Antena Meniu Search
x

Sevil Shhaideh, prima femeie premier din istoria României?

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, astăzi, numele propus de social-democraţi şi ALDE pentru funcţia de premier al României. Este vorba despre Sevil Shaidehh, fost secretar de stat, ministru al Dezvoltării, în prezent fiind consilier în acelaşi minister. 

Sevil Shhaideh - HEPTA

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, astăzi, numele propus de social-democraţi şi ALDE pentru funcţia de premier al României. Este vorba despre Sevil Shaidehh, fost secretar de stat, ministru al Dezvoltării, în prezent fiind consilier în acelaşi minister. 

Dacă va fi numită premier, Sevil Shhaideh va fi prima femeie prim-ministru din istoria României şi se va alătura, astfel, altor nume de femei puternice aflate la conducerea Executivelor din Europa.

Este vorba despre Theresa May, premierul Marii Britanii, Beata Szydło, şefa Guvernului polonez şi cancelarul german Angela Merkel.

Nu trebuie uitată Dalia Grybauskaitė, "doamna de fier" sau "magnolia de oţel" a Lituaniei. Grybauskaite este necăsătorită, nu are copii, deţine o centură neagră de karate şi este preşedinta Lituaniei din 2009.

Pe acelaşi subiect

Cine a fost prima femeie aleasă în funcţia de prim-ministru

Prima femeie aleasă pentru postul de prim-ministru a fost Sirimavo Bandaranaike, în Sri Lanka, aceasta ocupând funcţia imediat după moartea soţului său, având trei mandate: 1960-1965, 1970-1977 şi 1994-2000.

Chandrika Kumaratunga, fiica lui Sirimavo Bandaranaike, a devenit prima femeie preşedinte al Sri Lankăi, activând în perioada 1994-2005.

Bandaranaike nu a fost singura femeie prim-ministru de la acea vreme.

Drept exemple sunt Indira Ghandi (primul premier femeie al Indiei, activ între 1966-1977 şi 1980-1984), Golda Meir (singurul prim-ministru femeie al Israelului de până acum, în funcţie între 1969 şi 1974) şi, probabil cel mai cunoscut caz, Margaret Thatcher, prima femeie premier din Europa, cu o activitate desfăşurată în perioada 1979-1990.

Cine este Sevil Shhaideh

Sevil Shhaideh are 52 de ani, este de religie musulmană, a absolvit Academia de Studii Economice şi a fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării din 2012, când postul de ministru a fost deţinut de Liviu Dragnea. În mai 2015, ea a fost numită ministru al Dezvoltării.

Anterior numirii în administraţia centrală, a fost, timp de aproape 20 de ani, director în Consiliul Judeţean Constanţa.

La momentul numirii ei în Ministerul Dezvoltării, a apărut informaţia conform căreia Liviu Dragnea i-ar fi fost naş, însă liderul PSD a negat, precizând că în religia musulmană nu există naşi şi că el doar a fost martor, alături de alţii, la căsătoria acesteia.

Shhaideh este membru PSD din iulie 2015, adică după numirea la conducerea Ministerului Dezvoltării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Sevil Shhaideh, prima femeie premier din istoria României?