Raport MCV critic faţă de România. "Cerem României să suspende Legile Justiţiei"
Raportul MCV privind România a fost dat publicităţii de Comisia Europeană. Documentul e foarte critic privind progresele României în ceea ce priveşte justiţia. Concluziile raportului au fost prezentate de Prim Vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans.
Raportul MCV privind România a fost dat publicităţii de Comisia Europeană. Documentul e foarte critic privind progresele României în ceea ce priveşte justiţia şi lupta împotriva corupţiei. Concluziile raportului au fost prezentate de Prim Vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans.
La finalul şedinţei Comisiei Europene de la Strasbourg, Frans Timmermans a organizat o conferinţă de presă despre concluziile raportului MCV privind România şi Bulgaria.
"Regres în cazul României", spune raportul MCV
În timp ce Bulgaria a fost lăudată pentru progrese, în cazul României s-au adus critici.
"În timp ce unii paşi au fost făcuţi, evoluţiile din ultima perioadă au dus chiar la un regres în ceea ce priveşte reformele în justiţie", a declarat Timmermans.
"Cerem suspendarea Legilor Justiţiei"
Frans Timmermans a transmis că în raportul MCV, Comisia Europeană a adăugat 8 cereri pentru ca România să revină pe calea progreselor. Una dintre cereri se referă la Legile Justiţiei.
"Cerem României să suspende Legile Justiţiei. Ar trebui să fie revizuiască, conform recomandărilor făcute de Comisia Europeană şi de Comisia de la Veneţia", a spus Timmermans.
Critici privind revocarea şefilor instituţiilor anti-corupţie
De asemenea, Comisia Europeană şi-a arătat nemulţumirea faţă de procedurile de demitere ale şefilor de la DNA şi Parchetul General.
"Cerem suspendarea proceselor de demitere a şefilor instituţiilor anti-corupţie", a spus Prim Vicepreşedintele Comisiei Europene.
Nu se pune în discuţie articolul 7
În ciuda criticilor, Frans Timmermans a spus că nu e luată în calcul suspendarea dreptului de vot pentru România în Consiliul European, aşa cum menţionează articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene.
"Nu se pune în discuţie activarea articolului 7 în cazul României. Avem raportul MCV", a declarat Timmermans.
Bulgaria, lăudată în raportul MCV
Frans Timmermans a abordat problema raporturilor MCV începând cu Bulgaria. Guvernul de la Sofia a fost lăudat pentru progresele făcute şi a spus că multe dintre obiective au fost atinse. Astfel, oficialul european a vorbit chiar despre încetarea monitorizării MCV a Bulgariei în doar câteva luni.
"Dacă acest trend continuă, sperăm că monitorizarea Bulgariei va lua sfârşit până la finalul mandatului acestei Comisii Europene (în 2019, n.r.)", a precizat Timmermans.
Concluzie neplăcută pentru România
În final, Prim Vicepreşedintele Comisiei Europene a făcut o comparaţie în privinţa situaţiei din România şi a celei din Bulgaria.
"În timp ce în Bulgaria s-au făcut progrese, în România, din păcate, nu s-au făcut progrese, ba mai degrabă s-au înregistrat regrese!", a precizat Timmermans.
Concluziile raportului MCV au fost prezentate la nici măcar două ore după ce Parlamentul European a adoptat o rezoluţie privind statul de drept în România. Rezoluţia a trecut cu 473 de voturi "pentru", 151 "împotrivă" şi 40 de abţineri şi cere României să respecte recomandările Comisiei Europene, ale GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia.
- Acest articol a fost actualizat -
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰