Antena Meniu Search
x

Şedinţă de lucru la Guvern. Tudose i-a convocat pe oficialii de la Apărare şi Economie pentru discuţii pe rachetele Patriot

Premierul Mihai Tudose i-a chemat la Guvern, pe ministrul Apărării, pe şeful statului major şi pe ministrul Economiei, pe tema înzestrării Armatei, în contextul posibilităţii achiziţionării de rachete Patriot, dar şi al planului de înzestrare, amânat în CSAT.

Premierul Mihai Tudose i-a chemat la Guvern, pe ministrul Apărării, pe şeful statului major şi pe ministrul Economiei, pe tema înzestrării Armatei, în contextul posibilităţii achiziţionării de rachete Patriot, dar şi al planului de înzestrare, amânat în CSAT.

Şedinţa în care au fost convocaţi Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, ministrul Economiei, Mihai Fifor şi şeful statului major a început la ora 12.00 la sediul Executivului.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare a sistemului defensiv de rachete Patriot către România, inclusiv suport tehnic şi echipamente, costul estimativ fiind de 3,9 miliarde de dolari. Congresul SUA a fost notificat în legătură cu această posibilă tranzacţie în data de 10 iulie.

Defense Security Cooperation Agency a anunţat că Guvernul României a solicitat vânzarea a şapte sisteme Patriot, în solicitare fiind incluse, printre altele, echipamentul de comunicaţii, instrumente şi echipamente de testare, echipamente de suport, generatoare, documentaţie tehnică, echipamente de antrenament, piese de schimb, instruirea personalului, servicii de suport tehnic şi logistic, valoarea totală a programului fiind de 3,9 miliarde de dolari.

Principalii contractori vor fi Raytheon Corporation din Andover, Massachusetts, şi Lockheed-Martin din Dallas, Texas.

Pentru implementarea acestui acord va fi necesar ca aproximativ 30 de reprezentanţi ai Guvernului SUA şi 40 de reprezentanţi ai contractorilor să se deplaseze în România, pentru instalarea echipamentelor, verificarea sistemului, instruire şi support tehnic şi logistic.

Un alt subiect discutat ar putea fi cel privind amânarea în CSAT a dezbaterii privind înzestrarea armatei.

Premierul Mihai Tudose a explicat, miercuri, că problemele privind înzestrarea Armatei din CSAT nu au pornit de la nealocarea banilor în bugetul MApN, ci de la cum vor fi aceştia cheltuiţi, urmând să aibă o discuţie cu conducerea ministerului săptămâna aceasta sau cea viitoare.

Planul pentru înzestrarea Armatei a fost retras de pe ordinea de zi a CSAT, pentru că nu respecta cerinţa cu alocarea bugetară de 2% din PIB pentru cel puţin un deceniu, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, precizând că documentul va fi adaptat şi prezentat ulterior în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri politice » Şedinţă de lucru la Guvern. Tudose i-a convocat pe oficialii de la Apărare şi Economie pentru discuţii pe rachetele Patriot