamentului, sambata 21 decembrie 2019.
Dacă devine republică parlamentară, rolul preşedintelui României ar fi unul decorativ - Hepta / Mediafax Foto / Alexandru Dobre

UPDATE 12:45. Conducerea PSD a votat în unanimitate să demareze negocierile pentru formarea unui guvern cu PNL-UDMR şi minorităţi. Decizia a fost luată în Consiliul Naţional al Partidului Social Democrat care s-a reunit luni, de la ora 11.00. 

Într-o conferinţă de presă organizată la finalul CN al PSD, Sorin Grindeanu a prezentat principalele condiţii pe care social-democraţii le au.

  • PSD va începe negocierile cu PNL, UDMR şi minorităţi. Vor fi 4 echipe de negociere - una la nivel politic, o echipă pe programul de guvenrare, o echipă pe modificarea Constituţiei;
  • Florin Cîţu nu mai poate să fie premier într-un Guvern care are în componenţă PSD. PSD consideră că etapa Florin Cîţu premier a fost depăşită de ceva vreme;
  • În toată această perioadă pe noi ne-a interesat în primul rând să venim cu măsuri care să ducă la gestionarea crizelor pe care le traversează acum România, fie că vorbim de o criză sanitară, economică şi una socială;
  • Eu cred că România are nevoie rapid de un Guvern. Cred că românii s-au săturat şi au nevoie de un Guvern cu puteri depline care să gestioneze aceste crize;
  • Noi credem că acea Constituţie s-ar putea să nu mai corespundă necesităţilor României din acest timp;
  • E normal să abordăm şi acestă componentă; Trebuie să avem o discuţie serioasă între parteneri serioşi;

Printre măsurile ce vor propuse de PSD în programul de guvernare se numără: testarea extinsă şi vaccinarea, restabilirea încrederii în autorităţi prin aducerea specialiştilor în sănătate, măsuri legislative pentru combaterea pandemiei, a precizat Grindeanu. 

Pe acelaşi subiect

Principalele modificări la pensii, salarii şi alocaţii

Majorarea pensiilor 

  • indexarea tuturor pensiilor cu 11% de la 1 decembrie 
  • Majorarea pensiei minime de la 800 lei la 1,000 lei 

Majorarea salariului minim 

  • 1 IANUARIE 
    • 2.300 lei la 2.550 lei pentru cei fără studii superioare 
    • 2.350 lei la 2.600 lei pentru cei cu studii superioare
  • 1 IULIE 
    • 2.550 lei la 2.740 lei  pentru cei fără studii superioare
    • 2.600 lei la 3.000 lei pentru cei cu studii superioare 

Majorarea alocaţiilor

  • 427 lei la 600 lei pentru copiii de pana in 2 ani 
  • 214 lei La 300 lei pentru cei mai mari de 2 ani

Ora 12:00 Social-democraţii au pregătit o listă de priorităţi pe care vor să le pună în aplicare imediat după ce ajung la guvernare, într-o formulă cu cei de la PNL, însă au stabilit şi mai multe condiţii pentru a ajunge acolo. Cea mai importantă este modificarea Constituţiei, de la republică semiprezidenţială la republică parlamentară, conform surselor News.ro.

Ce condiţii pune PSD pentru a intra la guvernare cu PNL

În primul rând, PSD îşi doreşte ca numărul de ministere să crească la 20, iar social-democraţii să primească jumătate, ca urmare a ponderii parlamentare. Restul ministerelor ar urma să fie împărţite între PNL şi UDMR. 

De asemenea, PSD e dispus să renunţe la funcţia de prim-ministru, cu condiţia să primească postul de vicepremier, numele vehiculate fiind Sorin Grindeanu şi Vasile Dîncu. Social-democraţii şi-au mai stabilit ca priorităţi Ministerul de Finanţe şi funcţia de secretar general al guvernului, două instituţii-cheie pentru activitatea Executivului. 

Ce înseamnă ca România să devină republică parlamentară

Dincolo de negocierea ministerelor, PSD va cere la discuţii modificarea Constituţiei, astfel încât România să treacă la republică parlamentară, în care şeful statului este ales de Parlament.

Practic, preşedintele ar avea doar un rol decorativ din 2024. 

La nivel social, PSD va propune creşterea salariului minim, majoritatea pensiilor şi a alocaţiilor de la 1 ianuarie. 

Principii la care PSD nu renunţă

  • parteneriat real între autorităţi şi mediul socio-economic care să formeze împreună mecanismul naţional care duce la luarea deciziilor în privinţa controlului pandemiei.
  • Măsurile cu impact pozitiv asupra sănătăţii publice, dar cu efecte negative asupra mediului economic şi social, însoţite de un pachet de măsuri în care trebuie stabilite clar perioada de aplicare, impactul şi instrumentele financiare de compensare a efectelor negative.
  • Restabilirea încrederii în autorităţi prin aducerea urgentă în prima linie a specialiştilor din sănătate şi respectarea recomandărilor lor profesionale. Este esenţială profesionalizarea funcţiilor publice cu atribuţii în combaterea pandemiei şi renunţarea la politrucii plasaţi în funcţii publice doar pe baza apartenenţei politice.
  • Măsurile legislative pentru combaterea pandemiei - bine delimitate temporal, nediscriminatorii şi să nu genereze injustiţie socială sau economică. Ele nu trebuie să pună în pericol funcţionarea sectoarelor vitale şi mai ales a sistemului de sănătate.
  • Susţinerea campaniei de vaccinare printr-o abordare onestă faţă de populaţie. Coerciţia să nu fie impusă demagogic prin diverse artificii legislative. Regândirea conceptului campaniei de informare privind vaccinarea, adaptarea acesteia pentru diversele categorii sociale, dar şi în funcţie de zonele ţării (rural-urban).

PNL are de ales între PSD şi USR

Biroul Politic Naţional al PNL se reuneşte luni pentru a lua o decizie în privinţa negocierilor cu USR şi PSD. Părerile sunt împărţite în PNL, pentru că nu toţi liberalii agreează alianţa cu PSD, mai ales având în vedere condiţiile puse. Unii sunt chiar radicali şi resping total varianta.

Liberalii din Cluj, Alba, Sibiu, Suceava, Mehedinţi, Timiş sunt favorabili unei guvernări alături de PSD, în timp ce cei din Dolj, Gorj şi din Capitală vor refacerea alianţei cu USR, a cărei condiţie principală ar fi ca Florin Cîţu să nu fie propunerea de premier.

Conducerile PNL şi PSD se reunesc, luni, pentru a stabili dacă vor forma o majoritate în Parlament şi se vor alia într-o formulă de guvernare. În ambele partide au avut loc discuţii, pe parcursul week-endului, iar social-democraţii au lucrat la un program de guvernare care să fie acceptat de liberali şi inclus într-un program comun.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » PSD a votat demararea negocierilor cu PNL şi vrea modificarea Constituţiei: preşedintele României să fie ales de Parlament