România, criză politică fără precedent. Sorin Grindeanu formează un nou guvern, PSD iniţiază moţiune de cenzură

Publicat: 15.06.2017, 19:02.
Actualizat: 15.06.2017, 20:25

15 iunie 2017! E data unui război politic cum n-am mai văzut de mult în România. Ultima confruntare se dă luni, în Parlament, când social-democraţii îşi atacă prin moţiune de cenzură propriul Guvern. Premierul a rămas singur la Palatul Victoria, după ce a refuzat să plece şi l-a acuzat pe Liviu Dragnea că l-a mituit cu funcţii înalte în schimbul demisiei. Apoi a mutat neaşteptat: exclus din partid şi ameninţat cu moţiunea, Sorin Grindeanu l-a readus în Guvern pe Victor Ponta şi l-a uns om de bază - şeful SGG. Şi a spus că nu pleacă până când Iohannis nu numeşte un premier din PSD. Doar că în plină criză, preşedintele nu se implică. Cere în schimb rezolvarea ei. 

15 iunie 2017! E data unui război politic cum n-am mai văzut de mult în România. Ultima confruntare se dă luni, în Parlament, când social-democraţii îşi atacă prin moţiune de cenzură propriul Guvern. Premierul a rămas singur la Palatul Victoria, după ce a refuzat să plece şi l-a acuzat pe Liviu Dragnea că l-a mituit cu funcţii înalte în schimbul demisiei. Apoi a mutat neaşteptat: exclus din partid şi ameninţat cu moţiunea, Sorin Grindeanu l-a readus în Guvern pe Victor Ponta şi l-a uns om de bază - şeful SGG. Şi a spus că nu pleacă până când Iohannis nu numeşte un premier din PSD. Doar că în plină criză, preşedintele nu se implică. Cere în schimb rezolvarea ei.

Fierberea de pe scena politică se simţea cel mai bine, după orele prânzului, la sediul central al PSD. Înăuntru, Liviu Dragnea îi strângea din nou, la aceeaşi masă, pe liderii partidului. Afară, zeci de jurnalişti aşteptau răspunsuri.

Un ceas au durat discuţiile cu porţile închise. Şi, s-au finalizat cu două decizii tranşante. Social democraţii l-au exclus pe Sorin Grindeanu din partid. Şi, cum acesta a refuzat catregoric să elibereze fotoliul de la Palatul Victoria, s-ai hotărât să depună o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern.

Citește și:

Pentru a trece moţiunea de cenzură este nevoie de 233 de voturi. Coaliţia de Guvernare are 246 de voturi. Asta în timp ce Opoziţia formată din PNL şi USR are 141. Ca o ironie, potrivit unor surse, cele două formaţiuni nu ar vrea să voteze moţiunea, pentru a menţine stabilitatea politică. Iar UDMR, care are 30 de parlamentari, şi PMP, cu 26 de mandate, nu şi-au anunţat încă intenţia de vot.

În timp ce colegii de partid votau pentru moţiune, Sorin Grindeanu, încă prim ministru, a făcut propria mutare şi l-a numit pe Victor Ponta şef la Secretariatul General al Guvernului. Pentru că a acceptat funcţia, a fost şi el exclus din PSD. Fostul premier pare să fie singurul sprijin pe care îl mai are Grindeanu, după ce toţi miniştrii cabinetului său au demisionat în bloc. Chiar dacă au renunţat la funcţii, aceştia nu pot pleca imediat de la Palatul Victoria.

Demisiile trebuie întâi semnate de şeful Executivului care, pentru asta, are 15 zile la dispoziţie. Apoi, documentele trebuie trimise la Palatul Cotroceni.

Potrivit agendei oficiale, preşedintele Klaus Iohannis pleacă duminică la Berlin pentru o vizită oficială de 3 zile. Iar de aici, şeful statului va merge direct la Bruxelles pentru Consiliul European de vară. Aşadar, toată saptamana viitoare Iohannis lipseşte din ţară, ceea ce prelungeşte procedura privind demisiile miniştrilor. Rămas singurul membru al executivului, Sorin Grindeanu şi-a respectat programul oficial şi s-a întâlnit la prima oră cu prim-ministrul Landului Saxonia, Stanislaw Tilich, care l-a felicitat pentru decizia de a nu demisiona.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.