România a dat cu piciorul unei mari şanse. Premierul Japoniei a ocolit Palatul Victoria!
România a dat cu piciorul unei şanse care apare odată la o sută de ani. Premierul Japoniei, cel mai longeviv şef de Guvern din ţara Soarelui Răsare.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
România a dat cu piciorul unei şanse care apare odată la o sută de ani. Premierul Japoniei, cel mai longeviv şef de Guvern din ţara Soarelui Răsare, a ocolit astăzi Palatul Victoria. Omologul său nu-l mai putea primi, avea deja demisia scrisă. Shinzo Abe nu a venit singur la Bucureşti.
Oamenii de afaceri din a treia economie a lumii s-au văzut, totuşi, cu vicepremierul Paul Stănescu. Iar preşedintele Klaus Iohannis oferă, chiar la această oră, un dineu la Cotroceni în onoarea oaspetelui nipon.
Shinzo Abe a sosit în România la ora 13.30. Este pentru prima oară, în o sută de ani, când un şef al guvernului din Japonia vizitează ţara noastră.
Însoţit de o delegaţie numeroasă formată din oameni de afaceri, premierul nipon trebuia să se vadă cu omologul său român, pentru a stabili viitoare parteneriate economice. Peste noapte, însă, s-a trezit că nu mai are cu cine discuta.
Aşa că a preferat să viziteze Gradina Japoneza din parcul Herastrau, dar şi muzeul Satului, unde l-a intampinat ministrul Culturii. <firea in shareul de azi>
Între timp, vicepremierul Paul Stănescu încerca să repare în faţa oficialilor străini imaginea şifonată de a doua cădere a Guvernului PSD.
Stănescu a vorbit cu oamenii de afaceri despre podul suspendat peste Dunăre, în zona Brăila, care va fi construit şi de o companie japoneză, dar şi despre mai multe investiţii pe care niponii vor să le facă în România. Ar putea lucra şi la magistrala şase de metrou, care leagă Bucureşti de aeroportul Otopeni .
70 de companii japoneze sunt deja prezente în România, asigurând 40.000 de locuri de muncă.
Sunt însă şi niponi stabiliţi definitiv aici. Cum este Onizawa, un tânăr de 30 de ani, profesor de limba japoneză.
A simţit pe propria piele diferenţele dintre România şi Japonia. Spune că la el acasă, taximetriştii nu te-ar fura cu nici măcar un ban.
A trăit un şoc şi când a văzut cum vecinii de bloc îşi aruncă gunoiul pe geam, direct pe spaţiul verde.
Vede însă şi partea frumoasă a României. Oamenii sunt prietenoşi cu el, mâncarea este delicioasă, fetele frumoase. Pentru japonezi, noi suntem cunoscuţi pentru trei lucruri.
Nadia Comaneci, simbolul perfectiunii, Dracula si celebra melodie "Dragostea din tei".
În schimb, românii admiră Japonia pentru trenurile ultrarapide, care nu întârzie niciodată. 603 de km pe oră este cea mai mare viteză înregistrată la o garnitură niponă. Un record mondial de neegalat.
La noi, vagoanele sunt scrise cu creta şi întârzie 5 ani într-un an.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰