Video Scenariul demisiei lui Iohannis: Data limită la care ar trebui să demisioneze pentru a se respecta calendarul alegerilor
Creşte presiunea pentru demisia președintelui Klaus Iohannis. Unii lideri din PSD şi PNL spun că o astfel de mutare ar reduce tensiunea din societate şi ar ajuta partidele pro-europene în lupta cu forţele extremiste. 4 februarie este data limită pentru acest scenariu. În acest caz, preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, ar prelua interimatul la Cotroceni, iar alegerile prezidențiale ar rămâne în calendarul decis deja de Guvern.
"Dacă aş pleca - ar trebui să plec prin demisie. Or, să plec prin demisie, sigur, este posibil şi acest lucru. Dar nu aş face-o fără o motivaţie extrem de solidă. Eu nici nu pot să plec. Cum să plec dacă Constituţia îmi spune că trebuie să stau?", spunea Klaus Iohannis, pe 18 decembrie 2024.
În ultimele zile, mai mulţi lideri din PSD şi PNL au cerut public demisia lui Klaus Iohannis. Cei care susţin acest scenariu spun că o eventuală demisie l-ar ajuta pe Crin Antonescu în alegerile din luna mai. "Cred că ar fi fost mai bine ca la capătul mandatului său, domnul Klaus Iohannis să fi lăsat locul preşedintelui Senatului, ca preşedinte interimar", a declarat Crin Antonescu.
Klaus Iohannis a lipsit astăzi de la manifestările de Ziua Unirii
A transmis însă un mesaj prin care a criticat voalat liderii extremişti: "Democraţia şi libertatea trebuie permanent apărate, iar drepturile şi libertăţile cetăţeneşti respectate zi de zi pentru a nu cădea pradă populismului şi extremismului".
- Scenariul demisiei lui Iohannis: Data limită la care ar trebui să demisioneze pentru a se respecta calendarul...
- Ilie Bolojan, huiduit la Focşani. A fost singurul politician de la vârful puterii care a participat la...
- Nicuşor Dan, mesaj pentru bucureşteni: Într-o Românie cu un preşedinte cum e Călin Georgescu, nu mai contează...
- Sorin Grindeanu susţine că şi-a plătit singur zborurile private Nordis: "Am facturi şi chitanţe. Nu am nicio...
- Vlad Oprea, reţinut pentru o mită de un sfert de milion de euro pentru Sinaia Nordis. O parte din bani ar fi ajuns...
"Finalul mandatului este dominat de nemulţumirea unei mari părţi din populaţie, nemulţumire care are motive clare, între care tăcerile domnului Iohannis, inclusiv în aceste zile", a spus Crin Antonescu.
Dacă şeful statului ar demisiona din funcţie pe 4 februarie, atunci am avea alegeri în 3 luni de la data demisiei. În acest caz, calendarul impus de Constituţie s-ar potrivi perfect cu cel stabilit deja de Guvern: turul 1 pe 4 mai, finala prezidenţială două săptămâni mai târziu. Dacă funcţia de preşedinte devine vacantă, atunci şeful Senatului preia puterea ca preşedinte interimar. Asta înseamnă că liderul PNL, Ilie Bolojan, ar fi obligat să se retragă de la şefia partidului, având în vedere că, potrivit Constituţiei, preşedintele României nu poate fi membru de partid.
Elena Lasconi a anunţat că senatorii şi deputaţii USR vor vota pentru suspendarea lui Klaus Iohannis - un demers iniţiat de partidele extremiste din Parlament. "Cererea de suspendare este o acţiune de imagine. Chiar dacă s-ar derula toată procedura, alegerile prezidenţiale s-ar ţine după data de 4 mai. Sunt nişte acţiuni exclusiv politice şi n-au nicio legătură cu interesul ţării noastre, ci doar cu un calcul politic conjunctural", a declarat Ilie Bolojan.
În acest moment, partidele din Opoziţie nu au voturile necesare pentru suspendarea lui Klaus Iohannis.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰